Quiz about Portrait Of An Artist Sargent
Quiz about Portrait Of An Artist Sargent

Portrait Of An Artist: Sargent Quiz


If you love the art of John Singer Sargent, perhaps this quiz is for you.

A multiple-choice quiz by thejazzkickazz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People Q-S

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
10,235
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
654
Awards
Top 20% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. For what type of painting was Sargent chiefly known? Hint

landscapes
portraits
still-lifes
religious works

2. Sargent was an American, but he was born in Europe. In what well-known art mecca did he come into the world? Hint

Paris
London
Vienna
Florence

3. Sargent's virtuoso style was reminiscent of that of the old Spanish masters. Which of the following painters served as an influence? Hint

Dali
Picasso
Goya
Velazquez

4. Sargent settled and studied under his teacher Carolus-Duran from 1874 to 1876. To what city did he come for his art education? Hint

London
Paris
Vienna
Madrid

5. In 1884, he became famous in Paris for a scandal started after the exhibition of a certain portrait called 'Madame X'. Who was the subject of this portrait? Hint

Marie Antoinette
A Prostitute
Madame Napoleon
Madame Gautreau

6. What was it about the portrait of 'Madame X' that aroused such scandal? Hint

It was really a crappy painting.
It was painted in the impressionist style.
It was seen as 'provocatively erotic'.
It was actually a portrait of a man in drag.

7. After being 'forced' out of Paris, where did he settle to continue his prolific career? Hint

New York
London
Lisbon
Rio de Janiero

8. Later in Sargent's career, he grew tired of portrait painting. He referred to portraiture as the profession of a what? Hint

commoner
pimp
eunuch
cadaver

9. Although disdaining his specialty, Sargent continued to do portraiture and painted portraits for many famous people. Which of the following was not a subject of his painting? Hint

Ellen Terry
Pablo Picasso
Theodore Roosevelt
Robert Louis Stevenson

10. Sargent was once described as 'an American born in Italy, educated in France, who looks like a _______, speaks like an Englishman and paints like a spaniard.' What goes in the blank? Hint

Bohemian
Greek
Russian
German


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For what type of painting was Sargent chiefly known?

Answer: portraits

Sargent is considered by many to be the greatest American portraitist in history.
2. Sargent was an American, but he was born in Europe. In what well-known art mecca did he come into the world?

Answer: Florence

Although his parents were from the U.S., Sargent lived most of his life in Europe.
3. Sargent's virtuoso style was reminiscent of that of the old Spanish masters. Which of the following painters served as an influence?

Answer: Velazquez

Some people refer to the 'Spanishness' of Sargent's portraits. This is largely due to the profound influence of the Spanish artist Diego Velazquez on his works.
4. Sargent settled and studied under his teacher Carolus-Duran from 1874 to 1876. To what city did he come for his art education?

Answer: Paris

During this time (late 19th century) Paris was the center of the art world, so naturally it would make sense for Sargent to have come there.
5. In 1884, he became famous in Paris for a scandal started after the exhibition of a certain portrait called 'Madame X'. Who was the subject of this portrait?

Answer: Madame Gautreau

The portrait was exhibited at the Paris Salon as 'Madame X' to protect the anonymity of the sitter. It didn't work.
6. What was it about the portrait of 'Madame X' that aroused such scandal?

Answer: It was seen as 'provocatively erotic'.

The mother of the sitter was embarrassed at the unwanted attention the portrait aroused in her daughter and condemned it, fueling the scandal. If you look at the painting itself you will be baffled by the idea that it was considered scandalous. People were disturbed by the slightly low-cut dress and the fact that one of the straps slips slightly off of one of Madame Gautreau's shoulder. Today, she'd be considered a prude.
7. After being 'forced' out of Paris, where did he settle to continue his prolific career?

Answer: London

Sargent spent most of the rest of his life in London, enjoying his many poet and artist friends.
8. Later in Sargent's career, he grew tired of portrait painting. He referred to portraiture as the profession of a what?

Answer: pimp

Sargent tried other styles late in his career but with much less success.
9. Although disdaining his specialty, Sargent continued to do portraiture and painted portraits for many famous people. Which of the following was not a subject of his painting?

Answer: Pablo Picasso

For artists, making a living often places them in the perplexing position of having to accept commissions for that work which they most disdain. After 1907 Sargent rarely took commissions...apparently he was comfortable enough to do so.
10. Sargent was once described as 'an American born in Italy, educated in France, who looks like a _______, speaks like an Englishman and paints like a spaniard.' What goes in the blank?

Answer: German

This is a quote from the author William Starkweather who wrote 'The Art of John Singer Sargent'. Thank you for having played the quiz...I hope you were able to learn a thing or two about this great portrait artist.
Source: Author thejazzkickazz

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us