FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Songs of Fred Eaglesmith
Quiz about Songs of Fred Eaglesmith

Songs of Fred Eaglesmith Trivia Quiz


So, are there any Fredheads out there in Quizzyland? This Southern Ontario songwriter has a small but excited fan base - I've never known anyone to see his live show and not come away a convert!

A multiple-choice quiz by agony. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. E

Author
agony
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
212,821
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
280
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: haydenspapa (14/15), calmdecember (13/15), rossian (12/15).
- -
Question 1 of 15
1. What song are these lyrics from?

"Every time I hear your voice
My water just gets cold
My stoker will not stoke
And my boiler will not boil"
Hint


Question 2 of 15
2. "Well there's something about my baby
I'm not really sure
But it makes other people
stop and look at her
It's not the way she walks
It's not the clothes she wears
My baby's got ____________"

What has my baby got?
Hint


Question 3 of 15
3. Which Fred Eaglesmith song do these lyrics come from?

"She's a summer storm, and I'm a hurricane
One just blows through town, one blows the town away"
Hint


Question 4 of 15
4. In the song "Time to Get a Gun", the narrator could afford a gun if he did just one thing. What is it? Hint


Question 5 of 15
5. In the song "Bob's Dogs and Burgs", a dispute arises between Bob and Jimmy -

"Bob says he's gonna close up one day for a week real soon
gonna rent a Winnebago, head down to Texas,
learn all about how to barbeque,
gonna learn about hot sauce,
learn about salsa,
come back north,
change the menu.
Jimmy says he thinks Bob is making a big mistake
and he should know,
he went to business school somewhere down in the United States"

Bob doesn't care, says he'll do what he wants to. What is the clincher in his argument?
Hint


Question 6 of 15
6. "The last of the sweet old-time gas-guzzlers,
hard to drive, harder to park"

How long is the "Mighty Big Car", from bumper to bumper?
Hint


Question 7 of 15
7. "When I met her she was a beauty queen
who wanted something more
now she's hanging out with me
in front of the liquor store.
And it won't start when you shut it off
so she has to get the beer,
she puts it in the back seat and she quietly says to me..."

What does she say?
Hint


Question 8 of 15
8. "I don't miss her anymore, but I sure do miss her dad".

In this song, dedicated to all the fathers-in-law out there, what's the name of the father-in-law?
Hint


Question 9 of 15
9. "He's a good dog
I've had him for years
Used to get up when I walked by
Now ..."

What happens now?
Hint


Question 10 of 15
10. "But now there's plywood for glass,
where the windows all got smashed
And there's just a chunk of concrete
where those old pumps used to stand.
There's a couple of cars half out of the ground,
an oil sign still spins 'round and 'round
But I guess a __________ filling station
is just a memory now."

What kind of filling station is this song about?
Hint


Question 11 of 15
11. In the song "Alcohol and Pills", which of the following musicians is not mentioned? Hint


Question 12 of 15
12. "You're spookin' the horses
they're wild and they're scared
with that bright coloured makeup
and those clothes that you wear
and I seen ya dancin'
last night 'neath the trees
you're spookin' the horses
and you're___________"

Fill in the blank.

Answer: (two words)
Question 13 of 15
13. Which song do these lyrics about a snowplow driver come from?

"And you can be anything that you want to be
That's what they told me when I left school
I took the first thing they offered me
Now I'm just another snow-blind fool"
Hint


Question 14 of 15
14. This is a song that reminds me of so many men I've known, standing around in the garage, drinking beer and talking. What's the name of the song these words come from?

