FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Rock Music Prayer Book
Quiz about The Rock Music Prayer Book

The Rock Music Prayer Book Trivia Quiz


All rock and roll prayers are sung so here's a quiz about songs by rock musicians that mention prayer or praying in the title or lyrics.

A multiple-choice quiz by CmdrK. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Heaven and Hell in Songs
  8. »
  9. Prayer in Songs

Author
CmdrK
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,755
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
649
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: oslo1999 (8/10), Mark1970 (9/10), Guest 101 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. One of the early vocal groups of the rock and roll era took the song "My Prayer", written in 1939, and made it into a number one hit record. Who were they?
Hint


Question 2 of 10
2. If you're "Slippery When Wet" then you might be Livin' on a Prayer." Who was livin' on a prayer? Hint


Question 3 of 10
3. If you stopped into a church you passed along the way and pretended to pray, what might you be doing? Hint


Question 4 of 10
4. She said that as soon as she wakes up - before she even puts on her makeup - she says a little prayer for you. Who is she?
Hint


Question 5 of 10
5. In 1989 Madonna decided to try writing songs that would appeal more to an adult audience. Her first effort included some concepts from her Catholic upbringing, but it was no church hymn. What was its name?
Hint


Question 6 of 10
6. The Rolling Stones found out that if you sent ten dollars to a certain church in Los Angeles, California, they'd say your prayer on the radio. So they sent in a prayer for a certain kind of girl. What was special about her? Hint


Question 7 of 10
7. Which British band recorded the song "Bizarre Love Triangle" with the lyrics: "Every time I see you falling, I get down on my knees and pray, I'm waiting for that final moment, You say the words that I can't say"? Hint


Question 8 of 10
8. The song "Pray", about hoping for a better world, was based on Michael Jackson's "Man in the Mirror". Which Canadian singer recorded it in 2010?
Hint


Question 9 of 10
9. One of Duran Duran's early hits was not released as a single in the United States until three years after its release in Europe and Australia. Which song was it?
Hint


Question 10 of 10
10. Which rock star could be found "Crying in the Chapel" in 1965? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : oslo1999: 8/10
Nov 17 2023 : Mark1970: 9/10
Oct 22 2023 : Guest 101: 10/10
Oct 14 2023 : Guest 172: 8/10
Oct 03 2023 : Guest 172: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. One of the early vocal groups of the rock and roll era took the song "My Prayer", written in 1939, and made it into a number one hit record. Who were they?

Answer: The Platters

Several musicians had a hit record with "My Prayer" but it was The Platters who finally took it to number one on the Billboard Hot 100 in 1956, where it stayed for four weeks. Among others who recorded it were Glenn Miller, The Inkspots, Ella Fitzgerald and Tom Jones.
2. If you're "Slippery When Wet" then you might be Livin' on a Prayer." Who was livin' on a prayer?

Answer: Bon Jovi

"Livin' on a Prayer" was from the 1986 album "Slippery When Wet" by Bon Jovi. It was their second consecutive number one Billboard Hot 100 record and has become the favorite of Bon Jovi fans.
3. If you stopped into a church you passed along the way and pretended to pray, what might you be doing?

Answer: California Dreamin'

The question was a paraphrase of The Mamas & the Papas song "California Dreamin'", a song John and Michelle Phillips wrote in 1963 while living in New York City. They recorded it in 1965 after Cass Elliot and Denny Doherty had joined them and they became The Mamas & the Papas.
4. She said that as soon as she wakes up - before she even puts on her makeup - she says a little prayer for you. Who is she?

Answer: Dionne Warwick

"I Say a Little Prayer" was first sung by Dionne Warwick. Burt Bacharach and Hal David wrote it for her in 1967. In the song she made it clear that the first thing she thought of when she woke up in the morning was her boyfriend; the first thing I think of when I wake up in the morning is coffee!
5. In 1989 Madonna decided to try writing songs that would appeal more to an adult audience. Her first effort included some concepts from her Catholic upbringing, but it was no church hymn. What was its name?

Answer: Like a Prayer

From the album of the same name, "Like a Prayer" became Madonna's seventh number one record in the U.S. Adding a choir and organ gave it the feel of a hymn, if you overlook the drums and electric bass. The Vatican condemned the music video and religious groups protested its broadcast. Pepsi Cola had used the song in a commercial but cancelled it and terminated its contract with her as a spokesperson because of the negative feedback.
6. The Rolling Stones found out that if you sent ten dollars to a certain church in Los Angeles, California, they'd say your prayer on the radio. So they sent in a prayer for a certain kind of girl. What was special about her?

Answer: Far Away Eyes

The Rolling Stones always liked American country music. The song "Far Away Eyes" was an over-the-top parody of Bakersfield, California-style country music. The singer hoped that by sending in a donation to a radio evangelist he would find a girl with "far away eyes."
7. Which British band recorded the song "Bizarre Love Triangle" with the lyrics: "Every time I see you falling, I get down on my knees and pray, I'm waiting for that final moment, You say the words that I can't say"?

Answer: New Order

After Ian Curtis committed suicide, the remaining members of Joy Division, along with Gillian Gilbert, formed New Order, combining new wave and electronic dance music. Most of their success came in the late 1980s and early 90s and they are a considered very influential band. "Bizarre Love Triangle" was a modest hit on the UK charts, more so in Ireland and Australia.
8. The song "Pray", about hoping for a better world, was based on Michael Jackson's "Man in the Mirror". Which Canadian singer recorded it in 2010?

Answer: Justin Bieber

A contemporary Christian song, "Pray" was included in Justin Bieber's first compilation album "My Worlds: The Collection". It was released as a single recording in select countries. The music video intercut Bieber's singing of the song with film of Haiti after the earthquake, New Orleans, Louisiana in the aftermath of Hurricane Katrina and Bieber visiting children in a hospital.
9. One of Duran Duran's early hits was not released as a single in the United States until three years after its release in Europe and Australia. Which song was it?

Answer: Save a Prayer

"Save a Prayer" was a number two hit for Duran Duran in the UK and Ireland. The music video became very popular in the US and the song was finally released there in 1985. It was the band's biggest hit to date and received much critical acclaim.
10. Which rock star could be found "Crying in the Chapel" in 1965?

Answer: Elvis Presley

It was "just a plain and simple chapel, where humble people go to pray" that Elvis Presley found himself in. He recorded the song in 1960 to add to a gospel album but RCA Records held it until 1965 before releasing it as a single. It was Elvis' biggest hit in six years. Though known as the "king of rock and roll" Elvis appreciated gospel music and had the voice to sing it.
Source: Author CmdrK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series "Rockin' Down the Highway":

What's a road trip without tunes? Here you go: load em' up and let's hit the highway!

  1. Road Trip Tunes Average
  2. Name That "Time" Tune Average
  3. One More Look at the British Invasion Average
  4. We Loved the 80s Average
  5. Are You Ready for the Acid Test? Average
  6. The Rock Music Prayer Book Average
  7. Buried Treasures of Rock and Roll, Volume I Difficult
  8. Buried Treasures of Rock and Roll, Volume II Average
  9. All You Need Is Lyrics Easier
  10. Vinyl Hiccups Average
  11. A Lonely Number Easier
  12. Did Ringo Sing That One? Average

12/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us