Quiz about Elizabeth Regina The Life of Elizabeth I
Quiz about Elizabeth Regina The Life of Elizabeth I

Elizabeth Regina: The Life of Elizabeth I Quiz


Elizabeth I, was not only a great Queen of England, but to my mind, also one of the greatest monarchs in History. She is another speciality of mine. Enjoy!

A multiple-choice quiz by DarcyUK. Estimated time: 8 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Elizabeth I

Author
DarcyUK
Time
8 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
97,865
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Difficult
Avg Score
12 / 25
Plays
2154
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was Elizabeth born? Hint

6th September 1533
6th August 1533
7th August 1533
7th September 1533

2. How old was Henry VIII when his second daughter was born? Hint

40
41
42
43

3. Where was Princess Elizabeth christened? Hint

Church of the Observant Friars
St George's Chapel
Chapel Royal
St Paul's Cathedral

4. Who was her first Lady Mistress? Hint

Mary, Lady Byron
Margaret, Lady Byron
Margaret, Lady Bryan
Mary, Lady Bryan

5. Who was appointed her governess, when Elizabeth was 4 years of age? Hint

Catherine Champernowne
Catherine Brandon
Catherine Bryan
Catherine Parr

6. At the age of ten, after reconciling with her father, Henry considered betrothing his daughter to the then Scottish Regent. Who was he? Hint

Earl of Thurso
Earl of Borthwick
Earl of Arran
Earl of Arundel

7. In his will Henry specified how much was to be in both Elizabeth's and Mary's dowry, on the occasion of their respective marriages. What was the amount for both daughters? Hint

50,000 pounds
5,000 pounds
10,000 pounds
1,000 pounds

8. Who wanted to form an intimate relationship with the royal family, by marrying either Mary or Elizabeth? Hint

Edward Seymour
Thomas Seymour
Earl of Arran
Robert Dudley

9. Like her mother, and her step-mothers, Elizabeth had a motto in life 'semper eadem'. What was the translation? Hint

determined courage
always the same
honourable and obliging
constant loyalty

10. After her sister Mary's accession to the throne in 1553, Mary feared being overthrown by Protestants, who were apparently conspiring to put her sister Elizabeth on the throne. Who did she believe was conspiring with Elizabeth?

Answer: (First name and surname, son of a poet)
11. Elizabeth became Queen on the 17th November 1558. When was she crowned? Hint

15th Jan 1559
15 Feb 1559
15 Dec 1558
15 Mar 1559

12. On what date did Elizabeth open her first Parliament? Hint

25th Feb 1559
23rd Jan 1559
25th Jan 1559
23rd Feb 1559

13. In 1562, she came close to death. Which disease had she caught? Hint

Dysentry
Scarlet Fever
Consumption
Smallpox

14. After she recovered from this, she declared she would appoint someone to be Protector of the Realm in case of an emergency. Whom did she choose?

Answer: (Later the Earl of Leicester)
15. Besides the future Earl of Leicester, what other Englishman caught her eye at a masque, and in 1572 became Captain of the Gentlemen Pensioners, her personal bodyguards? Hint

John Ascham
Charles Hatton
Christopher Hatton
Roger Ascham

16. Many musicians and poets in Elizabeths court praised her with what name? Hint

Fair Bess
Fair Regina
Fair Oriana
Faerie Queene

17. In 1569, the Earls of Northumberland and Westmorland aimed to restore Catholicism and put Mary Queen of Scots on the throne. What was the name given to this uprising? Hint

Northumberland Rebellion
Rising in the North
Scottish Rebellion
Westmorland Rebellion

18. To try and resolve her problem with Mary Queen of Scots, whom did she want to marry Mary to? Hint

Robert Dudley
Christopher Hatton
Lord Darnley
Francis Walsingham

19. After finding out the Earl of Leicester had secretly married, whilst still protesting his undying lover for Elizabeth, she was almost induced to marry the Duke of Alencon. What finally turned her against it? Hint

He was Catholic
She still loved the Earl
He was too young
He stank of garlic

20. Elizabeth's cousin Mary, Queen of Scots, was found to be involved in which plot, that finally forced Elizabeth to sign her death warrant?

