FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about TS Eliot His Life and Works 19301965
Quiz about TS Eliot His Life and Works 19301965

T.S. Eliot: His Life and Works 1930-1965 Quiz


This is part two of a quiz constructed with quiz author gman, concerning the life and works of T.S. Eliot. This concerns the second half of his life from 1930 to 1965.

A multiple-choice quiz by mnbates. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G
  8. »
  9. T.S. Eliot

Author
mnbates
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
270,266
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
10 / 20
Plays
465
Last 3 plays: Guest 49 (20/20), Guest 182 (3/20), kstyle53 (20/20).
- -
Question 1 of 20
1. Whom did T.S. Eliot marry in 1957? Hint


Question 2 of 20
2. Who introduced T.S. Eliot to Esme Fletcher? Hint


Question 3 of 20
3. Which of Eliot's pieces are thought by Eliot and many others to be the one that led him to being awarded the Nobel Prize? Hint


Question 4 of 20
4. With whom did T.S. Eliot share a household between the years 1946 - 1957? Hint


Question 5 of 20
5. T.S. Eliot's Harvard doctoral dissertation for which he did not receive his Ph.D. was published in 1964. What was the title of the dissertation? Hint


Question 6 of 20
6. T.S. Eliot received many awards in his lifetime, which of the following did he NOT receive? Hint


Question 7 of 20
7. T.S. Eliot was put on a United States postage stamp in the Literary Arts series in 1986. What was the stamp's value? Hint


Question 8 of 20
8. Of T.S. Eliot's "Four Quartets", which piece represents fire? Hint


Question 9 of 20
9. Which of T.S. Eliot's pieces were the last to be published prior to his death? Hint


Question 10 of 20
10. Which of T.S. Eliot's pieces were included in "The Queen's Book of the Red Cross"? Hint


Question 11 of 20
11. Who painted the portrait of T.S. Eliot in the Smithsonian in Washington where he is playing solitaire? Hint


Question 12 of 20
12. Which celebrated actor played the role of the "mysterious stranger" in "The Cocktail Party" when it opened in 1949? Hint


Question 13 of 20
13. Which contemporary British composer set six of the poems from "Old Possum's Book of Practical Cats" to music in 1954? Hint


Question 14 of 20
14. Which of these is NOT a character in T.S. Eliot's "The Confidential Clerk"? Hint


Question 15 of 20
15. From which of the Four Quartets are the lines on T.S. Eliot's memorial plaque at St Michael's Church? Hint


Question 16 of 20
16. T.S. Eliot receives a writing credit on which classic science fiction film of the 1970s? Hint


Question 17 of 20
17. Which line is NOT from one of the poems of the "Four Quartets"? Hint


Question 18 of 20
18. Who played T.S. Eliot in the 1994 film "Tom and Viv"? Hint


Question 19 of 20
19. Which of these lines is NOT from a work by T.S. Eliot? Hint


Question 20 of 20
20. What was the cause of T.S. Eliot's death? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jan 24 2024 : Guest 49: 20/20
Jan 21 2024 : Guest 182: 3/20
Jan 14 2024 : kstyle53: 20/20
Jan 07 2024 : Guest 73: 10/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Whom did T.S. Eliot marry in 1957?

Answer: Esmé Valerie Fletcher

Eliot and Vivienne separated in 1933, and she was admitted to a psychiatric ward in 1938, apparently committed by her brother Maurice. She lived out the rest of her days there, dying in 1947. Eliot remarried in 1957, with Esmé. Although his time with Vivienne was miserable, he never considered divorce because of his Anglican beliefs.
2. Who introduced T.S. Eliot to Esme Fletcher?

Answer: Collin Brooks

Collin Brooks (CB) (1893-1959) was a journalist, writer and broadcaster with an enormous circle of friends. Eliot - a long-time family friend - spoke at his memorial service in 1959.
3. Which of Eliot's pieces are thought by Eliot and many others to be the one that led him to being awarded the Nobel Prize?

