FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Life of Mary Stuart
Quiz about Life of Mary Stuart

Life of Mary Stuart Trivia Quiz


This is a general quiz on the life of Mary Stuart (aka Mary, Queen of Scots). This won't be too hard, but there are more coming!

A multiple-choice quiz by sskidjfrw. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Stuart

Author
sskidjfrw
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
361,098
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
360
Last 3 plays: Guest 90 (9/10), Guest 86 (8/10), NETTLES1960 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Where was Mary Queen of Scots born? Hint


Question 2 of 10
2. Mary Stuart was born on December 8, 1542. She was crowned queen soon after because her father, the king, died. When did King James V die? Hint


Question 3 of 10
3. All of Mary's four best friends and ladies-in-waiting, "The Four Maries", accompanied her to France and were with her for most of her life. They were all named Mary. What were their last names? Hint


Question 4 of 10
4. Although Mary was queen of Scotland and later, France (after her marriage to Francois), she and some supporters believed she had a claim to which other throne? Hint


Question 5 of 10
5. After her husband, Francois's, death, Mary returned to Scotland to reclaim her throne. There were many problems there; uprisings and religious turmoil. What two religious denominations were feuding? Hint


Question 6 of 10
6. Mary married her second husband in 1565. They were cousins, and Elizabeth was furious. What was his name? Hint


Question 7 of 10
7. Mary's half-brother, who sometimes was her friend, but often her worst enemy, had a huge role in her misery and downfall. She had elevated him to Earl of Moray. He was a bastard of her father. Who was he? Hint


Question 8 of 10
8. Mary had been tricked into sending letters sanctioning Elizabeth's attempted assassination. She was put on trial under what act? Hint


Question 9 of 10
9. Mary was executed on February 8 1587. How was she killed? Hint


Question 10 of 10
10. There was quite a surprise when the executioner held up Mary's head. What was this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 07 2024 : Guest 90: 9/10
Jun 26 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 11 2024 : NETTLES1960: 8/10
Jun 01 2024 : workisboring: 1/10
Jun 01 2024 : cardsfan_027: 10/10
Jun 01 2024 : gracious1: 8/10
Jun 01 2024 : LauraMcC: 10/10
Jun 01 2024 : clevercatz: 8/10
Jun 01 2024 : jmac5cicada: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Mary Queen of Scots born?

Answer: Linlithgow Palace

Mary was born at Linlithgow Palace, the birthplace of her father, James. Mary visited(and lived in) all of the castles listed.
2. Mary Stuart was born on December 8, 1542. She was crowned queen soon after because her father, the king, died. When did King James V die?

Answer: December 14, 1542

It was speculated that Mary's father died partly because he was disappointed at having a daughter instead of a son. Mary succeeded her father on his death, six days after she was born. Mary's coronation happened when she was 9 months old on September 9, 1543.
3. All of Mary's four best friends and ladies-in-waiting, "The Four Maries", accompanied her to France and were with her for most of her life. They were all named Mary. What were their last names?

Answer: Livingston, Beaton, Fleming, and Seton

These were her ladies-in-waiting for her whole life. They were very close to her. Mary Seton stayed with her until her last imprisonment.
4. Although Mary was queen of Scotland and later, France (after her marriage to Francois), she and some supporters believed she had a claim to which other throne?

Answer: England

When Queen Mary I of England died, Mary Stuart's supporters believed that she had the right to the English throne because her grandmother was King Henry VIII's sister. This would have made her queen of England and Ireland. However, Henry had excluded the Stuarts from his line of succession, so Elizabeth was the heir of her sister, Mary. Later, Elizabeth offered to name Mary as her successor if she married the man of her choice, Robert Dudley.
5. After her husband, Francois's, death, Mary returned to Scotland to reclaim her throne. There were many problems there; uprisings and religious turmoil. What two religious denominations were feuding?

Answer: Protestants and Catholics

Mary was Catholic, but was willing to tolerate and cooperate with Protestants. She wanted freedom of religion in Scotland so she could hear Mass. Unfortunately, John Knox, a Protestant minister, preached against her and her faith, quite heavily. Her country was divided on the subject of faith.
6. Mary married her second husband in 1565. They were cousins, and Elizabeth was furious. What was his name?

Answer: Henry Stuart

Henry Stuart was known in England as Lord Darnley and in Scotland, Earl of Lennox. If they had children (as they did), that child might have a legitimate claim to the throne of England. Mary passionately loved him, although eventually their marriage fell apart. He died in an explosion, possibly planned by Mary. Lord Bothwell then abducted her.
7. Mary's half-brother, who sometimes was her friend, but often her worst enemy, had a huge role in her misery and downfall. She had elevated him to Earl of Moray. He was a bastard of her father. Who was he?

Answer: James Stuart

James's mother was Lady Magaret Erskine and his father was King James V. He was probably jealous of Mary because he believed that he should be the king, but was born a bastard. He worked hard to seize control of Scotland and take his "rightful place" as leader.
8. Mary had been tricked into sending letters sanctioning Elizabeth's attempted assassination. She was put on trial under what act?

Answer: Safety of the Queen Act

Francis Walsingham deliberately arranged for Mary's letters to be smuggled out of Chartley. Mary was misled into thinking her letters were secure, while in reality they were deciphered and read by Walsingham. From these letters it was evident that Mary had sanctioned the attempted assassination of Elizabeth. Therefore she was tried for treason.
9. Mary was executed on February 8 1587. How was she killed?

Answer: Beheading

Her last words were "In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum", meaning, "Into thy hands, O Lord, I commend my spirit".
10. There was quite a surprise when the executioner held up Mary's head. What was this?

Answer: She was wearing a wig

Her long auburn tresses fell off to reveal short gray hair and her head rolled away.
Source: Author sskidjfrw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us