FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Write Brothers
Quiz about The Write Brothers

The Write Brothers Trivia Quiz


These brothers (and sisters) couldn't fly, but they sure could write. What do you know about siblings who soared to great heights in Literature?

A multiple-choice quiz by Caeiro. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Writers & Authors
  8. »
  9. Names and Pseudonyms

Author
Caeiro
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,172
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
471
- -
Question 1 of 10
1. This American children's author lived in the 1800s. He shared his fame with his brothers, John Stevens Cabot Abbott (a pastor, historian and writer) and Gorham Dummer Abbott (a clergyman, educator and author). Who was this author, best known by his "Rollo Books"? Hint


Question 2 of 10
2. The Abbott family were a talented bunch. John and Gorham's nephews were also writers. Edward was better known as a clergyman, but wrote some religious books. His brothers Lyman (an editor and author) and Austin (a lawyer and academic) were also published writers, but who was their oldest brother, also an author and one of the creators of the New York penal code? Hint


Question 3 of 10
3. Sarah Burney was an English novelist, author of novels like "Clarentine" or "Traits of Nature". She was not as famous as her half-sister, though. Who was this novelist and playwright, the author of "Evelina", "Cecilia" and "Camilla"? Hint


Question 4 of 10
4. Jacob and Wilhelm were German academics and scholars. They collected and published several folk tales, such as "Hansel and Gretel", "Rapunzel" or "Snow White", popularizing them in the 1800s. What was their last name? Hint


Question 5 of 10
5. Jack C. Haldeman II was an American biologist and a science-fiction writer, author of dozens of short stories. His brother was also a science-fiction writer and even became a member of the Science Fiction Hall of Fame. What is the name of this writer, the author of "The Forever War"? Hint


Question 6 of 10
6. Jane Holland is an English poet and novelist. She is the daughter of Richard and Sheila Holland, also published authors and her sister is also a writer. (It runs in the family, I guess). Who is this author of Harlequin novels such as "Too Hot to Handle"? Hint


Question 7 of 10
7. Henry Kingsley was an English novelist in the 1800s, known for works such as "The Recollections of Geoffrey Hamlyn". His older brother, a minister of the Church of England, was also a famous author, writing, among other novels, "Alton Locke", "Hypatia" and "Westward Ho!". What was his name? Hint


Question 8 of 10
8. Shivadhar (Shiva) Naipaul was a Trinidadian-British novelist and journalist in the twentieth century. He died of a heart attack when he was only forty and was survived by his brother. Who was this author, winner of the 2001 Nobel Prize in Literature? Hint


Question 9 of 10
9. Dorothy Wordsworth was an English poet, who never intended to be published. She became known only posthumously, unlike her more famous brother, the Romantic poet, author of "The Prelude". Who was he? Hint


Question 10 of 10
10. These English sisters lived in the 1800s and are the authors of "Jane Eyre", "Wuthering Heights" and "The Tenant of Wildfell Hall", among other works. What surname was shared by these three sisters? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This American children's author lived in the 1800s. He shared his fame with his brothers, John Stevens Cabot Abbott (a pastor, historian and writer) and Gorham Dummer Abbott (a clergyman, educator and author). Who was this author, best known by his "Rollo Books"?

Answer: Jacob Abbott

Jacob Abbott (1803-1879) was not only an author, but also a professor of Mathematics and Philosophy at Amherst and a pastor.
2. The Abbott family were a talented bunch. John and Gorham's nephews were also writers. Edward was better known as a clergyman, but wrote some religious books. His brothers Lyman (an editor and author) and Austin (a lawyer and academic) were also published writers, but who was their oldest brother, also an author and one of the creators of the New York penal code?

