Quiz about Another One Bites the Dust 14
Quiz about Another One Bites the Dust 14

Another One Bites the Dust: 14 Quiz


The following clues will point to people who died in 1974. But who were they?

A multiple-choice quiz by Spontini. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Death Becomes Them
  8. »
  9. Died in the 1970s

Author
Spontini
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
367,286
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
730
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (4/10), Guest 131 (7/10), Guest 99 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This American comedian used a badly played violin as a trademark. He was never older than "39". Hint

George Burns
Jackie Gleason
Fred Allen
Jack Benny

2. This American redheaded actress was involved with the famous "War of the Worlds" broadcast with Orson Welles in 1938. Her first film was "Citizen Kane" as Kane's mother. Her second film "The Magnificent Ambersons" resulted in her being voted the year's best female performer and getting an Oscar nomination. She will however be most remembered for playing "Endora" in a popular TV series. Hint

Agnes Moorhead
Rita Hayworth
Lucille Ball
Jill St. John

3. This comedian was one half of a very successful comedy team. He played the straight man. As a duo, they made their film debut in "One Night in the Tropics" (1940). They weren't the stars but Universal thought well enough of them to give them their own film "Buck Privates" (1941). It was a record-breaking financial success. The team went on to have their own TV series. The routine "Who's on First?" is a comedy classic even today. So who was this straight man? Hint

Oliver Hardy
Bing Crosby
Bud Abbott
Dean Martin

4. This lady was a singer with a famous American group. She had a very distinctive voice and had already had some success in a group called "The Big Three" when, in 1965, she was invited to join "The New Journeymen". With two women in the group, they changed their name and soon became famous with songs like "Monday Monday". Hint

Michelle Phillips
'Mama' Cass Elliot
Karen Carpenter
Dusty Springfield

5. This person made his name as a newspaper sports columnist, radio broadcaster and theatre columnist. His radio shows were so successful CBS offered him his own show on TV in 1948. Of course, TV sets were at that time just becoming common in American homes. His show introduced novelty acts, singers and comedians both up and coming and established. The public really liked his Sunday night shows, which ran for 23 years. Hint

Jackie Gleason
Perry Como
Ed Sullivan
Milton Berle

6. This actor was the star of many "B" Westerns in the 1930 and 1940s. He was a singing cowboy perhaps best known for singing the theme to "High Noon" (1952). He became a country-music recording star. Hint

Tex Ritter
Hank Williams
Roy Rogers
Slim Whitman

7. This American composer/band leader was one of the major figures in jazz history. He played the piano. He was awarded a special Pulitzer Prize in 1999 in recognition of his musical genius. Hint

Woody Herman
Tommy Dorsey
Duke Ellington
Benny Goodman

8. This person was born in Poland and became a giant in the world of cinema. He became Hollywood's leading independent producer. Born as Schmuel Gelbfisz, he moved initially to England and then to America. There, he convinced the theatrical producer Jesse Lasky and Cecil B. deMille to go into film production and their company became the nucleus of the studio Paramount Pictures. He later dissolved the partnership and formed another production company with two of his brothers with "Leo the Lion" as a trademark and changing his name again. The company was taken over some time later but they kept the lion trademark and his surname as part of the new enterprise even though he was no longer involved. Hint

Samuel Goldwyn
Quincy Jones
Aaron Spelling
Louis B. Meyer

9. This Frenchman grew up to be both French Prime Minister under President de Gaulle and the President himself following de Gaulle's resignation. Hint

Georges Pompidou
Francois Mitterand
Valery Giscard d'Estaing
Jacques Chirac

10. This Canadian character actor, pianist and songwriter played "Mrs. Butterworth" in TV adverts and is the grandfather of Rosanna, Patricia, David, Richmond and Alexis. Hint

Charles Lane
Dick Wilson
John Fiedler
Cliff Arquette


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This American comedian used a badly played violin as a trademark. He was never older than "39".

Answer: Jack Benny

His inept violin playing was actually for effect as he was in fact an accomplished player. A school football team in Waukegan, Illinois, his hometown, are known as the "39ers" in honour of his insistence of always being thirty-nine. After his death on 26 December, 1974 he left instructions for a rose to be delivered to his wife every day until she died.
2. This American redheaded actress was involved with the famous "War of the Worlds" broadcast with Orson Welles in 1938. Her first film was "Citizen Kane" as Kane's mother. Her second film "The Magnificent Ambersons" resulted in her being voted the year's best female performer and getting an Oscar nomination. She will however be most remembered for playing "Endora" in a popular TV series.

Answer: Agnes Moorhead

Agnes was the first woman to host the Academy Awards. She did this with Dick Powell in 1948. She actually turned down the role of Endora in "Bewitched" but gave in when Elizabeth Montgomery asked her personally. Agnes died of cancer on 30 April, 1974.
3. This comedian was one half of a very successful comedy team. He played the straight man. As a duo, they made their film debut in "One Night in the Tropics" (1940). They weren't the stars but Universal thought well enough of them to give them their own film "Buck Privates" (1941). It was a record-breaking financial success. The team went on to have their own TV series. The routine "Who's on First?" is a comedy classic even today. So who was this straight man?

