FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ivan IV  the Terrible
Quiz about Ivan IV  the Terrible

Ivan IV - the 'Terrible'? Trivia Quiz


In the history of Russia, perhaps only Stalin instills more fear and fascination than the infamous Ivan IV, the 'terrible'. Perhaps this little quiz will help place Ivan more properly within historical perspective.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. Russian Royals

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
65,106
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2154
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: NekoNeko_1276 (5/10), Guest 129 (6/10), RevShirls (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ivan IV 'the Terrible', the great tsar of 16th century Russia, held what title prior to becoming 'tsar'? Hint

Grand Prince of St. Petersburg
Grand Duke of Muscovy
Regent of Novgorod
King of Kiev and Minsk

2. Ivan IV was the first ruler to be *crowned* tsar over all of Russia.

True
False

3. Many scholars believe the sobriquet 'the Terrible' to be an improper interpretation of the title given to Ivan by his contemporaries. What is this poorly translated title? Hint

Groznyi
Zemskii
Pomestchik
Prikaz

4. Ivan had a family name ending in 'vich' (meaning 'son of'). What was this family name? Hint

Ivanovich
Davidovich
Sergiovich
Vasilievich

5. Prior to Ivan claiming the title czar, his mother ruled the country along with various members of the gentry class. What was Ivan's mother's name? Hint

Irina Vasnetyov
Elena Glinskaya
Ilyana Prasteriov
Ela Pratsky

6. Ivan worked to consolidate the Russian state, but ran into opposition from the gentry class. He was forced to create a smaller private state from which to work, which he called what? Hint

Kitznek
Zemshchina
Oprichnina
Boyar

7. Which of the following was not a conquest of Ivan? Hint

Kazan
Pskov
Astrakhan
Siberia

8. Ivan killed his eldest son in a fit of rage.

True
False

9. Ivan was involved in what activity at the time of his death? Hint

sex
chess
horseback riding
sleep

10. Which Russian film director created a three part epic on Ivan's life? Hint

Tarkovsky
Eisenstein
Sokurov
Bodrov


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ivan IV 'the Terrible', the great tsar of 16th century Russia, held what title prior to becoming 'tsar'?

Answer: Grand Duke of Muscovy

He landed this title at the tender age of 3!
2. Ivan IV was the first ruler to be *crowned* tsar over all of Russia.

Answer: True

He was crowned tsar, a Russian derivation of the Roman term 'Caesar', in 1547. Some of his predecessors had already used the term, however.
3. Many scholars believe the sobriquet 'the Terrible' to be an improper interpretation of the title given to Ivan by his contemporaries. What is this poorly translated title?

Answer: Groznyi

I suppose that for history's sake (i.e. selling books) the translation 'terrible' or 'dread' causes more titillation, but many believe it better translated as 'stern', 'formidable' or 'feared'. Ivan's life was one of angst and dissonance as he was witness to cruel punishments and violent power struggles throughout his youth.
4. Ivan had a family name ending in 'vich' (meaning 'son of'). What was this family name?

Answer: Vasilievich

Son of Vasili III, who united the lands of Russia.
5. Prior to Ivan claiming the title czar, his mother ruled the country along with various members of the gentry class. What was Ivan's mother's name?

Answer: Elena Glinskaya

Elena Glinskaya was Ivan's father's second wife. He had no children from his first marriage.
6. Ivan worked to consolidate the Russian state, but ran into opposition from the gentry class. He was forced to create a smaller private state from which to work, which he called what?

Answer: Oprichnina

Those troublesome gentry were the boyars, whose domains were aptly termed 'zemshchina'.
7. Which of the following was not a conquest of Ivan?

Answer: Pskov

The Republic of Pskov was added to the Russian empire by Ivan's father Vasili III in 1510. The other conquests, namely: Kazan (1552), Astrakhan (1556), Siberia (1581), were made during Ivan's successful imperialist reign.
8. Ivan killed his eldest son in a fit of rage.

Answer: True

Madness overcame Ivan, who stabbed his eldest son to death during a violent melee. This left Ivan without a competent heir, as his younger son Fedor was unable to rule, and both his sons were childless.
9. Ivan was involved in what activity at the time of his death?

Answer: chess

Ivan became unpopular with many of his compatriots as a result of various debaucheries, executions and military failures. However, he also was known for his religious excesses and rehabilitation of 'victims'. His death was followed by a period of chaos, the legacy of this Jekyll and Hyde tsar.
10. Which Russian film director created a three part epic on Ivan's life?

Answer: Eisenstein

Eisenstein was able to finish the first two parts of the trilogy in 1945 and 1946, but the third went unfinished (Eisenstein died in 1948). The second of the trilogy was banned in the Soviet Union until 1958 ... It could have had something to do with Stalin!
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Apr 27 2023 : NekoNeko_1276: 5/10
Apr 25 2023 : Guest 129: 6/10
Apr 12 2023 : RevShirls: 7/10
Apr 06 2023 : Guest 4: 4/10
Apr 06 2023 : Guest 99: 4/10
Apr 06 2023 : Guest 172: 4/10
Apr 06 2023 : tkny: 4/10
Apr 04 2023 : pennie1478: 6/10

Score Distribution

quiz
6/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us