Quiz about Famous Philosophers
Quiz about Famous Philosophers

Famous Philosophers Trivia Quiz


Test your knowledge of the most famous philosophers.

A multiple-choice quiz by shusem81. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Philosophers & Psychologists

Author
shusem81
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
131,780
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2910
Last 3 plays: Guest 50 (5/10), Guest 154 (10/10), Guest 112 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Many believe that Socrates was the first Western philosopher, but he was not! Who was the first philosopher? Hint

Aristotle
Thales
Anaximander
Pythagoras

2. Which philosopher created the earliest known works studying Logic? Hint

Plato
Epicurus
St. Anselm
Aristotle

3. Plato's "Apology" is about a trial - whose? Hint

Crito
Socrates
Phaedo
Diogenes

4. St. Augustine was a Roman Catholic bishop of which city? Hint

Rome
Alexandria
Milan
Hippo Regius

5. St. Thomas Aquinas referred to whom as "the philosopher"? Hint

Plato
St. Augustine
St. Anselm
Aristotle

6. Who is the "Father of Modern Philosophy"? Hint

Galileo
Baruch Spinoza
Rene Descartes
Thomas Hobbes

7. Which philosophy had the most profound effect on the thinking of America's Founding Fathers? Hint

George Berkeley
Ayn Rand
John Locke
Thomas Hobbes

8. Which philosopher began the "Copernican Revolution" in philosophy? Hint

Jeremy Bentham
David Hume
Immanuel Kant
John Locke

9. Who wrote about the "death of God"? Hint

Gottlob Frege
Karl Marx
Friedrich Nietzsche
Bertrand Russell

10. He claimed to have solved all of the problems of Philosophy. Hint

Charles Sanders Peirce
Jean-Paul Sartre
Martin Heidegger
Ludwig Wittgenstein


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Many believe that Socrates was the first Western philosopher, but he was not! Who was the first philosopher?

Answer: Thales

Thales believed that the fundamental element was water. He lived in Miletus, Asia Minor.
2. Which philosopher created the earliest known works studying Logic?

Answer: Aristotle

Aristotle's Logic remained unchanged until Bertrand Russell (20th century) improved upon Aristotle's work.
3. Plato's "Apology" is about a trial - whose?

Answer: Socrates

Socrates was condemned to die by poisoning in 399 BC by his fellow Athenian citizens. The charge was corrupting the youth with his atheism.
4. St. Augustine was a Roman Catholic bishop of which city?

Answer: Hippo Regius

St. Augustine's conversion to Christianity is recorded in his "Confessions", standard reading in any good college education.
5. St. Thomas Aquinas referred to whom as "the philosopher"?

Answer: Aristotle

St. Thomas Aquinas' "Summa Theologiae" is highly logical due to Aristotle's influence.
6. Who is the "Father of Modern Philosophy"?

Answer: Rene Descartes

Descartes revolutionized philosophy by focusing on that which is personally verifiable.
7. Which philosophy had the most profound effect on the thinking of America's Founding Fathers?

Answer: John Locke

John Locke wrote that the state exists to protect every man's fundamental rights: life, liberty, and the possession of property.
8. Which philosopher began the "Copernican Revolution" in philosophy?

Answer: Immanuel Kant

Kant reversed the traditional view that our knowledge conforms to the realm of objects and wrote that the world conforms to the human mind. He believed that time and space were aspects of the human mind and we understand the world in that context.
9. Who wrote about the "death of God"?

Answer: Friedrich Nietzsche

Nietzsche wrote that traditional morality should be replaced. No longer should we speak about good and evil, but about weak and strong. All that matters is the "Will to Power".
10. He claimed to have solved all of the problems of Philosophy.

Answer: Ludwig Wittgenstein

Wittgenstein believed that Philosophy's problems arose by the introduction of terms beyond human experience: "soul", "God", "substance", etc. He said that we should be silent regarding such things.
Source: Author shusem81

This quiz was reviewed by FunTrivia editor fringe before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 04 2023 : Guest 50: 5/10
Jan 30 2023 : Guest 154: 10/10
Jan 28 2023 : Guest 112: 5/10
Jan 27 2023 : Guest 122: 5/10
Jan 26 2023 : Guest 87: 10/10
Jan 24 2023 : Guest 103: 3/10
Jan 24 2023 : Guest 51: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 1: 1/10
Jan 23 2023 : Guest 172: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us