FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Metal Singers And Their Successors
Quiz about Metal Singers And Their Successors

Metal Singers And Their Successors Quiz


I guess all of you who listen to rock music have seen some of your favourite bands change in some way their line-up. Well, this quiz is about the change of lead singers.

A multiple-choice quiz by blackandgreen. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Heavy Metal
  8. »
  9. Heavy Metal Singers

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
352,246
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
194
- -
Question 1 of 15
1. Michael Kiske was the lead singer for heavy metal band Helloween from 1986 till 1993, when he was fired. Who became the band's vocalist after that? Hint


Question 2 of 15
2. Probably those of you who listen to extreme metal have heard about Amorphis. Lead vocalist Tomi Joutsen joined in 2005. Who was his precursor behind the microphone? Hint


Question 3 of 15
3. Tarja Turunen was the lead singer for Finnish symphonic/gothic metal band Nightwish, but other members fired her in 2005. Who joined the band as lead singer after that? Hint


Question 4 of 15
4. Vibeke Stene performed lead vocals for gothic metal band Tristania between 1997 and 2007. Which of the following singers replaced Stene after she left? Hint


Question 5 of 15
5. Scar Symmetry is a Swedish melodic death metal band. Initially all vocals (both clean and harsh) were performed by Christian Alvestam, who left in 2008. Since then the band took two singers - one performing clean vocals, and one, death growls. What are their names? Hint


Question 6 of 15
6. I guess all of you have heard of Iron Maiden and know who Bruce Dickinson is. But do you know that he left the band in 1993 in search of new music horizons and later returned in 1999? Who was the band's lead singer, while Bruce was not around? Hint


Question 7 of 15
7. Speaking of Bruce Dickinson, do you know that he also replaced another singer, when he joined the "Irons" in 1981? Who was that man? Hint


Question 8 of 15
8. Angela Gossow is the frontwoman for Swedish melodic death metal/thrash metal band Arch Enemy. She is one of the few women in metal who use death growl as their main way of singing. When she joined the band in 2000, she replaced the band's previous vocalist, who was a man. What was that dude's name? Hint


Question 9 of 15
9. Theatre Of Tragedy was a Norwegian gothic metal band, which disbanded in 2010. The band used both male and female vocals. Liv Kristine, who sung the female vocals, left in 2003 and in 2004 she was replaced by whom? Hint


Question 10 of 15
10. Sepultura is another famous band which changed its lead singer. Do you know who replaced Max Cavalera in 1997? Hint


Question 11 of 15
11. Now, this question is a little different from the others, because the band's vocalist was replaced only for a short time due to health problems. Who was the woman who replaced Simone Simons during Epica's North American Tour in April 2008? Hint


Question 12 of 15
12. Crematory is a German metal band. In 1998 Lothar Forst, who was one of the two lead vocalists and sang most of the clean vocals for the band, was replaced by another singer, who also (just like Forst) played guitar. What was his name? Hint


Question 13 of 15
13. Pantera was one of the pioneers of groove metal. They became well-known with albums such as "Cowboys From Hell", "Vulgar Display of Power" and "Far Beyond Driven". The band's more mature and successful period is marked by the voice of Phil Anselmo. But before Phil the band changed their lead singer a few times. Which of these men has never been a lead vocalist of Pantera? Hint


Question 14 of 15
14. Joey Belladona was the lead singer for Anthrax between 1984-1992. Who replaced him as lead vocalist between 1992 and 2005, when Belladona came back? Hint


Question 15 of 15
15. "Skydancer" is the only Dark Tranquillity album in which Mikael Stanne performs backing vocals, but not leading. Who performs the leading vocals? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Michael Kiske was the lead singer for heavy metal band Helloween from 1986 till 1993, when he was fired. Who became the band's vocalist after that?

Answer: Andi Deris

Other Helloween members fired Kiske because they didn't really get on well at that time. Also they didn't find his live performances during the "Chameleon tour" good enough. Andi Deris joined the band a few months after Kiske's departure.Before that he was the lead singer of German hard rock band Pink Cream 69.
2. Probably those of you who listen to extreme metal have heard about Amorphis. Lead vocalist Tomi Joutsen joined in 2005. Who was his precursor behind the microphone?

Answer: Pasi Koskinen

Tomi Koivusaari did perform some harsh vocals on the band's first three albums (with Pasi Koskinen performing clean vocals on the third one, called "Elegy"), but after that all vocals (both clean and harsh) were performed by Pasi until his departure in 2004. Since 1996 Koivusaari concentrated almost entirely on his rhythm guitar playing. Marco Hietala is Nightwish's bass player.

He is also a producer for Amorphis and some other Finnish bands, but he has never performed lead vocals for the band (only backing vocals on some of their songs). Esa Holopainen is the band's lead guitarist.
3. Tarja Turunen was the lead singer for Finnish symphonic/gothic metal band Nightwish, but other members fired her in 2005. Who joined the band as lead singer after that?

Answer: Anette Olzon (Alyson Avenue)

Nightwish organised a lead singer contest a year after they fired Tarja. Anette Olzon from the A.O.R. band Alyson Avenue won. There are some rumors that before Nightwish organised the contest, they offered the place to Sharon Den Adel from Within Temptation and Vibeke Stene from Tristania, but Stene denies this and Den Adel still plays with Within Temptation.
4. Vibeke Stene performed lead vocals for gothic metal band Tristania between 1997 and 2007. Which of the following singers replaced Stene after she left?

Answer: Mariangela Demurtas

The band held auditions for a singer whose voice had to be much different from Stene's and their choice was Demurtas. Cristina Scabbia has always been the lead singer for Lacuna Coil(in fact, she's one of the founding members). Simone Simons is the lead vocalist for Epica and Charlotte Wessels for Delain.
5. Scar Symmetry is a Swedish melodic death metal band. Initially all vocals (both clean and harsh) were performed by Christian Alvestam, who left in 2008. Since then the band took two singers - one performing clean vocals, and one, death growls. What are their names?

