FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs from the 1850s That I Like
Quiz about Songs from the 1850s That I Like

Songs from the 1850s That I Like Quiz


Here are ten songs that came out in the 1850s that are still sung today that I like. How many have you heard?

A multiple-choice quiz by Ilona_Ritter. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year
  8. »
  9. 1930s Music and before

Author
Ilona_Ritter
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
409,687
Updated
Sep 05 22
# Qns
10
Difficulty
Very Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
336
Last 3 plays: Guest 23 (5/10), xxFruitcakexx (9/10), Guest 65 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. In 1850 Stephen Foster wrote a song about some races that were "five miles long." What were they called? Hint


Question 2 of 10
2. In 1851, Matthew Bridges and Godfrey Thring wrote the lyrics to a Christian song with the line, "hark how the heavenly anthem drowns all music but its own." What is the song? Hint


Question 3 of 10
3. This song, also known as "Swanee River," came out in 1851; what is it? Hint


Question 4 of 10
4. In 1852, a song came out that has many different versions. Living in America, I know the one that started, "All around the cobbler's bench..." which is the version Laura Ingalls said her father sang when she was growing up. What is this song? Hint


Question 5 of 10
5. This 1852 song is only four lines long. It is usually sung in four rounds, with each group starting a line after the other starts. What is this song that ends with "life is but a dream"? Hint


Question 6 of 10
6. This Christmas song actually takes place the day after Christmas, "on the Feast of Stephen." What is this song called? Hint


Question 7 of 10
7. According to a song that came out in 1854, who has "light-brown hair?" Hint


Question 8 of 10
8. What song initially published in 1857 was first called "The One Horse Open Sleigh"? Hint


Question 9 of 10
9. Before "ye soldiers of the cross" are told to "lift his royal banner," what were they told to do in the title of this Christian hymn from 1858? Hint


Question 10 of 10
10. This song was written in 1859 and gained popularity during the American Civil War. The lyrics say, "I wish I was in_____Hooray, Hooray." Where does the singer wish they were? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 11 2024 : Guest 23: 5/10
May 04 2024 : xxFruitcakexx: 9/10
May 04 2024 : Guest 65: 9/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1850 Stephen Foster wrote a song about some races that were "five miles long." What were they called?

Answer: Camptown Races

"Camptown Races" is a minstrel song written by Foster. Many historians believe the song was based in the town of Camptown, Pennsylvania, USA. The song was used in Mel Brooks' movie "Blazing Saddles."
2. In 1851, Matthew Bridges and Godfrey Thring wrote the lyrics to a Christian song with the line, "hark how the heavenly anthem drowns all music but its own." What is the song?

Answer: Crown Him with Many Crowns

The music to "Crown Him with Many Crowns" was written by George Elvey for a song called "Diademata." "Crown Him with Many Crowns" was based on Revelation 19:12, which in the King James Version states, "His eyes were as a flame of fire, and on His head were many crowns; and He had a name written, that no man knew, but He Himself."
3. This song, also known as "Swanee River," came out in 1851; what is it?

Answer: Old Folks at Home

"Old Folks at Home" was a minstrel song written by Stephen Foster. The official state song of Florida, USA, has been altered many times to make it less racist. The Suwannee River (as it's now called) is the second largest river system in the state of Florida.
4. In 1852, a song came out that has many different versions. Living in America, I know the one that started, "All around the cobbler's bench..." which is the version Laura Ingalls said her father sang when she was growing up. What is this song?

Answer: Pop Goes the Weasel

"Pop Goes the Weasel" is a traditional nursery rhyme song often used for the Jack-in-a-Box toy before Jack pops out. This song is usually sung in a round with children.
5. This 1852 song is only four lines long. It is usually sung in four rounds, with each group starting a line after the other starts. What is this song that ends with "life is but a dream"?

Answer: Row, Row, Row Your Boat

"Row, Row, Row Your Boat" was written by Eliphalet Oram Lyte. The lyrics are similar to the song people sing today, but the tune is different. There have also been parodies made of this song, including one by Don Music on "Sesame Street," who changed "boat" to "car."
6. This Christmas song actually takes place the day after Christmas, "on the Feast of Stephen." What is this song called?

Answer: Good King Wenceslas

The legend of King Wenceslas says he was a martyr. Despite being royalty, he trekked through the brisk cold with his servant. When the servant got cold and said he couldn't keep going, the king told him to follow in his footsteps, and miraculously the king's footsteps kept the servant warm.

King Wenceslas was a Bohemian king from 907-935.
7. According to a song that came out in 1854, who has "light-brown hair?"

Answer: Jeanie

"Jeanie with the Light-Brown Hair" was written by Stephen Foster.

The TV show "I Dream of Jeanie," starring Barbara Eden, took its name from the song's first line, which says, "I dream of Jeanie with the light-brown hair."
8. What song initially published in 1857 was first called "The One Horse Open Sleigh"?

Answer: Jingle Bells

"Jingle Bells" was written by James Lord Pierpont. It was not originally meant to be a Christmas song but a parlor drinking song. However, sometime between 1860 and 1870, people associated the song with Christmas.
9. Before "ye soldiers of the cross" are told to "lift his royal banner," what were they told to do in the title of this Christian hymn from 1858?

Answer: Stand Up, Stand Up for Jesus

"Stand Up, Stand Up for Jesus" was written by a Presbyterian minister named George Duffield Jr. George James Webb wrote the tune. Some churches have taken it out of the hymnal as it is concerned offensive to some people who are differently-abled.
10. This song was written in 1859 and gained popularity during the American Civil War. The lyrics say, "I wish I was in_____Hooray, Hooray." Where does the singer wish they were?

Answer: Dixie

"Dixie," also known as "Dixie's Land" or "I Wish I Was in Dixie," was written by a man from Ohio. During the Civil War, it represented the South, not the North.
Source: Author Ilona_Ritter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us