Answer: (This plot took place in 1587)
21. Where was Mary Queen of Scots executed? Hint

The Tower of London
Fotheringhay Castle
Edinburgh Castle
Colchester Castle

22. "I know I have the body of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a King ..." is perhaps her most frequently quoted saying. Where did she give this speech? Hint

Harwich
Tilbury
Dover
Tower of London

23. Her Secretary of State, Sir Francis Walsingham, wished her to take a more positive role in opposing the Counter Reformation in Europe, by supporting whom against Phillip of Spain? Hint

Irish Protestants
Austrian Protestants
Dutch Protestants
German Protestants

24. On what date in 1603 did Elizabeth I die? Hint

24th March
24th Feb
23rd March
23rd Feb

25. With whom is Elizabeth buried in Westminster Abbey?

Answer: (Another monarch)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Elizabeth born?

Answer: 7th September 1533

Born at 3pm at Greenwich Palace, the baby Elizabeth had inherited her mother's (Anne Boleyn's) coal-black eyes and her father's (Henry VIII's) fair skin.
2. How old was Henry VIII when his second daughter was born?

Answer: 42

Henry could not help but be disappointed about the birth of a second daughter, however he was proud of Princess Elizabeth.
3. Where was Princess Elizabeth christened?

Answer: Church of the Observant Friars

Elizabeth was christened on 10th September 1533, the usual venue for Royal christenings was the Chapel Royal, but on this occasion was swapped for the Church of the Observant Friars.
4. Who was her first Lady Mistress?

Answer: Margaret, Lady Bryan

Elizabeth's father recognised Lady Bryan as a baroness.
5. Who was appointed her governess, when Elizabeth was 4 years of age?

Answer: Catherine Champernowne

Catherine, better known as Kat, remained as a constant companion to Elizabeth. She became Kat Ashley, when she married John Ashley.
6. At the age of ten, after reconciling with her father, Henry considered betrothing his daughter to the then Scottish Regent. Who was he?

Answer: Earl of Arran

7. In his will Henry specified how much was to be in both Elizabeth's and Mary's dowry, on the occasion of their respective marriages. What was the amount for both daughters?

Answer: 10,000 pounds

Obviously, Elizabeth's dowry was never used, but Mary's went to Phillip II of Spain.
8. Who wanted to form an intimate relationship with the royal family, by marrying either Mary or Elizabeth?

Answer: Thomas Seymour

His attempt to marry one of the sisters failed, so he settled it by marrying the Queen Dowager Catherine Parr.
9. Like her mother, and her step-mothers, Elizabeth had a motto in life 'semper eadem'. What was the translation?

Answer: always the same

Jane Seymour's motto was "To Obey and Serve", whereas Elizabeth's mother, Anne Boleyn's was "The Most Happy".
10. After her sister Mary's accession to the throne in 1553, Mary feared being overthrown by Protestants, who were apparently conspiring to put her sister Elizabeth on the throne. Who did she believe was conspiring with Elizabeth?

Answer: Thomas Wyatt

Thomas Wyatt was the son of the poet, also called Thomas Wyatt, who had formed a relationship with Queen Anne Boleyn just before she was arrested. What kind of relationship they had was not established.
11. Elizabeth became Queen on the 17th November 1558. When was she crowned?

Answer: 15th Jan 1559

She was crowned at Westminster on the 15th January 1559. An astrologer called John Dee helped her select this date.
12. On what date did Elizabeth open her first Parliament?

Answer: 25th Jan 1559

This was originally supposed to have happened on the 23rd January 1559, but Elizabeth put it off, describing herself as not feeling 'herself in good disposition of body'.
13. In 1562, she came close to death. Which disease had she caught?