Answer: Four Quartets

Eliot received the Nobel Prize in Literature in 1948. He considered "Four Quartets" his masterpiece and was convinced that it brought him the award. It contains the pieces "Burnt Norton" (1936), "East Coker" (1940), "The Dry Salvages" (1941), and "Little Gidding" (1942).
4. With whom did T.S. Eliot share a household between the years 1946 - 1957?

Answer: John Davy Hayward

Eliot and Hayward were good friends, and during these years, Hayward was in charge of Eliot's pieces. Upon their separation, Hayward kept some of the pieces and bequeathed them to the University of Cambridge in 1965, on his death from muscular dystrophy, which was only a few months after Eliot's.
5. T.S. Eliot's Harvard doctoral dissertation for which he did not receive his Ph.D. was published in 1964. What was the title of the dissertation?

Answer: Knowledge and Experience in the Philosophy of F. H. Bradley

Submitted in 1916, the dissertation was approved but Eliot didn't get his Ph.D at that time because he failed to be present to defend it. "On Poetry and Poets" (1957), "Notes Toward the Definition of Culture" (1948), and "The Idea of a Christian Society" (1939) were all publications of his throughout his life.
6. T.S. Eliot received many awards in his lifetime, which of the following did he NOT receive?

Answer: Eliot received all of these awards

Eliot received the Order of Merit in 1948. This award may only be granted by the Monarch, and the basis upon receiving it is outstanding service in the armed forces, and outstanding work and skills in literature literature, science, and art. Eliot received the Presidential Medal of Freedom in 1964.

This award may only be given by the President of the US. It was given to Eliot by John F. Kennedy. It has a rival award that is considered to be just as honorable given by Congress. This rival award is known as the Congressional Gold Medal. Eliot accepted his medal and was brought into the Order of the Legion d'Honneur in 1951 as an Officer.

This order originated in 1802 by Napoleon Bonaparte.
7. T.S. Eliot was put on a United States postage stamp in the Literary Arts series in 1986. What was the stamp's value?

Answer: 22 cents

Eliot was placed on a 22 cent stamp in the US in 1986. Eliot would have been 98 years old at this time. The 15 cent stamp was the cost in 1980, the 25 cent stamp in 1990, and the 29 cent stamp in 1994.
8. Of T.S. Eliot's "Four Quartets", which piece represents fire?

Answer: Little Gidding

Published in 1942, "Little Gidding" is the last of the four pieces, which represents fire. "Burnt Norton" (1935) represents air, and it is the first of the four pieces. Following that, "East Coker" (1940) represents earth, and the third of the series is "The Dry Salvages" (1941), which represents water.
9. Which of T.S. Eliot's pieces were the last to be published prior to his death?

Answer: The Elder Statesman

Published in 1959, the play "The Elder Statesman" was the last of Eliot's pieces (six years prior to his death). Despite this, Eliot had two posthumous publications (a facsimile edition of "The Waste Land" (1974) and "Inventions of the March Hare" (1996)).
10. Which of T.S. Eliot's pieces were included in "The Queen's Book of the Red Cross"?

Answer: The Marching Song of the Pollicle Dogs and Billy M'Caw: The Remarkable Parrot

Published in 1939, "The Queen's Book of the Red Cross" featured numbers of famous authors, and was intended to help the Red Cross during World War II. It was promoted by queen Elizabeth. "After Strange Gods' (1934) and "Elizabethan Essays" (1934) were nonfictional pieces by Eliot. "Coriolan" (1931) was a poem by Eliot.
11. Who painted the portrait of T.S. Eliot in the Smithsonian in Washington where he is playing solitaire?

