FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baroque Female Artist Artemisia Gentileschi
Quiz about Baroque Female Artist Artemisia Gentileschi

Baroque Female Artist: Artemisia Gentileschi Quiz


Welcome! This quiz is about the influential seventeenth century artist Artemisia Gentileschi. She was a woman trying to be an artist at a time where she had limited resources to pursue her dream. She is still respected for her artistic contributions.

A multiple-choice quiz by MissScarlet. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G

Author
MissScarlet
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
79,672
Updated
Mar 09 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
1512
Awards
Editor's Choice
Last 3 plays: Guest 202 (15/15), RacingBee (14/15), Guest 172 (2/15).
- -
Question 1 of 15
1. What was Artemisia's father's name? Hint


Question 2 of 15
2. What was Artemisia's father's profession? Hint


Question 3 of 15
3. What artistic 'group' did Artemisia follow? Hint


Question 4 of 15
4. What is Artemisia's first painting entitled? Hint


Question 5 of 15
5. How old was Artemisia thought to be when she completed her first painting? Hint


Question 6 of 15
6. Was there ever a movie made about Artemisia?


Question 7 of 15
7. In her most famous work, 'Judith Beheading Holofernes', how many people appear in the picture? Hint


Question 8 of 15
8. Artemisia wrote the quote, 'You will find the spirit of Caesar in the soul of a woman' where? Hint


Question 9 of 15
9. What Greek figure appears on the hilt of the sword pictured in Artemisia's 'Judith and Maidservant'? Hint


Question 10 of 15
10. What was the first name of the man that Artemisia and her father took to court? Hint


Question 11 of 15
11. What was the crime against Artemisia that caused her father to call a trial in March of 1612? Hint


Question 12 of 15
12. During the trial, Artemisia underwent a torturous 'lie detector test' to prove she was telling the truth.


Question 13 of 15
13. Artemisia did not win the trial against Tassi.


Question 14 of 15
14. Artemisia was the first woman to become an official member of what academy? Hint


Question 15 of 15
15. What nationality was Artemisia? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 04 2024 : Guest 202: 15/15
May 14 2024 : RacingBee: 14/15
May 10 2024 : Guest 172: 2/15
May 07 2024 : kjshear: 15/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Artemisia's father's name?

Answer: Orazio

Her mother's name was Prudentia Montone, she passed away when Artemisia was twelve. Artemisia was their eldest and only daughter.
2. What was Artemisia's father's profession?

Answer: Painter

Some of his noted works are 'Madonna' and 'Danae.' Orazio was born in Pisa and began his career in the Mannerist art style which favored emotion and distortion, rather than the serenity of the High Renaissance. Orazio adapted the Caravaggesque art style involving depictions of people and objects with the strong use of chiaroscuro, foreshortening, and dramatic posturing. Orazio's travels were significant in the dissemination of the Caravaggesque manner.

He taught Artemisia all the basics of painting.
3. What artistic 'group' did Artemisia follow?

Answer: Caravaggisti

Churrigueresque is a type of Spanish Rococo design, Crumhorn is a European instrument, Confraternities are religious associations of lay people.
4. What is Artemisia's first painting entitled?

Answer: Susanna and the Elders

'Susanna and the Elders' was based on a biblical myth. Rebecca Corbell and Samantha Guy's analysis of the work explains the myth as, 'Susanna was the wife of a wealthy Jewish man who lived in Babylon during the Exile. Susanna used to bathe in her garden, and one day two elder men of the community hid there and waited for her. Once Susanna was alone and naked, the two men revealed themselves and threatened her.

They said that if she did not give herself to them, they would declare that they had seen Susanna commit adultery with a young man.

This crime was punishable by death. Susanna resisted and she was tried in court and condemned to death. At the last moment Daniel, one of the prophets, came and cross examined the two elders, separately. He found their evidence to be contradictory and he thus proved Susanna's innocence.'
5. How old was Artemisia thought to be when she completed her first painting?

Answer: Seventeen

(Source: Garrard, Mary D. Artemisia Gentileschi. Princeton: Princeton University Press, 1989) 'Susanna and the Elders' is a masterful work. Later on in her career, she was thought to have hired other painters to complete the backgrounds of her work. In this one you can see a nice example of her talent.
6. Was there ever a movie made about Artemisia?

Answer: Yes

It was an Italian film called, 'Artemisia.' Feminist rights activist Gloria Steinem deeply opposed the movie upon its arrival in the US stating that they falsely depicted Artemisia's life and times.
7. In her most famous work, 'Judith Beheading Holofernes', how many people appear in the picture?

Answer: Three

Judith, Holofernes, and the Maidservant. The Maidservant is pinning him down and Judith is wielding the sword. The maidservant is named, according to the myth of Judith, Arba.
8. Artemisia wrote the quote, 'You will find the spirit of Caesar in the soul of a woman' where?

Answer: In a letter

The letter was to Don Antonio Ruffo.
9. What Greek figure appears on the hilt of the sword pictured in Artemisia's 'Judith and Maidservant'?

Answer: Medusa

In my opinion, the gorgon head represents the power a woman can wield, since Medusa could turn men into stone.
10. What was the first name of the man that Artemisia and her father took to court?

Answer: Agostino

Agostino Tassi was his full name. He was an associate of Orazio and was hired to teach Artemisia about perspective. His artistic specialty was landscapes and marine paintings.
11. What was the crime against Artemisia that caused her father to call a trial in March of 1612?

Answer: 'injury and damage' (rape)

During the course of the trial, Artemisia said that Agostino had raped her during one of their lessons and then claimed that he would marry her. Agostino denied the charges and attempted to depict Artemisia as a woman with 'loose morals,' making terribly slanderous statements about her and her family's lives.
12. During the trial, Artemisia underwent a torturous 'lie detector test' to prove she was telling the truth.

Answer: True

Art historian Mary Garrard says the test involved sharp pins on the top of a chair arm pressing into the palm and fingers of the subject's hand. A rope is slowly tightened around the hand pressing it into the pins on the chair.
13. Artemisia did not win the trial against Tassi.

Answer: False

She did win the case, though Tassi only served a short jail sentence.
14. Artemisia was the first woman to become an official member of what academy?

Answer: Accademia del Disegno

According to the Market House Encyclopedia of the Renaissance, the Accademia del Disegn was the ' . . .first true art academy, founded in Florence in 1562, mainly at the instigation of Vasari. Its founder was Duke Cosimo I de' Medici, who was joint head of the new institution with Michelangelo.

It had an elected membership of thirty-six {artists;} amateurs were also admitted. It gained enormous international prestige and enhanced the status of artists vis a vis the other Florentine guilds.'
15. What nationality was Artemisia?

Answer: Italian

Thank you for playing!
Source: Author MissScarlet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us