FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Jackson Browne The Early Years
Quiz about Jackson Browne The Early Years

Jackson Browne, The Early Years Quiz


Jackson Browne is one of my favourite artists. These questions cover some facts about him personally and also his first two albums. I hope you enjoy the quiz and get a good score.

A multiple-choice quiz by rubytops. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C
  8. »
  9. Jackson Browne

Author
rubytops
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
325,709
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
557
- -
Question 1 of 10
1. Mr Browne uses his middle name of Jackson but this is not his first christian name. What is Jackson Browne's actual first name? Hint


Question 2 of 10
2. What star sign is Jackson Browne? Hint


Question 3 of 10
3. In 1967, when still only 19, Jackson went to New York and became involved in the Andy Warhol scene. At the time a German singer, Nico, was making an album and Jackson accompanied her on guitar. Later he wrote a song about this time in his life and his relationship with Nico. What was this song called? Hint


Question 4 of 10
4. The first single released by Jackson Browne in the US was "Doctor My Eyes". This was taken from his first album. What number on the Billboard Hot 100 did "Doctor My Eyes" reach? Hint


Question 5 of 10
5. The first album released by Jackson is just titled "Jackson Browne" but more often it is referred to by a different name. What alternate title is Jackson Browne's first album known by? Hint


Question 6 of 10
6. Which song started by Jackson Browne and completed by Glenn Frey of the Eagles appeared on the Eagles' first album and Jackson Browne's second album, "For Everyman"? Hint


Question 7 of 10
7. Which song on the 'For Everyman' album is said to have been written as a response to the Crosby Stills and Nash song 'Wooden Ships'? Hint


Question 8 of 10
8. The song "Redneck Friend" on the "For Everyman" album features Rockaday Johnnie on piano. Who is this famous piano man? Hint


Question 9 of 10
9. Jackson Browne's first album was released in 1972 but in which month? Hint


Question 10 of 10
10. On what record label did Jackson Browne release his first two albums? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Mr Browne uses his middle name of Jackson but this is not his first christian name. What is Jackson Browne's actual first name?

Answer: Clyde

Clyde is Jackson's first name. Interestingly enough, his brother Edward also uses his second name of Severin as a preference.
2. What star sign is Jackson Browne?

Answer: Libra

Jackson was born on 9th October 1948 so he is a Libran. Librans are said to appreciate beauty in all things. They do well in careers to do with the arts. Dave Samuels, former member of the group Spyro Gyra, was born on the same day in the same year.
3. In 1967, when still only 19, Jackson went to New York and became involved in the Andy Warhol scene. At the time a German singer, Nico, was making an album and Jackson accompanied her on guitar. Later he wrote a song about this time in his life and his relationship with Nico. What was this song called?

Answer: The Birds of St Marks

The song was "The Birds of St Marks". It did not feature on any album by Jackson until 2005 when it was included on the "Solo Acoustic Vol 1" album. The song first came to prominence when Jackson played a snatch of it on the "Going Home" tape/DVD released by Disney in 1996.
4. The first single released by Jackson Browne in the US was "Doctor My Eyes". This was taken from his first album. What number on the Billboard Hot 100 did "Doctor My Eyes" reach?

Answer: 8

"Doctor My Eyes" was not released in the UK by Jackson but it was covered and released in the UK in 1973 by The Jackson 5 where it peaked at number nine in the British top 100.
5. The first album released by Jackson is just titled "Jackson Browne" but more often it is referred to by a different name. What alternate title is Jackson Browne's first album known by?

Answer: Saturate Before Using

This album is often mistakenly called "Saturate Before Using". The reason for this is that these words do appear on the front of the album cover.
6. Which song started by Jackson Browne and completed by Glenn Frey of the Eagles appeared on the Eagles' first album and Jackson Browne's second album, "For Everyman"?

Answer: Take it Easy

"Take It Easy" was the song dual penned by Jackson and Glenn Frey. One of the lines in the song is 'I'm standing on the corner in Winslow Arizona'; there is now a statue in place in Winslow Arizona of a guy holding a guitar standing outside a shop on a corner. The shop has a Flatbed Ford in the window which is also mentioned in the same verse of the song.
7. Which song on the 'For Everyman' album is said to have been written as a response to the Crosby Stills and Nash song 'Wooden Ships'?

Answer: For Everyman

The song was 'For Everyman' and David Crosby is credited with singing harmony on the track.
8. The song "Redneck Friend" on the "For Everyman" album features Rockaday Johnnie on piano. Who is this famous piano man?

Answer: Elton John

Elton John could not be credited in his own name due to the fact that at the time he was in the USA without a work permit.
9. Jackson Browne's first album was released in 1972 but in which month?

Answer: January

Following the release of his first album Jackson Browne went on a four month tour of the US and Europe with Joni Mitchell.
10. On what record label did Jackson Browne release his first two albums?

Answer: Asylum

The Asylum record label was owned by David Geffen and he also managed Jackson at this time, along with some other popular Californian acts such as The Eagles and Crosby Stills and Nash.
Source: Author rubytops

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series My Music Box Mix:

Various music quizzes

  1. Music Albums of the 1960s and their Artists Easier
  2. Match these 1970s albums to their artists Very Easy
  3. The Songs of Goffin and King Average
  4. Beatles Songs, Cover Versions Average
  5. Simon and Garfunkel, The Albums Average
  6. Jackson Browne, The Early Years Average

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us