Answer: Roberth Karlsson and Lars Palmqvist

Karlsson performs the growls and Palmqvist sings the clean vocals. Bjorn Strid is the lead singer for another Swedish band, called Soilwork, while Kotipelto is the singer for Finnish symphonic/power metal band Stratovarius. Mikael Stanne and Anders Friden both achieved legendary status as lead singers for Dark Tranquillity and In Flames respectively. Sjunnesson and Johannson are the ex-vocalists of Sonic Syndicate and after leaving the band, they formed another melodeath act, The Unguided.
6. I guess all of you have heard of Iron Maiden and know who Bruce Dickinson is. But do you know that he left the band in 1993 in search of new music horizons and later returned in 1999? Who was the band's lead singer, while Bruce was not around?

Answer: Blaze Bayley

Before joining Maiden, Bayley was the lead singer for British heavy metal band Wolfsbane. Jeff Waters is the lead guitarist for Canadian thrash metal band Annihilator. Mike Howe was the singer of American bands Heretic and Metal Church, but he decided to stop playing music in 1994. Tim Owens did replace a legendary music figure in this period, but that wasn't Bruce Dickinson.

He replaced Judas Priest's Rob Halford.
7. Speaking of Bruce Dickinson, do you know that he also replaced another singer, when he joined the "Irons" in 1981? Who was that man?

Answer: Paul Di'Anno

Di'Anno was the lead singer for Iron Maiden between 1978-1981. Dave Mustaine is the lead singer for Megadeth, Nick Holmes is the lead vocalist for Paradise Lost and Dani Filth is the frontman for Cradle Of Filth.
8. Angela Gossow is the frontwoman for Swedish melodic death metal/thrash metal band Arch Enemy. She is one of the few women in metal who use death growl as their main way of singing. When she joined the band in 2000, she replaced the band's previous vocalist, who was a man. What was that dude's name?

Answer: Johan Liiva

Liiva was the lead singer in Arch Enemy's first three albums - "Black Earth", "Stigmata" and "Burning Bridges". Michael Amott is one of the band's lead guitarists (the other is Nick Cordle). Mille Petrozza sings and plays guitar in German thrash metal band Kreator. George Oosthoek is a very venerable Dutch metal singer, who has performed with a lot of bands like Orphanage, Kutschurft, Pleurisy, Celestial Season, After Forever, Within Temptation, Ayreon, Delain, ReVamp, Xystus, etc., but he has never performed with Arch Enemy.
9. Theatre Of Tragedy was a Norwegian gothic metal band, which disbanded in 2010. The band used both male and female vocals. Liv Kristine, who sung the female vocals, left in 2003 and in 2004 she was replaced by whom?

Answer: Nell Sigland

The other band members and Kristine had too big musical differences at the time of her departure, which you can absolutely be sure is true, comparing the sound of Leaves Eyes (the band formed by Kristine after her departure) and Theatre Of Tragedy's stuff in their following albums.
10. Sepultura is another famous band which changed its lead singer. Do you know who replaced Max Cavalera in 1997?

Answer: Derrick Green

With Green behind the microphone, Sepultura has released six albums. Jonathan Davis is the lead singer for Korn, Kroeger is the vocalist for Nickelback and Scott Ian is the rhythm guitarist for Anthrax.
11. Now, this question is a little different from the others, because the band's vocalist was replaced only for a short time due to health problems. Who was the woman who replaced Simone Simons during Epica's North American Tour in April 2008?

Answer: Amanda Somerville

At that time Simone was diagnosed with a staph infection (MRSA). Amanda Somerville, who is a vocal coach and good friend of Simone, replaced her for the tour.
12. Crematory is a German metal band. In 1998 Lothar Forst, who was one of the two lead vocalists and sang most of the clean vocals for the band, was replaced by another singer, who also (just like Forst) played guitar. What was his name?

Answer: Matthias Hechler

Sammet is the lead singer for German power metal band Edguy, Burton C. Bell is the frontman for Fear Factory and Jens Kidman is the lead vocalist for Swedish extreme metal act Meshuggah.
13. Pantera was one of the pioneers of groove metal. They became well-known with albums such as "Cowboys From Hell", "Vulgar Display of Power" and "Far Beyond Driven". The band's more mature and successful period is marked by the voice of Phil Anselmo. But before Phil the band changed their lead singer a few times. Which of these men has never been a lead vocalist of Pantera?

Answer: Joe Elliott

Elliott has been the lead vocalist for British heavy metal band Def Leppard for over 35 years now! Really great achievement!
14. Joey Belladona was the lead singer for Anthrax between 1984-1992. Who replaced him as lead vocalist between 1992 and 2005, when Belladona came back?

Answer: John Bush

Dan Nelson replaced Belladona after his second departure in 2007. In 2010 he was replaced by...guess who :D ...Belladona! Charlie Benante is the band's drummer .Ellefson has performed with artists such as Megadeth, Soulfly, Tim "Ripper" Owens among others, but never with Anthrax!
15. "Skydancer" is the only Dark Tranquillity album in which Mikael Stanne performs backing vocals, but not leading. Who performs the leading vocals?

Answer: Anders Friden

After this album Friden left and became part of In Flames. These two bands, along with At The Gates and British band Carcass, are considered to be the pioneers of melodic death metal. Hidle plays guitar and performs harsh vocals for Tristania. Veland used to do the same, until he left the band in 2000. Berg°y performed clean vocals till his departure in 2010.
Source: Author blackandgreen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us