FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Paperback Writer and other Beatles songs
Quiz about Paperback Writer and other Beatles songs

"Paperback Writer" and other Beatles songs Quiz


I grew up in the 1960s and was too young to appreciate the Beatles. Looking back now, I wish that I had been born sooner. To try and make amends, here are ten questions on ten different songs that I think I understand now.

A multiple-choice quiz by lonely-lady. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Beatles, The
  8. »
  9. Songs by The Beatles

Author
lonely-lady
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,034
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
660
Last 3 plays: ChrisUSMC (6/10), Guest 173 (4/10), Sharky2 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. As an aspiring writer (aren't we all?) I really like "Paperback Writer". According to the lyrics, the paperback was "Based on a novel by a man named ______"? Hint


Question 2 of 10
2. Which Beatles song was written and performed by Ringo Starr, and was also performed several times on "The Muppet Show"? Hint


Question 3 of 10
3. Which Beatles song, which was composed by Burt Bacharach, was a hit for them in 1963? Hint


Question 4 of 10
4. What was unusual about the Beatles song, "Flying" from the 1967 "Magical Mystery Tour" album? Hint


Question 5 of 10
5. My daughter's favourite track by the Beatles appeared in 1963, long before she born. Which cover of a song by Chuck Berry was sung by George Harrison? Hint


Question 6 of 10
6. Which song written by Buddy Holly did the Beatles have on their 1964 album, "Beatles For Sale"? Hint


Question 7 of 10
7. The title of which track from the 1968 album, "The Beatles" would seem to suggest that the Fab Four from Liverpool were followers of Everton FC? Hint


Question 8 of 10
8. Which song was written by Paul McCartney for Cilla Black and was later recorded by the Beatles? Hint


Question 9 of 10
9. Which song appeared on the Beatles' second album after it was a hit for the Marvelettes and before it was also a hit for the Carpenters in 1975? Hint


Question 10 of 10
10. According to the Beatles' song, who owned the silver hammer that kept banging down on various peoples' heads? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 07 2024 : ChrisUSMC: 6/10
Jul 02 2024 : Guest 173: 4/10
Jun 29 2024 : Sharky2: 9/10
Jun 17 2024 : Guest 136: 7/10
Jun 08 2024 : Guest 50: 5/10
Jun 08 2024 : Tailfeather: 6/10
Jun 08 2024 : Guest 62: 5/10
Jun 08 2024 : Guest 90: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. As an aspiring writer (aren't we all?) I really like "Paperback Writer". According to the lyrics, the paperback was "Based on a novel by a man named ______"?

Answer: Lear

The song is a letter to an editor asking that they consider a partially written book for publishing as a paperback. So far there are approximately a thousand pages written, but the singer has plans to write more "in a week or two".

Edward Lear (1812 to 1888) wrote "The Owl and the Pussycat" and drew the line drawings to go with it. He was an accomplished artist and it seems unfair that he is most famous only for his nonsense poems.
2. Which Beatles song was written and performed by Ringo Starr, and was also performed several times on "The Muppet Show"?

Answer: Octopus's Garden

Ringo Starr (born Richard Starkey in 1940) sang all four of the above songs, but "Octopus's Garden" was the only one also written by him.

The Muppets performed several Beatles songs. Depending upon my mood I will often choose "While My Guitar Gently Weeps" or the German version of "Yellow Submarine".
3. Which Beatles song, which was composed by Burt Bacharach, was a hit for them in 1963?

Answer: Baby It's You

All four tracks were recorded by the Beatles in 1963, but "Baby It's You" was the only one written by Burt Bacharach.
4. What was unusual about the Beatles song, "Flying" from the 1967 "Magical Mystery Tour" album?

Answer: it was an instrumental

"Flying" was originally almost ten minutes long, but after several revisions was cut down to under three minutes. It was one of the few Beatles' recordings that credited all four members as writers. Although there was no singing, the spoken voice was used as an instrument.

On a personal note I would add that this track does strange things to my stomach and as such it is not one that I can listen to very often. A search on-line will find the original full length version as well as the one used on the album.
5. My daughter's favourite track by the Beatles appeared in 1963, long before she born. Which cover of a song by Chuck Berry was sung by George Harrison?

Answer: Roll Over Beethoven

The Beatles covered several Chuck Berry songs, but only "Roll Over Beethoven" of the four tracks listed. It appeared on the album, "With the Beatles".

My mother's oldest brother was also a George Harrison, so he was an obvious choice for me. It helped that he was "the quiet Beatle" and young and cute. As a music student my daughter thinks he is the best for his musicality.
6. Which song written by Buddy Holly did the Beatles have on their 1964 album, "Beatles For Sale"?

Answer: Words of Love

Paul and John sang "Words of Love" and stayed fairly close to the original version as they were both fans of Buddy Holly. As usual, Ringo played drums, but he also used a packing case to try and match the "Holly sound".
7. The title of which track from the 1968 album, "The Beatles" would seem to suggest that the Fab Four from Liverpool were followers of Everton FC?

Answer: Yer Blues

"Yer Blue" was written by John Lennon and was his contribution to the debate about Blues music in the British Press around the time. Some music journalists were suggesting that white singers could not perform the Blues properly.

Everton F.C. and Liverpool F.C. are rival soccer clubs. Liverpool wear red and Everton wear blue, which gives them one of their nicknames, "The Blues".
8. Which song was written by Paul McCartney for Cilla Black and was later recorded by the Beatles?

Answer: Step Inside Love

On the "Anthology 3" album, "Step Inside Love" was paired with "Los Paranoias" and it sounds like the Beatles were having fun. Other versions can be found, but this one is so different and well worth hunting down. I will not tell you why as it would spoil the surprise!
9. Which song appeared on the Beatles' second album after it was a hit for the Marvelettes and before it was also a hit for the Carpenters in 1975?

Answer: Please Mr. Postman

"Please Mr. Postman" was written by Dobbins, Garrett, Holland, Bateman and Gorman for the Marvelettes' first single in 1961. They took it to the top of the Billboard Hot 100, the first ever Tamla Motor song to do so. It was regularly performed by the Beatles in their early days and it was decided to include it on the "With the Beatles" album in 1963. The Carpenter's 1975 version reached the top spot as well.

The three wrong answers were all Marvelettes songs.
10. According to the Beatles' song, who owned the silver hammer that kept banging down on various peoples' heads?

Answer: Maxwell

"Maxwell's Silver Hammer" was written and sung by Paul. It is such a happy and jaunty song, despite the fact that three people (Joan, teacher and judge) did not survive. My children always sang along with extra enjoyment to the part about the teacher going down.
Source: Author lonely-lady

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series LL's Music Quizzes:

I have written a few mixed music quizzes and here they all are on my first Quiz List. Enjoy!

  1. Fear of the Dark Easier
  2. I Believe Easier
  3. Tea For Two Average
  4. Sing Me A Zoo Average
  5. "Paperback Writer" and other Beatles songs Average
  6. Rick Astley's "Never Gonna Give You Up" Easier
  7. The Great Pretender Average

7/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us