Quiz about Noted People with Depression
Quiz about Noted People with Depression

Noted People with Depression Trivia Quiz


Depression is a disorder which affects millions of people from all walks of life. Here is a quiz on a few people who accomplished much in their lives despite being affected by this debilitating mental illness.

A multiple-choice quiz by fdgla. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People

Author
fdgla
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
246,894
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4537
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Hayes1953 (5/10), Guest 172 (10/10), Guest 73 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. This renowned English politician suffered off and on from, as he called it, the "black dog" of depression throughout his life. Besides his achievements in politics he was also a noted historian and artist. Hint

Benjamin Disraeli
Winston Churchill
William Gladstone
David Lloyd George

2. This intellectual and witty talk show host first began his long battle with depression while at Yale. In 1980 he underwent electroshock therapy when all else had failed. Hint

Steve Allen
Johnny Carson
Dick Cavett
Jack Paar

3. This American astronaut was on the 1969 mission which landed on the moon, yet after returning to Earth his life was marred by alcoholism and a depression so severe he required hospitilization. Hint

Neil Armstrong
Jim Lovell
Mike Collins
Buzz Aldrin

4. This senator from Missouri was chosen by George McGovern in 1972 to run as his vice presidential running mate. However, after it was revealed that he had undergone electric shock treatment for depression he was quickly replaced by Sargent Shriver. Hint

Birch Bayh
Peter Rodino
Endicott Peabody
Thomas Eagleton

5. One of the greatest American authors of the twentieth century, this author, who served during World War I as an ambulance driver, killed himself at his home in Ketchum, Idaho. Hint

John Steinbeck
Ernest Hemingway
F. Scott Fitzgerald
Ezra Pound

6. In listening to this composer's more typical works such as "The Nutcracker" and "1812 Overture", one can hear little of the sadness and anguish which he felt throughout his life, and which is quite evident in his final symphony, the "Pathetique." Hint

Brahms
Rachmaninoff
Tchaikovsky
Beethoven

7. This American singer and songwriter, whose songs are the basis for the Broadway show "Movin' Out", once attempted suicide. His suicide note became the basis for the song "Tomorrow is Today." Hint

Elton John
James Taylor
Barry Manilow
Billy Joel

8. One of the greatest songwriters who ever lived, he wrote such memorable songs as "Night and Day", "I Get a Kick Out of You" and "Begin the Beguine". His depression was caused from undergoing more than thirty surgeries on his right leg. Hint

George Gershwin
Irving Berlin
Cole Porter
George M. Cohan

9. This journalist, whose depression was triggered by legal problems, is known for his combative interviewing style on the seminal news magazine "60 Minutes". He started out his career as an announcer and game show host. Hint

Mike Wallace
Anderson Cooper
Larry King
Morley Safer

10. This author was one of America's most gifted playwrights. His works include "The Rose Tattoo", "Summer and Smoke" and "Sweet Bird of Youth." Hint

Tennessee Williams
William Inge
Truman Capote
William Saroyan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This renowned English politician suffered off and on from, as he called it, the "black dog" of depression throughout his life. Besides his achievements in politics he was also a noted historian and artist.

Answer: Winston Churchill

Ironically, Churchill's depression always seemed to lift at the times he was needed most, such as when he led England through its darkest hour during World War II.
2. This intellectual and witty talk show host first began his long battle with depression while at Yale. In 1980 he underwent electroshock therapy when all else had failed.

Answer: Dick Cavett

After his electroshock treatment, Cavett stated "It was like a magic wand." However, he still suffers from bipolar disorder.
3. This American astronaut was on the 1969 mission which landed on the moon, yet after returning to Earth his life was marred by alcoholism and a depression so severe he required hospitilization.

Answer: Buzz Aldrin

In an article in "Psychology Today", Dr. Robert Epstein stated that Buzz Aldrin "accomplished an even bigger feat than walking on the moon-overcoming alcoholism and depression."
4. This senator from Missouri was chosen by George McGovern in 1972 to run as his vice presidential running mate. However, after it was revealed that he had undergone electric shock treatment for depression he was quickly replaced by Sargent Shriver.

Answer: Thomas Eagleton

Eagleton sank into severe depression after his son was killed in Viet Nam and had to undergo shock treatment twice. McGovern was afraid that having a running mate who had suffered from a mood disorder would affect his chances of victory. Replacing Eagleton did McGovern little good as he was trounced in the election by Richard Nixon.
5. One of the greatest American authors of the twentieth century, this author, who served during World War I as an ambulance driver, killed himself at his home in Ketchum, Idaho.

Answer: Ernest Hemingway

Depression plagued the whole Hemingway clan. Other members of his family who ended their own lives were his father, his brother, his sister, and his granddaughter, Margaux.
6. In listening to this composer's more typical works such as "The Nutcracker" and "1812 Overture", one can hear little of the sadness and anguish which he felt throughout his life, and which is quite evident in his final symphony, the "Pathetique."

Answer: Tchaikovsky

It is ironic that Tchaikovsky, whose depression was long lasting and severe, created music which, for the most part, was filled with joy and beauty. Tchaikovsky is widely believed to have commited suicide by knowingly drinking unboiled water during a cholera epidemic.
7. This American singer and songwriter, whose songs are the basis for the Broadway show "Movin' Out", once attempted suicide. His suicide note became the basis for the song "Tomorrow is Today."

Answer: Billy Joel

Commenting upon his suicide attempt, Billy Joel commented "I drank furniture polish. It looked tastier than bleach."
8. One of the greatest songwriters who ever lived, he wrote such memorable songs as "Night and Day", "I Get a Kick Out of You" and "Begin the Beguine". His depression was caused from undergoing more than thirty surgeries on his right leg.

Answer: Cole Porter

His medical problems, combined with the death of his mother, caused Porter never to write another song and live in seclusion for the last years of his life.
9. This journalist, whose depression was triggered by legal problems, is known for his combative interviewing style on the seminal news magazine "60 Minutes". He started out his career as an announcer and game show host.

Answer: Mike Wallace

Wallace has become a very vocal advocate for those suffering from depression. He has commented on his own battle with the disease: "At first I couldn't sleep, then I couldn't eat. I felt hopeless and I just couldn't cope... and then I just lost all perspective on things...
Finally, I collapsed and just went to bed."
10. This author was one of America's most gifted playwrights. His works include "The Rose Tattoo", "Summer and Smoke" and "Sweet Bird of Youth."

Answer: Tennessee Williams

Williams most famous works include "A Streetcar Named Desire", "The Glass Menagerie", and "Cat on a Hot Tin Roof." Depression was a lifelong problem for him. He died in 1983 after choking on a bottle cap.
Source: Author fdgla

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Oct 31 2022 : Hayes1953: 5/10
Oct 23 2022 : Guest 172: 10/10
Oct 15 2022 : Guest 73: 7/10
Oct 12 2022 : Guest 24: 8/10

Score Distribution

quiz
12/8/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us