FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Songs of Stan Rogers
Quiz about The Songs of Stan Rogers

The Songs of Stan Rogers Trivia Quiz


More than twenty years after his death, Stan Rogers' music is still remembered. He was, and is, a 'giant' in Canadian folk music.

A multiple-choice quiz by agony. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S
  8. »
  9. R

Author
agony
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
115,135
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
373
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: haydenspapa (15/15), calmdecember (11/15), rossian (10/15).
- -
Question 1 of 15
1. An easy one to start. Complete the lyric: "So here I lay in my twenty-third year..." Hint


Question 2 of 15
2. "Now her smile lights her eyes, but..." Hint


Question 3 of 15
3. What song are these lines from? "In the taverns of Edmonton, fisherman shout 'Haul it away! Haul it away!'" Hint


Question 4 of 15
4. "Watch the field behind the plow ..." Hint


Question 5 of 15
5. "The _________ will rise with the moon" Hint


Question 6 of 15
6. "And the young folks don't stay with the fisherman's way..." Hint


Question 7 of 15
7. What song are these lines from? "To find the hand of Franklin reaching for the Beaufort Sea..." Hint


Question 8 of 15
8. "But I told that kid a hundred times..." Hint


Question 9 of 15
9. "He was star of all the rodeos ..." Hint


Question 10 of 15
10. "Rise again, rise again, though..." Hint


Question 11 of 15
11. This song is a dialogue between one who stays at home, and one who travels far. Eric Bogle covered it on his "When the Wind Blows" album, of 1985. Hint


Question 12 of 15
12. "You brought the field all standing with your courage and your..." Hint


Question 13 of 15
13. "But the kids all said the nursing home was best 'cause he couldn't live alone..." Hint


Question 14 of 15
14. "And sometimes it felt so wrong to never..." Hint


Question 15 of 15
15. "'Remember the Boyne' they will cry out in vain..." Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 12 2024 : haydenspapa: 15/15
Jan 20 2024 : calmdecember: 11/15
Jan 05 2024 : rossian: 10/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. An easy one to start. Complete the lyric: "So here I lay in my twenty-third year..."

Answer: How I wish I was in Sherbrooke now!

This song had its genesis at the Northern Lights Festival in Sudbury, Ontario. Stan had been sitting around with The Friends of Fiddler's Green, an English traditional group, and they were singing old shanties, taking turns singing the lead, while everyone joined in on the chorus. Stan wanted a song of his own to add to the group, and rather than try to dig up some old song which they would know anyway, he went back to his room and wrote "Barrett's Privateers". Ian Robb of the "Friends" afterwards wrote a wonderful parody, based on Garnet Rogers' hobby of making beer, called "Garnet's Home Made Beer", which he recorded on his album "From Different Angels".
2. "Now her smile lights her eyes, but..."

Answer: honey, all I see is you

"Forty-Five Years", from the album "Fogarty's Cove". A beautiful love song for grown-ups.
3. What song are these lines from? "In the taverns of Edmonton, fisherman shout 'Haul it away! Haul it away!'"

Answer: Free in the Harbour

One of many of Stan's songs about the collapse of the fishing culture, and the ways people adapt to it.
4. "Watch the field behind the plow ..."

Answer: turn to straight dark rows

"...put another season's promise in the ground." There's a story of a farmer who heard this song performed on CBC Radio's "Morningside", while working in the field, and jumped out and wrote Stan's name in the dust on the tractor fender, so he wouldn't forget it.
5. "The _________ will rise with the moon"

Answer: giant

"Giant", from "Fogarty's Cove". "So crash the glass down, move with the tide Young friends and old whiskey are burning inside Crash the glass down, Fingal will rise with the moon."
6. "And the young folks don't stay with the fisherman's way..."

Answer: long ago they all moved to the city

"Make and Break Harbour". Another fisherman's lament.
7. What song are these lines from? "To find the hand of Franklin reaching for the Beaufort Sea..."

Answer: Northwest Passage

"Tracing one warm line through a land so wide and savage, and make a Northwest Passage to the sea." An a cappella anthem.
8. "But I told that kid a hundred times..."

Answer: don't take the lakes for granted

"White Squall", from "From Fresh Water". A song about a storm on the Great Lakes, and the tragic consequences.
9. "He was star of all the rodeos ..."

Answer: but now they rob him blind

"Night Guard", from "Northwest Passage". A song about cattle rustling.
10. "Rise again, rise again, though..."

Answer: your heart it be broken

"...and life about to end. No matter what you've lost, be it a home, a love, a friend, Like the Mary Ellen Carter, rise again."
11. This song is a dialogue between one who stays at home, and one who travels far. Eric Bogle covered it on his "When the Wind Blows" album, of 1985.

Answer: Lock-Keeper

You do too know who Eric Bogle is. He's the Scotsman-living-in-Australia who wrote the powerful anti-war song "And the Band Played Waltzing Matilda". He's also written a song about Stan, called "Safe in the Harbour".
12. "You brought the field all standing with your courage and your..."

Answer: luck

"MacDonnell on the Heights", from "From Fresh Water". There really was a John MacDonnell at the Battle of Queenston Heights in the War of 1812. He led the (unsuccessful) charge after the fall of General Brock, and was mortally wounded, dying the next day.
13. "But the kids all said the nursing home was best 'cause he couldn't live alone..."

Answer: first Christmas away from home

This song was first performed in Sylvia Tyson's living room, taped for broadcast on CBC Radio's "Touch the Earth".
14. "And sometimes it felt so wrong to never..."

Answer: want to lean on you

"But can I once taste Northern waters, then forsake them for the South To feel California's ashes in my mouth." "California", from "Northwest Passage".
15. "'Remember the Boyne' they will cry out in vain..."

Answer: for I've given my heart to the place I was born

"The House of Orange" is a rare political song from Stan. It's about leaving the feuds and hatreds of the old country behind. "I've given my heart to the place I was born, and forgiven the whole House of Orange". This was the last song Stan Rogers ever wrote.
Source: Author agony

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bullymom before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Canadian Music:

Music from, or about, the Great White North

  1. Early CanCon Hits Average
  2. 50 Essential Canadian Songs Average
  3. Hockey Songs Average
  4. The Songs of Stan Rogers Average
  5. Songs of Fred Eaglesmith Average
  6. The Edmonton Folk Music Festival Average
  7. Early CanCon Artists Easier

Also part of quiz list
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us