FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Catherine the Great
Quiz about Catherine the Great

Catherine the Great Trivia Quiz


This quiz is on Russia's Catherine II, commonly known as Catherine the Great. Good luck.

A multiple-choice quiz by lizzie2108. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Russian Royals

Author
lizzie2108
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,491
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
867
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 185 (3/10), bernie73 (7/10), Guest 183 (0/10).
- -
Question 1 of 10
1. We know her as Catherine the Great or Catherine II but what was her name before she married the heir to the Russian throne and converted to the Russian Orthodox faith? Hint


Question 2 of 10
2. Catherine was Empress of Russia for how many years? Hint


Question 3 of 10
3. Catherine was born a princess in what country? Hint


Question 4 of 10
4. Whom did Catherine marry in 1745? Hint


Question 5 of 10
5. When Catherine had a child in 1754, what did she name him, or more accurately, what did the Empress Elizabeth name him? Hint


Question 6 of 10
6. Politically Catherine followed the liberal ideas of her era, what was the name of the era? Hint


Question 7 of 10
7. Who was Catherine's aunt by marriage? Hint


Question 8 of 10
8. Where was Catherine married? Hint


Question 9 of 10
9. Shortly after Peter III became Emperor, Catherine heard rumours that she would be disposed of for a new Empress, who was the woman was supposed to replace Catherine as empress? Hint


Question 10 of 10
10. During her lifetime Catherine was offered the title of Catherine the Great and accepted it.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Today : Guest 185: 3/10
Jun 17 2024 : bernie73: 7/10
May 30 2024 : Guest 183: 0/10
May 29 2024 : Guest 49: 2/10
May 21 2024 : Guest 192: 8/10
May 21 2024 : Guest 90: 4/10
Apr 26 2024 : Guest 104: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. We know her as Catherine the Great or Catherine II but what was her name before she married the heir to the Russian throne and converted to the Russian Orthodox faith?

Answer: Sophia Augusta Fredericka

This is what Catherine's given name was when she was born. After marrying the heir to the Russian throne her name was changed to Catherine Alexeievna.
2. Catherine was Empress of Russia for how many years?

Answer: 34

She reigned from June 28, 1762 to November 17, 1796. She overthrew her husband in 1762 to name herself Empress of Russia. Her reign lasted for 34 years and she was succeded by her son, Paul I.
3. Catherine was born a princess in what country?

Answer: Prussia

She was born in the Prussian city of Stettin (since 1945 Szczecin, Poland) on May 2, 1729 into one of the minor German dynasties - Anhalt-Zerbst.
4. Whom did Catherine marry in 1745?

Answer: Prince Carl Peter Ulrich

He was the heir to the Russian throne and the future Emperor Peter III.
5. When Catherine had a child in 1754, what did she name him, or more accurately, what did the Empress Elizabeth name him?

Answer: Paul

Years passed and no heir was in sight. This of course irritated the Empress, who by now thought it must be Catherine's fault - that she was uanble to make herself attractive to her husband. She also ordered a physical examination by a Physician. It was discovered that a small surgical intervention would enable Peter to have normal marital relations.

This done, Catherine finally, on September 20, 1754, gave birth to a son, whom the Empress named Paul. Elizabeth carried the baby off to her apartments.

There he would remain, as long as the Empress lived. After the birth of her son, whom she was not allowed to see for months, and then only after confronting the Empress, a change came over Catherine. She trusted no one. She did help Peter with his Holstein affairs and, at the same time, befriended the British Ambassador, Sir Charles Hanbury-Williams. Sir Charles arranged secret "loans" for her from England, as she was always short of funds.
6. Politically Catherine followed the liberal ideas of her era, what was the name of the era?

Answer: The Enlightenment

Along with Maria Theresa and Joseph II of Austria and Frederick II of Prussia, Catherine the Great is generally reckoned one of the leading 'enlightened despots' of the 18th century.
7. Who was Catherine's aunt by marriage?

Answer: Empress Elizabeth I

Empress Elizabeth was the aunt of Catherine's husband, Peter. Elizabeth sent for Peter to live with her so she could oversee his education and name him heir to the Russian throne. Elizabeth was the sole ruler of Russia before Peter III came to the throne.
8. Where was Catherine married?

Answer: St. Petersburg

Peter contracted the measles, then he started to show all the symptoms of smallpox. The Empress herself nursed him during his illness, which left him pockmarked and with very little hair. He knew how unattractive he was, which eroded the little confidence he had. Catherine thought him to be a most pitiful creature and it was with dismay that she looked towards her wedding day. By now Peter drank excessively and his behavior became coarse.

The court was back in St. Petersburg, and after several postponements, the wedding took place on August 21, 1745 in the Cathedral of Kazan.

The marriage however was not consumated, because of Peter's physical problems caused by his many illnesses. It was at this time that Catherine, who had never felt more isolated, wrote: "I should have loved my new husband, if only he had been willing or able to be in the least lovable.

But in the first days of my marriage, I made some cruel reflections about him. I said to myself: If you love this man, you will be the most wretched creature on Earth. Watch your step, so far as affection for this gentleman is concerned, think of yourself, Madame."
9. Shortly after Peter III became Emperor, Catherine heard rumours that she would be disposed of for a new Empress, who was the woman was supposed to replace Catherine as empress?

Answer: Elizabeth Vorontsova

On Christmas day 1761, the Empress Elizabeth Petrovna died. The reign of Peter III had begun. Catherine mourned the Empress sincerely. One of Peter's first official actions dealt with stopping the hostilities against Prussia. On April 24, 1762 the new Tsar signed a treaty with the King of Prussia. All occupied territories would be restored to Prussia.

He sent a personal letter to the King, assuring him of his friendship. On his finger he wore a ring with a portrait of his idol. The Russian Army had suffered great losses during the Seven Years' War. Peter alienated the army further by trying to impose Prussian discipline and even Prussian uniforms. Amid all this, Catherine heard rumors that Peter intended to dispose of her and make Elizabeth Vorontsova his wife.
10. During her lifetime Catherine was offered the title of Catherine the Great and accepted it.

Answer: false

Russia owes her much. After a long reign of thirty-four years, Catherine died of a stroke on the 17th of November, 1796. The next day the British Ambassador Charles Whitworth wrote: "Last night... this incomparable princess finished her brilliant career." History knows her as Catherine the Great, a title she was offered during her life time and rejected. "I leave it to posterity to judge impartially what I have done" she said at the time; and Catherine has done well. She deserves the title, because she earned it.
A source for this is www.members.tripod.com/~Nevermore/Cgreat7.htm
Source: Author lizzie2108

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us