"He wore railroad coveralls with his name written on the chest
wed talk model A's and T's while he rolled cigarettes
so we'd get lost inside our thoughts and we'd let those tanks run dry
and one by one those little engines sputtered and they died"
Hint


Question 15 of 15
15. A longtime member of Fred's band was a legendary Canadian musician in his own right, with several classic albums from the '70's. Who was he? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 14 2024 : haydenspapa: 14/15
Jan 20 2024 : calmdecember: 13/15
Jan 05 2024 : rossian: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What song are these lyrics from? "Every time I hear your voice My water just gets cold My stoker will not stoke And my boiler will not boil"

Answer: Freight Train

"Wish I was a freight train baby
Wish I was a diesel locomotive
I'd come whistlin' down your track
Crashin' in your door
Wish I was a freight train baby
Wish I didn't have a heart
And you'd need a shovel for the coal
Just to get me started"

Kasey Chambers has covered this song.
When I was looking through song lists to get alternate answer options for this question, it only took me about two minutes. It's very easy to come up with Fred Eaglesmith songs about trains.
2. "Well there's something about my baby I'm not really sure But it makes other people stop and look at her It's not the way she walks It's not the clothes she wears My baby's got ____________" What has my baby got?

Answer: Big hair

"The other day she's running
Up on Miller Ridge
She didn't check the sign
She got stuck beneath the bridge..."

You can hear this song a lot at Fred's shows, but so far as I can tell, it has only been released on live albums.
3. Which Fred Eaglesmith song do these lyrics come from? "She's a summer storm, and I'm a hurricane One just blows through town, one blows the town away"

Answer: Wilder than Her

"She's a house on fire
She's got all those charms
I'm a house on fire, too
But I got four alarms"

This song has been covered by Dar Williams.
4. In the song "Time to Get a Gun", the narrator could afford a gun if he did just one thing. What is it?

Answer: A little less drinking

"We have gun control up in Canada, and it's working. Now that everyone has to register their guns, everybody's buried it in the back yard. And before they can kill anybody, they have to dig up their gun. And they're usually too drunk to remember where it is. 'I'm gonna kill you as soon as I find my gun...I know it's out here somewhere, as soon as I find it you're dead....' You drive down the back alleys of Canada Sunday morning, it looks like everybody's gardening."
5. In the song "Bob's Dogs and Burgs", a dispute arises between Bob and Jimmy - "Bob says he's gonna close up one day for a week real soon gonna rent a Winnebago, head down to Texas, learn all about how to barbeque, gonna learn about hot sauce, learn about salsa, come back north, change the menu. Jimmy says he thinks Bob is making a big mistake and he should know, he went to business school somewhere down in the United States" Bob doesn't care, says he'll do what he wants to. What is the clincher in his argument?

Answer: His wife likes the hot weather

Fred says that when he was in Europe, people thought that he was singing a song called "Bob's Dogs and Birds", about a pet store. "I lie awake many nights, wondering what their song is about."
6. "The last of the sweet old-time gas-guzzlers, hard to drive, harder to park" How long is the "Mighty Big Car", from bumper to bumper?

Answer: 28 feet

"Elvis had one and so did Hank,
They don't look like money, they look like the bank".

In the years when I drove a '79 Lincoln Continental, this was my personal theme song. From 1999's "50 Odd Dollars".
7. "When I met her she was a beauty queen who wanted something more now she's hanging out with me in front of the liquor store. And it won't start when you shut it off so she has to get the beer, she puts it in the back seat and she quietly says to me..." What does she say?

Answer: When, exactly, did we become white trash?

"She tells all our friends that I've got my PhD
but it stands for post hole digger
it ain't exactly a degree."

At any Fred Eaglesmith concert, you can be sure there will be at least one yahoo in the back of the room, shouting out "Play 'White Trash'!"
8. "I don't miss her anymore, but I sure do miss her dad". In this song, dedicated to all the fathers-in-law out there, what's the name of the father-in-law?

Answer: Ernie

"Well, did anybody bring their father-in-law with them tonight? Nobody brought their father-in-law - I'll tell you something ladies and gentlemen, I been all over the world, one thing I can tell you, nobody brings their father-in-law anywhere. They bring their mother-in-law, 'cause she makes 'em. They just leave their father-in-law at home in the garage, playing with the vise, turning the vise in, turning the vise back out, does a little finishing nail inventory, checking the 3/4 inch screws, kicking the concrete, saying 'Man, I wish they'd take me to a Fred Eaglesmith show!'"

