FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bram Stoker And Dracula
Quiz about Bram Stoker And Dracula

Bram Stoker And 'Dracula' Trivia Quiz


This is on the life of the creator of Count Dracula, Bram Stoker. There are a few questions on 'Dracula', also.

A multiple-choice quiz by LindaC007. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People Q-S

Author
LindaC007
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
60,256
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
906
- -
Question 1 of 10
1. When and where was Abraham 'Bram' Stoker born? Hint


Question 2 of 10
2. Stoker often talked of how difficult being the only child of doting parents had been on him.


Question 3 of 10
3. What was the name of Bram Stoker's wife? Hint


Question 4 of 10
4. Which statement about Stoker's wife is true? Hint


Question 5 of 10
5. All but one of these statements about Stoker's life are true. Which one is NOT correct? Hint


Question 6 of 10
6. What famous celebrity did Stoker begin working for in 1878? Hint


Question 7 of 10
7. The first book Stoker ever wrote was not published for many years after it was written. What is its title? Hint


Question 8 of 10
8. When was the novel 'Dracula' first published? Hint


Question 9 of 10
9. Bram Stoker personally picked Bela Lugosi to portray his bloodthirsty Count in the 1924 London stage version of 'Dracula'.


Question 10 of 10
10. The 1922 silent film 'Nosferatu' had to change both its title and character names because they had never been given permission to film 'Dracula'.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When and where was Abraham 'Bram' Stoker born?

Answer: Dublin, Ireland on Nov. 8, 1847

Abraham Stoker was born on Marino Crescent in Clontarf near Dublin, (in 1900 it became part of Dublin), to Charlotte Thornby and Abraham Stoker, a civil servant. Kenneth Grahame, of 'The Wind in the Willows' fame, was born in Edinburgh on March 8,1859. Sir James Barrie, the creator of 'Peter Pan', was born in Kirriemuir, Scotland, on May 9, 1860.
2. Stoker often talked of how difficult being the only child of doting parents had been on him.

Answer: False

No, actually he was the third of seven childen. Stoker was bedridden as a child until he was seven with an unidentified illness.
3. What was the name of Bram Stoker's wife?

Answer: Florence Balcombe

Florence Balcombe was 19 when she married Stoker in 1878 and moved to London with him. She was the former sweetheart of Oscar Wilde and was said to be one of the great beauties of her day. The Stoker's had only one child, a son named Noel. Lucy and Mina are characters from Stoker's novel 'Dracula'. Nina Bouclcault was the first person to portray 'Peter Pan' on stage on Dec. 27, 1904, when the play opened in London.
4. Which statement about Stoker's wife is true?

Answer: She was one of the Great Beauties of her day.

She was considered one of the great beauties of her day.
5. All but one of these statements about Stoker's life are true. Which one is NOT correct?

Answer: His father translated Eastern European manuscripts for Trinity College.

Stoker graduated with honors in Mathematics from Trinity College, Dublin. While in school he was named university scholar for football and marathon walking. His father, also named Abraham, was a civil servant at Dublin Castle. After graduating from Trinity, Stoker worked for eight years in civil service.
6. What famous celebrity did Stoker begin working for in 1878?

Answer: Sir Henry Irving

Stoker meet London's famous stage actor while he was still a student at Trinity when Stoker went to see Irving in a play in Dublin. Later, when Stoker wrote a favorable review of one of Irving's plays for The Evening Mail, they became friends. In 1878, Stoker moved to London and was Irving's publicist and business manager for Irving's Lycaem Theater.

Their close association and friendship lasted until Irving's death in 1905. It is said that Dracula's forceful personality was taken from Irving's.
7. The first book Stoker ever wrote was not published for many years after it was written. What is its title?

Answer: Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland

After Stoker graduated from Trinity, he followed his father's footsteps into civil service in Dublin Castle, and wrote this dry tome on a clerk's duties. It was not published until 1879.
8. When was the novel 'Dracula' first published?

Answer: 1897

'Dracula' was first published in 1897. 'Under The Sunset', eight eerie stories for children, was published in 1882. 'The Snake's Pass', Stoker's first novel, was published in 1890.
9. Bram Stoker personally picked Bela Lugosi to portray his bloodthirsty Count in the 1924 London stage version of 'Dracula'.

Answer: False

No, Stoker died in 1912, and did not live to see either the 1924 stage version of 'Dracula' or the tremendous success of the 1931 Universal film of his novel.
10. The 1922 silent film 'Nosferatu' had to change both its title and character names because they had never been given permission to film 'Dracula'.

Answer: True

They had never gotten permission from Stoker's estate to use the title 'Dracula' or the names of the characters in the novel.
Source: Author LindaC007

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us