Answer: Gerald Kelly

Sir Gerald Kelly (1879-1972) was a noted portrait artist (and president of the Royal Academy) who was over 80 at the time and rather ill so the last sittings had to be cancelled. Wyndham Lewis (1882-1957) was a Canadian born British humourist and painter, a friend of Ezra Pound and T.S. Eliot, and painted Eliot in 1930 and 1949. Patrick Heron (1920-1999) was an English painter and designer whose abstract expressionist painting of Eliot was used on the 150th National Gallery commemorative stamp (1 of 10) issued on 18 July 2006. Powys Evans (1899-1981) was a caricaturist (known as "Quiz") who produced cartoons of many famous people including Eliot.
12. Which celebrated actor played the role of the "mysterious stranger" in "The Cocktail Party" when it opened in 1949?

Answer: Sir Alec Guinness

Sir Alec Guinness (1914-2000) was a celebrated stage and movie actor. He had already achieved some notable successes both on stage and on screen as well as serving in the Royal Navy during World War 2, where he commanded a landing craft during the invasion of Sicily.
13. Which contemporary British composer set six of the poems from "Old Possum's Book of Practical Cats" to music in 1954?

Answer: Alan Rawsthorne

Alan Rawsthorne (1905-1971) was a British composer he wrote the music for "Practical Cats" in 1954, an overture and six of the poems, voiced by Robert Donat, is available and much preferable to the laboriously inept musical it spawned.
14. Which of these is NOT a character in T.S. Eliot's "The Confidential Clerk"?

Answer: Harry, Lord Monchensey

Harry, Lord Monchensey is a character in Eliot's "The Family Reunion" which had a short run in the West End in March of 1939, but was revived to some acclaim by the Royal Shakespeare Company (with Greg Hicks as Harry) in 1999. "The Confidential Clerk" was a "drawing room comedy" of mistaken identity where Denholm Elliot took the leading role of Colby Simkins in 1953, which played for nearly a year at the Duke of York theatre in Drury Lane.
15. From which of the Four Quartets are the lines on T.S. Eliot's memorial plaque at St Michael's Church?

Answer: East Coker

"In my beginning is my end. In my end is my beginning" are the lines along with "Of your charity pray for the repose of the soul of Thomas Sterns Eliot, Poet 26 September 1888 - 4 January 1965". The church of St. Michaels is in East Coker, Somerset, England."
16. T.S. Eliot receives a writing credit on which classic science fiction film of the 1970s?

Answer: Logan's Run

"The Naming of Cats" (in an abridged version) from "Old Possum's Book of Practical Cats" is quoted by "The Old Man" played by Peter Ustinov.
17. Which line is NOT from one of the poems of the "Four Quartets"?

Answer: "Because I know that time is always time."

"Because I know that time is always time" is from "Ash Wednesday" published in 1930. "All time is unredeemable" is from "Burn Norton", "We are only undefeated/Because we have gone on trying," is from "Dry Salvages", "History is now and England" is from "Little Gidding".
18. Who played T.S. Eliot in the 1994 film "Tom and Viv"?

Answer: Willem Dafoe

Willem Dafoe plays Tom Eliot to Miranda Richardson's Viv; Tim Dutton plays Maurice Haigh-Wood (her brother); Nickolas Grace plays Bertrand Russell and John Savident plays Sir Frederick Lamb.
19. Which of these lines is NOT from a work by T.S. Eliot?

Answer: "Give me the bonus of laughter/As I lose hold"

"Give me the bonus of laughter/As I lose hold" is from "A nip in the air" by Eliot's former student John Betjeman; "My sight may be failing, but yet I confess" is from "Old Deuteronomy" from "Old Possum's Book of Practical Cats"; "Rose of memory/rose of forgetfulness" is from "Ash Wednesday"; "It is worth while dying, to find out what life is." is from act III of "The Elder Statesman".
20. What was the cause of T.S. Eliot's death?

Answer: Emphysema

Eliot was a heavy smoker, and he was diagnosed with bronchitis several times throughout his life because of it. Finally, he contracted emphysema which ended his life on 4 January 1965. His body was cremated and he was taken to St. Michael's Church in East Coker.
Source: Author mnbates

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us