FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Depression Era Bandits 1
Quiz about Depression Era Bandits 1

Depression Era Bandits #1 Trivia Quiz


How well do you know the men and women who made the 1920s and 1930s a remarkable era in American History?

A multiple-choice quiz by AlvinKarpis. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Criminals
  8. »
  9. Felons & Criminals

Author
AlvinKarpis
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
226,003
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
514
Last 3 plays: Guest 166 (4/10), Hayes1953 (7/10), Guest 176 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which of Ma Barker's bloody brood was the last to die? Hint


Question 2 of 10
2. Clyde Barrow was feared as an expert gunman. What nickname did he have for his favorite gun? Hint


Question 3 of 10
3. Charles Arthur Floyd never cared for the nickname Pretty Boy. Which did he prefer to go by, a nickname known to family and close friends? Hint


Question 4 of 10
4. Which bandit was believed to be the first American to routinely use an automobile during his heists? Hint


Question 5 of 10
5. How did bank robber and cop killer Frank Nash get his nickname "Jelly" ? Hint


Question 6 of 10
6. What job did the deadly Verne Miller hold, before turning to a life of crime in the late 1920s? Hint


Question 7 of 10
7. Which young criminal was not a member of the Barrow gang? Hint


Question 8 of 10
8. What appropriate nickname did Alvin Karpis carry throughout his career? Hint


Question 9 of 10
9. Which notorious bank robber would survive the depression era, only to be the first man named to the FBI's Top Ten Most Wanted in 1950? Hint


Question 10 of 10
10. What man was reportedly kicked out of the Kimes-Terril gang for being too violent? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 166: 4/10
May 05 2024 : Hayes1953: 7/10
Apr 21 2024 : Guest 176: 1/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of Ma Barker's bloody brood was the last to die?

Answer: Lloyd

Lloyd, convicted of mail robbery in 1922 went to prison and missed out on the Barkers' reign of terror. Parolled in 1947, he was murdered by his wife two years later. Herman committed suicide to avoid capture in 1927; Freddie was killed along with Ma in a 1935 Lake Weir, Florida shoot-out; Doc was killed attempting to escape Alcatraz in 1939.
2. Clyde Barrow was feared as an expert gunman. What nickname did he have for his favorite gun?

Answer: Whip-it

Clyde had a particular fondness for the Browning Automatic Rifle. He sawed off the stock and half of the barrel on one example to make it invisible under a coat. This was called his whip-it due to the fact he could whip it out at the first sign of trouble.
3. Charles Arthur Floyd never cared for the nickname Pretty Boy. Which did he prefer to go by, a nickname known to family and close friends?

Answer: Chock

Floyd was very fond of a local brew called Chock and adopted that as his nickname.
4. Which bandit was believed to be the first American to routinely use an automobile during his heists?

Answer: Henry "Bearcat" Starr

Starr, believed to be the nephew of the infamous Belle Starr was finally brought to ground by law officers during a gun battle that erupted after his car broke down in 1922.
5. How did bank robber and cop killer Frank Nash get his nickname "Jelly" ?

Answer: He often used Nitroglycerine---called Jelly by the underworld---to blow safes.

Nash, a career criminal with a record dating back to the 1910s would eventually be killed at the Union Station Massacre on June 17, 1933.
6. What job did the deadly Verne Miller hold, before turning to a life of crime in the late 1920s?

Answer: Sheriff

A decorated hero of World War One, Miller won the election in his hometown and became a popular Sheriff. After a short time, however, he ran off with the town's money and became a bank robber, hired killer and bootlegger.
7. Which young criminal was not a member of the Barrow gang?

Answer: Roy Thornton

Thornton, husband of Bonnie Parker was serving a life sentence for murder when Bonnie met Clyde in 1932. He would die attempting to escape Eastham prison in Texas, in November 1933.
8. What appropriate nickname did Alvin Karpis carry throughout his career?

Answer: Old Creepy

The nickname was believed to have been bestowed upon him by best friend Freddie Barker, due to Karpis' eerie eyes and crooked smile. The Owl was the nickname of Basil Banghart, another strange-looking robber of the era.
9. Which notorious bank robber would survive the depression era, only to be the first man named to the FBI's Top Ten Most Wanted in 1950?

Answer: Tommy Holden

"Tough Tommy", co-leader of the Keating-Holden-Nash gang served a long stretch in prison before being parolled in 1949. Less than a year later, he murdered his wife and her two brothers during a drunken argument and found himself in the top spot on the newly-created list.

The FBI caught up with him shortly thereafter and he died in prison in 1953. Keating died in 1977, and Bailey and Karpis in 1979.
10. What man was reportedly kicked out of the Kimes-Terril gang for being too violent?

Answer: Wilbur Underhill

Though all of these men were among the deadliest of the era, convicted cop-killer Underhill undoubtedly was the most unstable. Known as The Tri-State Terror, he was once described by Harvey Bailey as "the worst I ever met".
Source: Author AlvinKarpis

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us