Answer: Smallpox

14. After she recovered from this, she declared she would appoint someone to be Protector of the Realm in case of an emergency. Whom did she choose?

Answer: Lord Robert Dudley

Robert was a favourite of Elizabeth's, and some believe that if he had been single, Elizabeth would have married him. He was the fifth son of Northumberland, and was appointed Master of the Horse.
15. Besides the future Earl of Leicester, what other Englishman caught her eye at a masque, and in 1572 became Captain of the Gentlemen Pensioners, her personal bodyguards?

Answer: Christopher Hatton

Elizabeth had pet names for both Hatton and Dudley. Robert Dudley was 'Eyes' and Hatton was 'Lids'. Both were very annoyed when Walter Raleigh came on the scene.
16. Many musicians and poets in Elizabeths court praised her with what name?

Answer: Fair Oriana

It was the poet Edmund Spenser who dedicated his poem Faerie Queene to Elizabeth. The name Oriana originated from the Fairies. Oriana is said to a queen of the Fairies.
17. In 1569, the Earls of Northumberland and Westmorland aimed to restore Catholicism and put Mary Queen of Scots on the throne. What was the name given to this uprising?

Answer: Rising in the North

Elizabeth did not know what to do with her troublesome cousin Mary, she did not want to kill her, as she would be killing another Queen, but in the end she had no other choice.
18. To try and resolve her problem with Mary Queen of Scots, whom did she want to marry Mary to?

Answer: Robert Dudley

Dudley was the man Elizabeth wanted Mary to marry, that way keeping her by her. But she chose to marry Lord Darnley, who later fathered James VI of Scotland, later James I of England.
19. After finding out the Earl of Leicester had secretly married, whilst still protesting his undying lover for Elizabeth, she was almost induced to marry the Duke of Alencon. What finally turned her against it?

Answer: He was Catholic

Dudley had married Lettice Knollys. The Catholic 'problem' stopped her from marrying a few times - including the Habsburg Archdukes.
20. Elizabeth's cousin Mary, Queen of Scots, was found to be involved in which plot, that finally forced Elizabeth to sign her death warrant?

Answer: Babington

Mary had thrown herself at the mercy of Elizabeth a number of times, but had in the past tried to claim the throne of England. Elizabeth could not take any more chances, especially if there were a Catholic uprising.
21. Where was Mary Queen of Scots executed?

Answer: Fotheringhay Castle

After she was beheaded, the executioner picked up her head by the hair. He then found that she was wearing a wig, and the head fell and rolled away, revealing silver hair.
22. "I know I have the body of a weak and feeble woman, but I have the heart and stomach of a King ..." is perhaps her most frequently quoted saying. Where did she give this speech?

Answer: Tilbury

She gave this speech to her men at Tilbury in 1588, before they set off to fight aginst the Spanish Armada.
23. Her Secretary of State, Sir Francis Walsingham, wished her to take a more positive role in opposing the Counter Reformation in Europe, by supporting whom against Phillip of Spain?

Answer: Dutch Protestants

The Counter Reformation was the Catholic response to the Protestant reforamtion. The Jesuits, founded by Ignatius of Loyola, led a campaign to support the Catholic doctrine.
24. On what date in 1603 did Elizabeth I die?

Answer: 24th March

Just before she died, it is said that she whispered the name Robert. This was obviously Robert Dudley, Earl of Leicester, who had died some years before.
25. With whom is Elizabeth buried in Westminster Abbey?

Answer: Mary

James I had the two sisters, Elizabeth and Mary entombed together in Westminster. On their tomb is written the following: "Partners both in throne and grave, here rest we two sisters, Elizabeth and Mary, in hope of one resurrection".
Source: Author DarcyUK

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 03 2023 : Guest 73: 1/25
Jan 02 2023 : Guest 146: 11/25

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us