Quiz about Salvador Dali
Quiz about Salvador Dali

Tough Salvador Dali Quiz | 10 Questions | People


Salvador Dali was the greatest artist of the surrealist movement and one of the greatest masters of art of the twentieth century.

A multiple-choice quiz by cattt. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People C-D
  8. »
  9. Dali Salvador

Author
cattt
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
231,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
976
Last 3 plays: bernie73 (5/10), Guest 172 (0/10), Guest 172 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what year was Salvador Dali born? Hint

1908
1904
1901
1912

2. Dali studied at the Royal Academy of Art in 1921. Where is it located? Hint

London, England
Madrid, Spain
New York, U.S.A
Paris, France

3. In what year did Salvador Dali first travel to Paris? Hint

1920
1932
1926
1930

4. What nationality was Gala, Dali's wife? Hint

German
Russian
Spanish
Polish

5. At what age did Dali have his first public exibition? Hint

14
16
12
13

6. In 1949, Dali's sister wrote a book called "Dali as Seen by His Sister". What was her name? Hint

Elizabeth
Ana Maria
Maria
Ana Lucia

7. In what year was Dali forced to retire due to palsy, a motor disorder that caused a permanent trembling of his hands? Hint

1987
1983
1977
1980

8. What is the name of the castle that Dali moved into shortly after Gala's death in 1982? Hint

Faulkland
MacGregor
Pubol
Feras

9. In 1940, where did Dali flee in order to avoid draft into World War II? Hint

He did not flee the draft
Canada
U.S.A
Mexico

10. Salvador Dali died in 1989 of what cause? Hint

Suicide
Palsy
Heart failure
Seizure


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was Salvador Dali born?

Answer: 1904

Salvador Felipe Jacinto Dalí was born in Figueres (formerly Figueras), Spain, on May 11, in the district of Girona in Catalonia, near the border with France. He was the son of Salvador Dalí y Cusi, a notary, and Felipa Domčnech.
2. Dali studied at the Royal Academy of Art in 1921. Where is it located?

Answer: Madrid, Spain

Dali was expelled twice and never took his final exams. His opinion was that he was "more qualified than those who examined him". In 1924 Dali continued his studies at the Metaphysical School created by Giorgio de Chirico and Carlo Carra.
3. In what year did Salvador Dali first travel to Paris?

Answer: 1926

It was here that he first met Spanish painters Pablo Picasso and Joan Miro.
4. What nationality was Gala, Dali's wife?

Answer: Russian

She was also 10 years older than Dali, and still married to Paul Eluard when they first met.
5. At what age did Dali have his first public exibition?

Answer: 14

It was held in a museum that would later be named "Dali Museum-Theatre" in Figueres, Spain. It was organized with the backing of his father.
6. In 1949, Dali's sister wrote a book called "Dali as Seen by His Sister". What was her name?

Answer: Ana Maria

Salvador and Ana Maria were very close, particularly after the death of their mother in 1921. Ana Maria was his only female model until his wife Gala replaced her in 1929.
7. In what year was Dali forced to retire due to palsy, a motor disorder that caused a permanent trembling of his hands?

Answer: 1980

He was not even able to hold a paintbrush, and with Gala's death two years later in 1982, he fell into a deep depression.
8. What is the name of the castle that Dali moved into shortly after Gala's death in 1982?

Answer: Pubol

He remained there until a fire broke out as he lay in bed, he suffered severe burns and as a result required a pacemaker two years later.
9. In 1940, where did Dali flee in order to avoid draft into World War II?

Answer: U.S.A

He became a permanent resident and held many sucessful exhibitions in New York.
10. Salvador Dali died in 1989 of what cause?

Answer: Heart failure

He died May 11, 1989 while living in the tower of his own museum, in Figueres, Spain.
Source: Author cattt

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : bernie73: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 172: 0/10
Jan 09 2023 : Guest 172: 1/10
Jan 07 2023 : Guest 92: 3/10
Dec 17 2022 : Guest 149: 3/10
Dec 10 2022 : Guest 109: 4/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us