The song is "How's Ernie?"
9. "He's a good dog I've had him for years Used to get up when I walked by Now ..." What happens now?

Answer: He just lifts up his ears

"He thumps his tail on the floor
when I talk to him
when I talk too long he just ignores me,
and goes to sleep again".

To my mind, one of the great all time dog songs, right up there with Connie Kaldor's "I Love That Dog".
10. "But now there's plywood for glass, where the windows all got smashed And there's just a chunk of concrete where those old pumps used to stand. There's a couple of cars half out of the ground, an oil sign still spins 'round and 'round But I guess a __________ filling station is just a memory now." What kind of filling station is this song about?

Answer: White Rose

Fred usually prefaces this song with a long spoken introduction, too long for me to quote here. It's all about his rural boyhood, getting dressed up on Saturday morning, going to town.

"Strangers used to stop and ask how far they'd driven off the map,
And then they built that overpass and now they stay out on the highway...
And the neon sign was the heart and soul of this old one-horse town
And it's like it lost its will to live the day they shut it down."

Any Canadians who are old enough will remember the distinctive White Rose emblem on the signs.
11. In the song "Alcohol and Pills", which of the following musicians is not mentioned?

Answer: Jim Morrison

Hank Williams, Elvis Presley, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Gram Parsons...

"Alcohol and pills, it's a crying shame
You'd think they might've been happy with the glory and the fame
But fame doesn't take away the pain, it just pays the bills
And you wind up on alcohol and pills".
12. "You're spookin' the horses they're wild and they're scared with that bright coloured makeup and those clothes that you wear and I seen ya dancin' last night 'neath the trees you're spookin' the horses and you're___________" Fill in the blank.

Answer: scaring me

"You're not wearing your hair
tied back anymore
and you're wearing dresses
like never before..."

You can buy T-shirts that say "You're spookin' the horses, and you're scaring me" at Fred's concerts. I can't help but wonder what people who are unfamiliar with his lyrics think when they see that.
13. Which song do these lyrics about a snowplow driver come from? "And you can be anything that you want to be That's what they told me when I left school I took the first thing they offered me Now I'm just another snow-blind fool"

Answer: Cumberland County

"Lately I've been thinkin' of drivin' this snowplow
Straight into the sun".

From 2002's "Falling Stars and Broken Hearts".
14. This is a song that reminds me of so many men I've known, standing around in the garage, drinking beer and talking. What's the name of the song these words come from? "He wore railroad coveralls with his name written on the chest wed talk model A's and T's while he rolled cigarettes so we'd get lost inside our thoughts and we'd let those tanks run dry and one by one those little engines sputtered and they died"

Answer: Small Motors

"And he liked small motors
the flywheels on the side
single piston engine
made out of cast iron
he liked small motors
wed start em one by one
and wed stand around and wed listen to them
little engines run"

From the 2003 "Balin'" CD.
15. A longtime member of Fred's band was a legendary Canadian musician in his own right, with several classic albums from the '70's. Who was he?

Answer: Willie P Bennett

Willie's albums from the '70's have been rereleased on Fred's indie label, and he put out a few new albums in recent years.
The band Blackie and the Rodeo Kings, made up of members Stephen Fearing, Colin Linden and Tom Wilson (a blues/folk supergroup, by Canadian standards) put out a Willie P Bennett tribute album "High Or Hurtin?" in 1996. They are of course named for one of Willie's songs.
Sadly, Willie P. Bennett died on Feb 15, 2008. He will be sadly missed, both by Fredheads and the Canadian music community.

I hope you enjoyed the quiz. All of the Fred Eaglesmith quotes in the interesting info come from Fred's live shows or live albums.
Source: Author agony

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Canadian Music:

Music from, or about, the Great White North

  1. Early CanCon Hits Average
  2. 50 Essential Canadian Songs Average
  3. Hockey Songs Average
  4. The Songs of Stan Rogers Average
  5. Songs of Fred Eaglesmith Average
  6. The Edmonton Folk Music Festival Average
  7. Early CanCon Artists Easier

Also part of quiz list
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us