FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Biggest Serial Killer Of Our Time
Quiz about The Biggest Serial Killer Of Our Time

The Biggest Serial Killer Of Our Time Quiz


When Dr Harold Shipman was first arrested on suspicion of murder, his patients were shocked that anyone would suspect their devoted doctor of such a thing. This quiz tests your knowledge of his life, from his medical training to his murder trial.

A multiple-choice quiz by rachcaine. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People Q-S

Author
rachcaine
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
147,766
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1600
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How old was Fred Shipman when his mother passed away? Hint

18
16
17
15

2. What was the maiden name of Dr Shipman's wife, Primrose? Hint

Macmillan
Constable
Oxtoby
Longmead

3. Where did Fred get a job after completing his studies? Hint

Leeds General Infirmary
Pontefract General Infirmary
Wakefield Maternity Hospital
Highroyds Hospital

4. Fred then moved to Abraham Ormerod Medical Centre. Where is this? Hint

Manchester
Rochdale
Bradford
Todmorden

5. When did Dr Shipman join the Donneybrook practice in Hyde? Hint

1977
1978
1976
1979

6. Who was Dr Shipman's first victim? Hint

His mother
Pamela Hillier
Kathleen Grundy
No one knows

7. Whose death brought the killings to police attention? Hint

Kathleen Grundy
Marie West
Muriel Grimshaw
Maureen Ward

8. There were so many suspected victims that police drew up a 5 point scale, with those receiving 5 being top priority.

True
False

9. At Harold Shipman's trial in 2000, how many counts of murder were brought against him? Hint

18
16
15
17

10. Dr Shipman admitted his crimes.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How old was Fred Shipman when his mother passed away?

Answer: 17

She died of lung cancer. She spent her last few months heavily sedated by morphine, the drug which Dr Shipman was to use on most of his victims. She passed away on June 21, 1963, happy that she had managed to send her favourite child to grammar school.
2. What was the maiden name of Dr Shipman's wife, Primrose?

Answer: Oxtoby

Primrose was brought up in a very strict household. Primrose and Fred would take the same bus every morning as she went to her job as a window dresser and he went to Leeds University. She became pregnant and they got married on November 5, 1966, three months before the birth of their first child. Fred was in his second year of medical school at this stage.
3. Where did Fred get a job after completing his studies?

Answer: Pontefract General Infirmary

Fred stayed here for three and a half years. During this time, his second child was born.
4. Fred then moved to Abraham Ormerod Medical Centre. Where is this?

Answer: Todmorden

While here, Fred started suffering from blackouts and was diagnosed as having epilepsy. A receptionist discovered that Fred had been prescribing large amounts of pethidine, a drug similar to morphine. When confronted by the other doctors at the surgery he admitted being addicted to the drug.

He was sent to The Retreat, a rehab centre. The General Medical Council took no action against him. He was prosecuted, however, and was fined 657.78.
5. When did Dr Shipman join the Donneybrook practice in Hyde?

Answer: 1977

Fred was well liked by his patients in Donneybrook, even though this is where the majority of his crimes took place. He often volunteered to visit patients in their own homes, he remembered personal information about patients, and made them feel cared for. Many of them fiercely supported him when charges were brought against him.
6. Who was Dr Shipman's first victim?

Answer: No one knows

We have no idea who the first patient to be killed by Dr Shipman was. There were suspicious deaths when he was in Todmorden, but who knows when it all started? Most of the bodies were too badly decomposed to be tested for the presence of morphine and therefore cannot be officially classed as victims.
7. Whose death brought the killings to police attention?

Answer: Kathleen Grundy

This is when it all went wrong for Dr Shipman. Ms Grundy's daughter suspected him of forging her mother's will, to make himself the main beneficiary. She alerted the police, who then began to look into the death. The police officer assigned to the case recalled that Dr Shipman had previously been under observation after someone reported a large number of deaths among his patients, and so the can of worms was opened.
8. There were so many suspected victims that police drew up a 5 point scale, with those receiving 5 being top priority.

Answer: true

The scale was devised so that morphine in possible victims could be detected easily. For the full five points, the following circumstances had to be met: the body was buried (not cremated); the family were concerned about the death at the time; there was cause for police concern (e.g. there was property missing); the medical records had been altered; and an extra point was added if all 4 criteria were met.
9. At Harold Shipman's trial in 2000, how many counts of murder were brought against him?

Answer: 15

Dr Shipman was found guilty on 15 counts of murder and one of forging a will.
10. Dr Shipman admitted his crimes.

Answer: False

Dr Shipman failed to admit to his crimes or show any remorse.
Source: Author rachcaine

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 28 2023 : Guest 163: 3/10
May 18 2023 : Guest 136: 0/10

Score Distribution

quiz
5/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us