FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about English Philosophers
Quiz about English Philosophers

English Philosophers Trivia Quiz


Some interesting trivia regarding English and Scottish fellows...

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Philosophers & Psychologists

Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,275
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
830
- -
Question 1 of 10
1. What philosopher used a monster from the Bible as a title for his most well-remembered work?
Hint


Question 2 of 10
2. Who was the philosopher that is said to have died from 'catching a cold' whilst trying to prove that refrigeration could prevent food spoilage?
Hint


Question 3 of 10
3. According to the reflections of this fellow, "the soul begins to have ideas when perception begins".
Hint


Question 4 of 10
4. Which philosopher believed that no brutes (animals) could obtain the level of symbolic abstraction? Hint


Question 5 of 10
5. Who said that war was generally caused among men due to the fact that there was a confusion between God's and man's laws? Hint


Question 6 of 10
6. How did David Hume define the process of the inferential ratiocination, due to the contingent temporal location of objects within a person's field of vision?

Answer: (clothing nuns wear)
Question 7 of 10
7. We know that Thomas More wrote Utopia, but what was the book he wrote when imprisoned in the Tower of London in 1535?

Hint


Question 8 of 10
8. Jeremy Bentham used the opportunity of his extreme anathema to publish critical attacks on a legendary jurist. Who was this conceptually estranged theorist that outraged Bentham?


Answer: (a dark stone)
Question 9 of 10
9. We know of James Mill for his support of the philosophy of utilitarianism and his dispassionate positions on the rights of women. However, his masterpiece was entitled Analysis of the Phenomena of the Human Mind. Who was the physician that this work was based upon? Hint


Question 10 of 10
10. Which charming philosopher defined ambition as thus: "Ambition is like a choler; which is a humour that maketh men active, earnest, full of alacrity, and stirring, if it be not stopped"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 09 2024 : RebeccaQ: 5/10
May 06 2024 : PurpleComet: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What philosopher used a monster from the Bible as a title for his most well-remembered work?

Answer: Hobbes

The commonwealth that Hobbes talks about is somewhat similar to the laws of Dharmas, laws generally created in order to control the impulses from the chakras. Perhaps the leviathan is the great beast that keeps all creatures in place.
"Since men are continually in competition for honor and dignity, which these creatures are not, and consequently amongst men there ariseth on that ground, envy and hatred, and finally war."
The 'leviathan' is thus the beastly Titan composed of the civitas that rules over all men.
2. Who was the philosopher that is said to have died from 'catching a cold' whilst trying to prove that refrigeration could prevent food spoilage?

Answer: Bacon

One of the most intelligent and well respected men of science and philosophy, but he was no Birdseye!
3. According to the reflections of this fellow, "the soul begins to have ideas when perception begins".

Answer: Locke

4. Which philosopher believed that no brutes (animals) could obtain the level of symbolic abstraction?

Answer: Berkeley

5. Who said that war was generally caused among men due to the fact that there was a confusion between God's and man's laws?

Answer: Hobbes

6. How did David Hume define the process of the inferential ratiocination, due to the contingent temporal location of objects within a person's field of vision?

Answer: habit

7. We know that Thomas More wrote Utopia, but what was the book he wrote when imprisoned in the Tower of London in 1535?

Answer: A Dialogue of Comfort against Tribulation

He was later executed. Imprisoned for not attending the wedding of Henry VIII to Anne Boleyn. What was More's solution to the tyranny of Kings? Read his A Dialogue of Comfort against Tribulation and find out.
8. Jeremy Bentham used the opportunity of his extreme anathema to publish critical attacks on a legendary jurist. Who was this conceptually estranged theorist that outraged Bentham?

Answer: Blackstone

A Fragment of Government and The Principles of Moral Legislation published circa 1789 was the culmination of his dislike of this judicial regime. Along with J.S. Mill, Jeremy formed the Benthamites and was very influential in the Democratic movement in England.
9. We know of James Mill for his support of the philosophy of utilitarianism and his dispassionate positions on the rights of women. However, his masterpiece was entitled Analysis of the Phenomena of the Human Mind. Who was the physician that this work was based upon?

Answer: David Hartley

Associationism was first introduced by Aristotle, then forgotten and re-introduced by David Hartley. It was David Hume who really delved deeply into the Laws of Associationism, whereby he declared all associations within the mind created an illusion of reality.
10. Which charming philosopher defined ambition as thus: "Ambition is like a choler; which is a humour that maketh men active, earnest, full of alacrity, and stirring, if it be not stopped"?

Answer: Bacon

..." but if it not be stopped and cannot have its way, it becomes adjust and thereby malign and venomous. So ambition men, if they find way open for their rising and still get forward, they are rather busy than dangerous; but if they checked in their desires, they become secretly discontent and look upon men and matters with an evil eye, and are best pleased when things go backward."
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us