FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Kings and Queens of England from 1066
Quiz about Kings and Queens of England from 1066

Kings and Queens of England from 1066 Quiz


This is a quiz on British kings and queens from William the Conquerer. I hope it's not too easy.

A multiple-choice quiz by meals. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
meals
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
69,686
Updated
Dec 15 23
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
3724
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 82 (16/20), Guest 216 (11/20), TrishStar2023 (14/20).
- -
Question 1 of 20
1. Who was the first English sovereign to go from England to France without travelling across the English Channel? Hint


Question 2 of 20
2. Which English monarch invented shoes that curled up at the toes? Hint


Question 3 of 20
3. Who had the first flushing toilet? Hint


Question 4 of 20
4. How many kings of England reigned through the Hundred Years' War (1337-1453)? Hint


Question 5 of 20
5. Which king inherited the crown from the childless Elizabeth I in 1603, uniting England and Scotland in a personal union? Hint


Question 6 of 20
6. Which French and English queen was married to Henry II and was said to have poisoned his mistress, Rosamund, was the mother of Richard I, John I, and lived to be 82? Hint


Question 7 of 20
7. Elizabeth I and Mary, Queen of Scots never met.


Question 8 of 20
8. Who was king when the Romanovs were shot and didn't admit them to the U.K., even though they were cousins? Hint


Question 9 of 20
9. Who was the 'Nine Days' Queen'?

Answer: (First name and surname)
Question 10 of 20
10. Which monarch put down the 'Nine Days' Queen'? Hint


Question 11 of 20
11. Which king took Hampton Court Palace from a cardinal and made it his own? Hint


Question 12 of 20
12. Which king spoke German but never bothered to learn to speak English well? Hint


Question 13 of 20
13. Which queen of England does the rhyme 'Queen, Queen Caroline dipped her nose in turpentine, turpentine to make it shine, Queen, Queen Caroline' refer to? Hint


Question 14 of 20
14. Which medieval king was imprisoned and murdered on the orders of his own wife? Hint


Question 15 of 20
15. Which queen was the subject of the movie starring Judi Dench called 'Her Majesty, Mrs. Brown'?

Answer: (One or two words)
Question 16 of 20
16. This queen was the mother of Henry II and spent most of her life warring with King Stephen for the throne. Who was she? Hint


Question 17 of 20
17. Which king lost his crown jewels? Hint


Question 18 of 20
18. Which king was known as 'The Hammer of the Scots'? Hint


Question 19 of 20
19. Which king was regarded as insane and is the subject of a Shakespeare play? Hint


Question 20 of 20
20. What was the name of Jane Grey's husband who was executed with her in 1553? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 82: 16/20
Jul 15 2024 : Guest 216: 11/20
Jul 14 2024 : TrishStar2023: 14/20
Jul 14 2024 : PosterMeerkat: 15/20
Jul 12 2024 : Guest 78: 10/20
Jul 09 2024 : Guest 174: 18/20
Jul 02 2024 : Guest 87: 17/20
Jul 01 2024 : Guest 71: 19/20
Jun 29 2024 : Guest 213: 14/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first English sovereign to go from England to France without travelling across the English Channel?

Answer: Elizabeth II

If you picked Mary, Queen of Scots or Bonnie Prince Charlie, you'd better stop taking this quiz, because neither of them were rulers of England. Queen Elizabeth crossed underneath the Channel in the Chunnel (all right, Channel Tunnel) in 1994.
2. Which English monarch invented shoes that curled up at the toes?

Answer: William II

Isn't this an interesting bit of trivia? William II, nicknamed Rufus, did not have a happy life. He was killed in a 'hunting accident' in 1100.
3. Who had the first flushing toilet?

Answer: Elizabeth I

Elizabeth was given the toilet, nicknamed 'Ajax', by a penitent courtier banished from court. She forgave him.
4. How many kings of England reigned through the Hundred Years' War (1337-1453)?

Answer: 5

The kings were: Edward III. The war started in his reign. Then came Richard II. He was overthrown by his cousin Henry, who became Henry IV. His son, Henry V, is very famous, thanks to Shakespeare mainly, but died shortly after his victory at Agincourt.

The war ended during the reign of Henry VI, but his success was short-lived. Eight years later, in 1461, there was a rebellion. This began the Wars of the Roses.
5. Which king inherited the crown from the childless Elizabeth I in 1603, uniting England and Scotland in a personal union?

Answer: James I

James was the son of Mary, Queen of Scots, who was executed at Elizabeth's command in 1587. James was one of the few who disapproved of tobacco, but before you think he was quite sensible for a seventeenth-century person, he was obsessed with witchcraft (Macbeth was written for him) and had Sir Walter Raleigh executed for no obvious reason, though it is sometimes claimed that he did so in order to ingratiate himself to Spain.
6. Which French and English queen was married to Henry II and was said to have poisoned his mistress, Rosamund, was the mother of Richard I, John I, and lived to be 82?

Answer: Queen Eleanor

Eleanor of Aquitaine was a truly amazing woman. She was born in 1122, married the French Dauphin Louis at age fifteen (Aquitaine was a major French vassal), divorced him at age thirty-one, married Henry, gave him ten children, only one of whom died, a great track record for the middle ages.