Answer: Benjamin Vaughan Abbott

Benjamin Vaughan Abbott (1830-1890), the oldest son of Jacob Abbott, helped to draw up the New York penal code. Aside from his career in law, he also published some non-fiction works (related to law) and a few novels.
3. Sarah Burney was an English novelist, author of novels like "Clarentine" or "Traits of Nature". She was not as famous as her half-sister, though. Who was this novelist and playwright, the author of "Evelina", "Cecilia" and "Camilla"?

Answer: Frances Burney

Frances Burney (1752-1840) was also known as Madame d'Arbley, after her marriage with the French General Alexandre d'Arblay. Her works also include journals and letters as well as several plays (both comedies and tragedies).
4. Jacob and Wilhelm were German academics and scholars. They collected and published several folk tales, such as "Hansel and Gretel", "Rapunzel" or "Snow White", popularizing them in the 1800s. What was their last name?

Answer: Grimm

Jacob (1785-1863) and Wilhelm (1786-1859) were better known as "The Brothers Grimm". Their book "Children's and Household Tales", first published in 1812, introduced some of the most recognizable fairy tales, like "Cinderella" or "Rumpelstiltskin" to a wider audience.

In addition, they began the "Deutsches Wörterbuch" in 1838. It is the nearest German counterpart to the "Oxford English Dictionary" and runs to 33 volumes. The first volume was published in 1854, the last 107 years later, in 1961.
5. Jack C. Haldeman II was an American biologist and a science-fiction writer, author of dozens of short stories. His brother was also a science-fiction writer and even became a member of the Science Fiction Hall of Fame. What is the name of this writer, the author of "The Forever War"?

Answer: Joe Haldeman

Joe Haldeman (who also writes under the pseudonym Robert Graham) was born in 1943. He has won several awards for his work in science fiction and fantasy (such as a Hugo and a Nebula Award) and is also an SFWA Grand Master.
6. Jane Holland is an English poet and novelist. She is the daughter of Richard and Sheila Holland, also published authors and her sister is also a writer. (It runs in the family, I guess). Who is this author of Harlequin novels such as "Too Hot to Handle"?

Answer: Sarah Holland

Sarah Holland (born in 1961) wrote her first novel at 18 and also has a singing and acting career (under the stage name Abby Rhode), both in movies and television.
7. Henry Kingsley was an English novelist in the 1800s, known for works such as "The Recollections of Geoffrey Hamlyn". His older brother, a minister of the Church of England, was also a famous author, writing, among other novels, "Alton Locke", "Hypatia" and "Westward Ho!". What was his name?

Answer: Charles Kingsley

Charles Kingsley (1819-1875) was also a university professor and a historian. His novel "Westward Ho!" inspired the founding of a town with the same name (exclamation point included).
8. Shivadhar (Shiva) Naipaul was a Trinidadian-British novelist and journalist in the twentieth century. He died of a heart attack when he was only forty and was survived by his brother. Who was this author, winner of the 2001 Nobel Prize in Literature?

Answer: V. S. Naipaul

Vidiadhar Surajprasad (V.S.) Naipaul was born in 1932. He is known for works such as "A House for Mr. Biswas" and "A Bend in the River".
9. Dorothy Wordsworth was an English poet, who never intended to be published. She became known only posthumously, unlike her more famous brother, the Romantic poet, author of "The Prelude". Who was he?

Answer: William Wordsworth

William Wordsworth (1770-1850) was very close to his sister, who lived with him even after his marriage. He is considered one of the pioneers of the Romanticism in English literature, along with Samuel Taylor Coleridge.
10. These English sisters lived in the 1800s and are the authors of "Jane Eyre", "Wuthering Heights" and "The Tenant of Wildfell Hall", among other works. What surname was shared by these three sisters?

Answer: Brontė

Charlotte (1816-1855), the author of "Jane Eyre", Emily (1818-1848), the author of "Wuthering Heights" and Anne (1820-1849), the author of "The Tenant of Wildfell Hall" are the most recognizable members of the Brontė literary family, that also included their brother Patrick Branwell Brontė (a painter, as well as a writer).
Source: Author Caeiro

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us