FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NickNames and Pseudonyms of English Authors
Quiz about NickNames and Pseudonyms of English Authors

Nick-Names and Pseudonyms of English Authors Quiz


This is a quiz on the nicknames and pseudonyms of English authors who became immortal by writing great literary works. The quiz has been written with an emphasis on the funny aspects of the authors and tries to be informative.

A multiple-choice quiz by indranil49. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Writers & Authors
  8. »
  9. Names and Pseudonyms

Author
indranil49
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
358,830
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
600
Last 3 plays: Guest 174 (10/10), alan56 (9/10), Morganw2019 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Christopher Marlowe was a great Renaissance writer of tragedies.He introduced 'blank verse' in English. He had a nickname. Can you remember the nickname of Marlowe? Hint


Question 2 of 10
2. Shelley's first publication was entitled 'Original Poetry'. It was published under a pen-name. What was the pen-name that Shelley adopted in his first publication? Hint


Question 3 of 10
3. Shelley's 'Ozymandias' was published in the January issue of 'The Examiner' in 1818. It was published under a pen-name of the author. Can you say the pen-name that Shelley adopted? Hint


Question 4 of 10
4. Charles Dickens was a great novelist. He wrote under a pen-name in the early years of his career. Can you remember the pen-name of Charles Dickens? Hint


Question 5 of 10
5. The novel 'Little Women' made Louisa May Alcott an author of international repute. But, at the beginning of her career she had to adopt a pen-name in order to get her works published. What was that pen-name? Hint


Question 6 of 10
6. O.Henry is a famous name in American literature but it was a pen-name. Can you name the writer whose pen-name ultimately overshadowed his original name? Hint


Question 7 of 10
7. Alice in Wonderland was a famous novel by Lewis Carroll. But, who was Lewis Carroll? Hint


Question 8 of 10
8. '1984' and 'Animal Farm' are famous novels by George Orwell. But, George Orwell was not the real name of the author. It was a pseudonym. Can you name the actual English author? Hint


Question 9 of 10
9. 'Green Eggs and Ham', and 'The Cat in the Hat' are famous children books by famous American author Dr. Seuss, but this was a pseudonym. Who was Dr. Seuss? Hint


Question 10 of 10
10. The writer of 'Harry Potter' series of stories is J. K. Rowling. However, that is not the exact name of the author. Can you tell her exact real name? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 05 2024 : Guest 174: 10/10
Jun 01 2024 : alan56: 9/10
May 25 2024 : Morganw2019: 8/10
May 09 2024 : MariaVerde: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Christopher Marlowe was a great Renaissance writer of tragedies.He introduced 'blank verse' in English. He had a nickname. Can you remember the nickname of Marlowe?

Answer: Kit

Christopher Marlowe was a great tragedian of the Elizabethan period. He was considered the prince in Elizabethan Theatrical world. He paved the way for Shakespeare. His nickname was 'Kit'. His friend Thomas Nashe regretted his untimely death with the words 'poor deceased Kit Marlowe'.
2. Shelley's first publication was entitled 'Original Poetry'. It was published under a pen-name. What was the pen-name that Shelley adopted in his first publication?

Answer: Victor and Cazire

In September 1810, a poetry collection entitled 'Original Poetry' by Victor and Cazire was published anonymously by Percy Bysshe Shelley. It was his first published volume of poetry. He wrote the poems in collaboration with his sister Elizabeth. The volume consisted of sixteen poems and a fragment of a poem.
3. Shelley's 'Ozymandias' was published in the January issue of 'The Examiner' in 1818. It was published under a pen-name of the author. Can you say the pen-name that Shelley adopted?

Answer: Glirastes

Shelley adopted a number of pen-names in his early career. His famous poem 'Ozymandias' was published in John Hunt's famous magazine 'The Examiner' on 11 January, 1818 under the pen-name 'Glirastes'. Shelley chose the theme from the description of an Egyptian King Ramesses II.

His friend, Horace Smith, also published a poem entitled 'Ozymandias' in the February issue of the same magazine (i.e. 'The Examiner'). Shelley wrote the poem in a friendly competition with his friend.
4. Charles Dickens was a great novelist. He wrote under a pen-name in the early years of his career. Can you remember the pen-name of Charles Dickens?

Answer: Boz

At the beginning of his career, Charles Dickens used the pen name 'Boz'. He borrowed it from Goldsmith's 'Vicar of Wakefield'. It was pronounced Bozes. He shortened it to 'Boz'. His 'Sketches by Boz' was published in 1836.
5. The novel 'Little Women' made Louisa May Alcott an author of international repute. But, at the beginning of her career she had to adopt a pen-name in order to get her works published. What was that pen-name?

Answer: A. M. Barnard

Louisa May Alcott is a renowned name in the literary world. Her 'Little Women' is popular all over the globe. But she had to adopt a male pen-name, A. M. Barnard, at the beginning of her career.
6. O.Henry is a famous name in American literature but it was a pen-name. Can you name the writer whose pen-name ultimately overshadowed his original name?

Answer: William Sydney Porter

William Sydney Porter had to pass a few years at the Ohio State Penitentiary. In that jail he developed a good relation with a guard named Orrin Henry. When William Sydney Porter published his first story from that jail, he preferred using a pseudonym and borrowed the name of that guard as his pseudonym.

In course of time his pseudonym overshadowed his real name and he became known to the world as O. Henry.
7. Alice in Wonderland was a famous novel by Lewis Carroll. But, who was Lewis Carroll?

Answer: Charles Lutwidge Dodgson

At the time of publishing 'Alice's Adventures in Wonderland' ('Alice in Wonderland') Charles Lutwidge Dodgson wanted a new name for himself. He took his first two names and 'translated' them into Latin. That gave him "Carolus Lodovicus". He switched them around and translated them back into English which became Lewis Carroll. The pseudonym ultimately overshadowed the original name.
8. '1984' and 'Animal Farm' are famous novels by George Orwell. But, George Orwell was not the real name of the author. It was a pseudonym. Can you name the actual English author?

Answer: Eric Arthur Blair

The Indian-born English novelist Eric Arthur Blair created his pseudonym from the name of the River Orwell in Suffolk. He added George in order to make it a perfect English name.
9. 'Green Eggs and Ham', and 'The Cat in the Hat' are famous children books by famous American author Dr. Seuss, but this was a pseudonym. Who was Dr. Seuss?

Answer: Theodor Geisel

The actual name of Dr. Seuss was Theodor Seuss Geisel. He wrote 46 children's books. He was an American writer, poet, and cartoonist. He had also used the pen names 'Dr. Theophrastus Seuss', 'Theo LeSieg' and 'Rosetta stone'.
10. The writer of 'Harry Potter' series of stories is J. K. Rowling. However, that is not the exact name of the author. Can you tell her exact real name?

Answer: Joanne Rowling

Rowling's publisher thought that her series of stories would not be popular with boys if it was seen penned by a woman. So she was advised to adopt a male pen-name. Rowling obliged and adopted the pen-name J. K. Rowling. And, the Harry Potter series of books have been a historic success.
Source: Author indranil49

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us