It's unlikely that she poisoned Rosamund, {however;} she was under house arrest in Salisbury at the time. Henry put her there for fifteen years for helping his sons rebel against him. She spent the last years of her life helping her two sons to rule (Richard was far and away her favorite) and was buried at Fontevrault with Richard when she died in 1204.
7. Elizabeth I and Mary, Queen of Scots never met.

Answer: True

Even though Mary was imprisoned in England for nineteen years until her execution at Fotheringhay while rebellions centered around her and Catholics fumed, she and her cousin Elizabeth never met. (In Schiller's play, 'Maria Stuart', there is a dramatic, face-to-face confrontation between the two queens, but it is pure poetic license).
8. Who was king when the Romanovs were shot and didn't admit them to the U.K., even though they were cousins?

Answer: George V

Most of the royal families in Europe were related in the early twentieth century. George was perfectly aware of his cousin Nicholas's growing danger and could have sheltered him, but decided that his own position was too dangerous and didn't. The Romanovs were shot.
9. Who was the 'Nine Days' Queen'?

Answer: Jane Grey

Jane was the queen for nine days in 1553 when there was a power vacuum for a few weeks and the Duke of Northumberland, who had held a lot of power in the previous regime (Edward VI, who was 15 years old and ill most of the time) decided to take the initiative to place his young, relatively royal daughter-in-law on the throne.

She was acknowledged queen by two towns before she was deposed by Mary I, placed in the Tower of London, and executed, all before she was 17.
10. Which monarch put down the 'Nine Days' Queen'?

Answer: Mary I

Edward VI died young. His Lord Protector, Northumberland, didn't want to lose his power, so he convinced Edward to name Lady Jane Grey next in line for the throne (his son was married to her). Mary, who would have had the throne, didn't like this. During the nine days Jane was queen, she gathered an army and threw her down.

She then went on to burn 300 men, women and children as heretics during her five-year reign.
11. Which king took Hampton Court Palace from a cardinal and made it his own?

Answer: Henry VIII

Cardinal Wolsey was the original owner of Hampton Court. Henry decided that it would make a nice palace and confiscated it. Cardinal Wolsey fell out of favor with Henry anyway for failing to secure a divorce from Henry's first wife, and almost certainly committed suicide on the way to trial.
12. Which king spoke German but never bothered to learn to speak English well?

Answer: George I

George I inherited the throne from Queen Anne, whose children had all predeceased her. He was quite unpopular, both for his refusal to learn the English language (but he spoke French!) and his mistreatment of his wife, Dorothea. Parliament, however, loved this, as it meant that they could run the country.
13. Which queen of England does the rhyme 'Queen, Queen Caroline dipped her nose in turpentine, turpentine to make it shine, Queen, Queen Caroline' refer to?

Answer: The wife of George II

Caroline was quite unpopular as well. She was German, and that may account for some of it. Maybe the English people wanted an English queen.
14. Which medieval king was imprisoned and murdered on the orders of his own wife?

Answer: Edward II

Isabella led a rebellion against Edward, which actually worked. Edward was imprisoned and killed. Isabella wanted this so that her son, Edward III, could be king and she could control him.
15. Which queen was the subject of the movie starring Judi Dench called 'Her Majesty, Mrs. Brown'?

Answer: Queen Victoria

Apparently, Victoria had an affair with a Scotsman called Brown ... I'm not sure I entirely agree with this...
16. This queen was the mother of Henry II and spent most of her life warring with King Stephen for the throne. Who was she?

Answer: Matilda

She was queen for one year. Then Stephen overthrew her. Matilda had to give up, but her son, Henry, got the throne after Stephen died.
17. Which king lost his crown jewels?

Answer: King John

John was always something of an idiot. He tried to cross the Wash, a stretch of water between Norfolk and Lincolnshire. The area floods at high tide. John mistimed his crossing and lost his gems.
18. Which king was known as 'The Hammer of the Scots'?

Answer: Edward I

He was also the Hammer of the Welsh...Edward took over most of the British Isles during his reign. Interestingly enough, the railway station Charing Cross got its name from him. When his wife died, Edward was in Scotland. He was so incredibly grieved that as he traveled down from Scotland, he left a cross at every place he stopped in memory of her (her name was Eleanor, by the way). Charing Cross, which means "Beloved Queen", was the site of the last cross, the last place Edward stopped before her funeral.
19. Which king was regarded as insane and is the subject of a Shakespeare play?

Answer: Henry VI

George III was regarded as insane but was not the subject of a Shakespeare play. Henry IV was "uneasy lies the head that wears a crown" but not entirely insane as portrayed by Shakespeare. Henry VI thought he heard angels singing to him and seemed to walk around in a stupor half the time. He was killed by his enemies during the Wars of the Roses.
20. What was the name of Jane Grey's husband who was executed with her in 1553?

Answer: Guilford Dudley

Guilford and Jane married because the Duke of Northumberland, Guilford's father, wanted a connection between Jane, who had potential links to the throne, and his family. After he lost power from behind the throne (Edward VI died), he tried to place Jane and Guilford on the throne. However, Mary I raised a rebellion and had most of the family executed.
Source: Author meals

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us