Answer: Bud Abbott

Lou Costello insisted their earnings together were split 60/40 in Bud Abbott's favour on the basis that "comics are a dime a dozen. Good straight men are hard to find". The performance of "Who's on First?" in the film "The Naughty Nineties" (1945) is enshrined in a looped video at the Baseball Hall of Fame in Cooperstown, New York. Bud Abbott on died 24 April, 1974.
4. This lady was a singer with a famous American group. She had a very distinctive voice and had already had some success in a group called "The Big Three" when, in 1965, she was invited to join "The New Journeymen". With two women in the group, they changed their name and soon became famous with songs like "Monday Monday".

Answer: 'Mama' Cass Elliot

The New Journeymen became "The Mama & The Papas" and following their breakup a little later, she started a solo career which had its up and downs. Her career was definitely hitting the high spots once again when she did a series of shows in London, getting rave reviews. On on 28 July 1974 she died in her sleep in her London flat aged 32. Four years later, The Who's drummer, Keith Moon, died in the same flat, also aged 32.
5. This person made his name as a newspaper sports columnist, radio broadcaster and theatre columnist. His radio shows were so successful CBS offered him his own show on TV in 1948. Of course, TV sets were at that time just becoming common in American homes. His show introduced novelty acts, singers and comedians both up and coming and established. The public really liked his Sunday night shows, which ran for 23 years.

Answer: Ed Sullivan

The Ed Sullivan show was responsible for bringing many acts to the American public's attention including Elvis Presley and The Beatles. Ed was a surviving twin like Elvis and Liberace. The three of them all had twin brothers who were stillborn. He died on 13 October, 1974.
6. This actor was the star of many "B" Westerns in the 1930 and 1940s. He was a singing cowboy perhaps best known for singing the theme to "High Noon" (1952). He became a country-music recording star.

Answer: Tex Ritter

Tex was the father of John Ritter the actor. His name was actually Woodward Ritter. He got that from the surname of the doctor who helped at his birth. He became known as "Tex" later. He died on 2 January, 1974.
7. This American composer/band leader was one of the major figures in jazz history. He played the piano. He was awarded a special Pulitzer Prize in 1999 in recognition of his musical genius.

Answer: Duke Ellington

He has appeared on both stamps and coins. On 16 July 2008, he appeared on a 42 cent USA stamp celebrating Vintage Black Cinema. In 2009, the District of Columbia issued a 25 cent commemorative coin as part of the USA's Statehood Quarters series. He is shown seated next to a piano, and the name "DUKE ELLINGTON" is engraved in the area above the piano keys. He died on 24 May, 1974.
8. This person was born in Poland and became a giant in the world of cinema. He became Hollywood's leading independent producer. Born as Schmuel Gelbfisz, he moved initially to England and then to America. There, he convinced the theatrical producer Jesse Lasky and Cecil B. deMille to go into film production and their company became the nucleus of the studio Paramount Pictures. He later dissolved the partnership and formed another production company with two of his brothers with "Leo the Lion" as a trademark and changing his name again. The company was taken over some time later but they kept the lion trademark and his surname as part of the new enterprise even though he was no longer involved.

Answer: Samuel Goldwyn

Samuel Goldwyn is famous for driving ambition, bad temper and "Goldwynisms" which are unintentional funny comments arising partially from his limited knowledge of the English language. Examples of this would be "Color Television! Bah! I won't believe it until I see it in black and white" or "My wife's hands are very beautiful. I'm going to have a bust made of them".

He died on 17 August, 1974.
9. This Frenchman grew up to be both French Prime Minister under President de Gaulle and the President himself following de Gaulle's resignation.

Answer: Georges Pompidou

All four of those named were French Presidents. Pompidou was President June 1969-April 1974, d'Estaing from May 1974 until May 1981, Mitterand from May 1981 until May 1995 and Chirac from May 1995 until May 2007. He died on 2 April, 1974.
10. This Canadian character actor, pianist and songwriter played "Mrs. Butterworth" in TV adverts and is the grandfather of Rosanna, Patricia, David, Richmond and Alexis.

Answer: Cliff Arquette

For eight years from the mid 1960s, he was in the lower left square of the game show "The Hollywood Squares" as his most famous character, Charlie Weaver. He left for a short time following a stroke but returned later and stayed with the show until his death on 23 September, 1974.

He guest-starred as his Charlie Weaver character in several different TV series including, "The Dennis Day Show", "Dragnet", "The Jack Paar Tonight Show", "The Roy Rogers and Dale Evans Show" and "The Andy Williams Show".
Source: Author Spontini

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 86: 4/10
Today : Guest 131: 7/10
Feb 03 2023 : Guest 99: 10/10
Jan 26 2023 : Guest 75: 4/10
Jan 25 2023 : Guest 124: 6/10
Jan 23 2023 : Guest 205: 9/10
Jan 20 2023 : blasley3: 9/10
Jan 19 2023 : Guest 87: 6/10
Jan 18 2023 : Guest 35: 9/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us