FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Someday Ill Find  the Write Job
Quiz about Someday Ill Find  the Write Job

Someday I'll Find the Write Job! Quiz


A look at some great authors and their unlikely careers/background before they were famous. (Mainly 19th and early 20th centuries).

A multiple-choice quiz by skumma. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Writers & Authors
  8. »
  9. Names and Pseudonyms

Author
skumma
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
317,026
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
1923
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (8/10), Guest 76 (9/10), sue124012 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This great 19th century British author started out in a blacking factory while his family lived in a debtors' prison. Hard times, but this didn't stop him from having great expectations for his future! Who was he?

Hint


Question 2 of 10
2. This American author was once the U.S. Consul in Liverpool. I'm not sure if his diplomatic bag contained scarlet letters, though. What was his name?
Hint


Question 3 of 10
3. This Russian author was an aristocrat. During his early military career, he fought in the Crimean War, and later enjoyed peace with his family. Who was this prolific writer?
Hint


Question 4 of 10
4. This American adventurer started off as a real life pirate! He went on to write some of the greatest stories about hardship and the human spirit ever written. Who was this man who answered the call of the wild?

Hint


Question 5 of 10
5. This French King of Romance worked as a notary's clerk and then for the Duc d'Orléans (later King Louis Phillipe) before discovering the treasure of Monte Cristo. It might not have been twenty years after, but what was his name?
Hint


Question 6 of 10
6. Eric Blair started work for the Indian Imperial Police in Burma. But he had dreams for the future - possibly owning a farm in 1984. What was his pen name?
Hint


Question 7 of 10
7. This 20th century Scottish physician and Harley Street consultant had a "thing" about stars looking down on citadels. Who was this author? Hint


Question 8 of 10
8. Mary Westmacott is known for her romantic novels and is the pseudonym of a famous crime writer. What was the name of the author who found evil under the sun? Hint


Question 9 of 10
9. This author wrote about the daft antics of a man about town and his astute 'man'. Who was this endearing author with the heart of a goof? Hint


Question 10 of 10
10. This Irish born writer, a noted scholar, captured generations of children with his modern morality tales. Who was this letter writer to Screwtape? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 01 2024 : Guest 174: 8/10
Jun 01 2024 : Guest 76: 9/10
Jun 01 2024 : sue124012: 9/10
Jun 01 2024 : BrightonDragon: 6/10
Jun 01 2024 : kstyle53: 9/10
Jun 01 2024 : robbonz: 9/10
Jun 01 2024 : doh1: 9/10
Jun 01 2024 : clevercatz: 10/10
Jun 01 2024 : dennisbn: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This great 19th century British author started out in a blacking factory while his family lived in a debtors' prison. Hard times, but this didn't stop him from having great expectations for his future! Who was he?

Answer: Charles Dickens

Dickens' father was in prison for debt and the young Charles (aged 12) was sent to work in a factory to help support his family. Dickens drew on these early experiences in his novels, most notably "Little Dorrit" and "David Copperfield".
2. This American author was once the U.S. Consul in Liverpool. I'm not sure if his diplomatic bag contained scarlet letters, though. What was his name?

Answer: Nathaniel Hawthorne

Hawthorne started out in the Boston Customs House as a clerk. His later, political appointment took him to Liverpool, where he lived 'over the water' in Rockferry, next to Birkenhead.
3. This Russian author was an aristocrat. During his early military career, he fought in the Crimean War, and later enjoyed peace with his family. Who was this prolific writer?

Answer: Leo Tolstoy

Tolstoy had genuine concerns for the peasants living on his estates and introduced reforms. The character of Konstantin Dmitrich Levin, in the masterpiece "Anna Karenina" was based largely on himself, his views and his life. If you've never read any of his works, this compelling book is a wonderful way to discover him.
4. This American adventurer started off as a real life pirate! He went on to write some of the greatest stories about hardship and the human spirit ever written. Who was this man who answered the call of the wild?

Answer: Jack London

This is a direct quote from the author about his early life:

"Alas for visions! When I was sixteen I had already earned the title of "prince." But this title was given me by a gang of cut-throats and thieves, by whom I was called 'The Prince of the Oyster Pirates.'

After spending sometime as a drifter (and in prison) the young Jack decided to educate himself. His stories of the Alaskan Goldrush are still exciting reading.
5. This French King of Romance worked as a notary's clerk and then for the Duc d'Orléans (later King Louis Phillipe) before discovering the treasure of Monte Cristo. It might not have been twenty years after, but what was his name?

Answer: Alexandre Dumas

The creator of such unforgettable characters as Edmond Dantes and his insatiable search for revenge; D'Artagnan and his Musketeer friends fighting against Cardinal Richelieu and his desire for power - good, old-fashioned storty telling! Dumas wrote around 250 books in his lifetime and started the genre of romantic adventure stories.
6. Eric Blair started work for the Indian Imperial Police in Burma. But he had dreams for the future - possibly owning a farm in 1984. What was his pen name?

Answer: George Orwell

A committed Socialist, he chose to live a penniless existence in London and then Paris after leaving the army. His best known books are probably "Animal Farm" and "Nineteen Eighty-Four". "Homage to Catalonia" was written after his bitter experiences as a volunteer in the Spanish Civil War.

However, he also worked as a writer on the (then) "Manchester Guardian" and contributed essays and journalistic pieces on a regular basis.
7. This 20th century Scottish physician and Harley Street consultant had a "thing" about stars looking down on citadels. Who was this author?

Answer: A.J. Cronin

A true storyteller, he based some of his books on his own medical experiences including coal mines in Wales ("The Citadel") and the North East of England ("The Stars Look Down"). He also created the character of Dr. Finlay, a small town Scottish practioner in the Borders region. "Dr. Finlay's Casebook" became a hugely popular BBC TV series.
8. Mary Westmacott is known for her romantic novels and is the pseudonym of a famous crime writer. What was the name of the author who found evil under the sun?

Answer: Agatha Christie

Probably one of the most successful crime writers ever, her books are always in print and available in most major languages.
9. This author wrote about the daft antics of a man about town and his astute 'man'. Who was this endearing author with the heart of a goof?

Answer: P. G. Wodehouse

Of course, Bertie Wooster and his man Jeeves, timeless humour! The other alternatives are characters from the books.
10. This Irish born writer, a noted scholar, captured generations of children with his modern morality tales. Who was this letter writer to Screwtape?

Answer: C.S. Lewis

His classic morality tale is contained in the "Chronicles of Narnia". It has proved so popular with generations of children and the film versions have helped to introduce more readers to the books. "The Screwtape Letters" are devilishly funny, and remind us of how easily we can overcome our moral restraints when tempted.
Source: Author skumma

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us