FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Van Gogh and Theo
Quiz about Van Gogh and Theo

Van Gogh (and Theo) Trivia Quiz


Here's a look at the turbulent and troubled life of the legendary Vincent Van Gogh.

A multiple-choice quiz by robert362. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G
  8. »
  9. Vincent van Gogh

Author
robert362
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
177,780
Updated
Mar 01 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2014
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: psnz (10/10), postcards2go (7/10), james1947 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. A short time prior to his birth, Van Gogh's parents endured a great trauma. What was it? Hint


Question 2 of 10
2. Van Gogh had a particularly close relationship with Theo. Which statement describes Theo accurately? Hint


Question 3 of 10
3. Van Gogh's father was engaged in what line of work? Hint


Question 4 of 10
4. Where did Theo work in order to earn a living? Hint


Question 5 of 10
5. As a young man, Van Gogh lived for a period of time in a poor community, trying to provide assistance to the residents. What type of community was it? Hint


Question 6 of 10
6. Van Gogh is closely associated with which of these artists? Hint


Question 7 of 10
7. One of Van Gogh's early masterpieces showed various people consuming what type of food? Hint


Question 8 of 10
8. It has often been said that Van Gogh sold only one painting during his lifetime. Which painting was it? Hint


Question 9 of 10
9. How did Van Gogh die? Hint


Question 10 of 10
10. How old was Van Gogh when he died? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 19 2024 : psnz: 10/10
May 19 2024 : postcards2go: 7/10
May 19 2024 : james1947: 10/10
May 19 2024 : sandysenior: 9/10
May 19 2024 : kstyle53: 10/10
May 19 2024 : Angiedd555: 8/10
May 19 2024 : indigo710: 5/10
May 19 2024 : grnmn: 8/10
May 19 2024 : ssabreman: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A short time prior to his birth, Van Gogh's parents endured a great trauma. What was it?

Answer: The death of an infant child

The first child born to the parents, Vincent Van Gogh, was stillborn. The man we know as Vincent Van Gogh was born one year later.
2. Van Gogh had a particularly close relationship with Theo. Which statement describes Theo accurately?

Answer: He was Van Gogh's younger brother

Vincent was closer to Theo than to any of his other siblings (and, possibly, closer to Theo than to anyone else in his life).
3. Van Gogh's father was engaged in what line of work?

Answer: Minister

Van Gogh's father was a minister; the religious upbringing carried over into Vincent's life. (At one point, he attempted to enter a school of theology.)
4. Where did Theo work in order to earn a living?

Answer: Art Gallery

Theo shared Van Gogh's interest in art and worked in a gallery in Paris.
5. As a young man, Van Gogh lived for a period of time in a poor community, trying to provide assistance to the residents. What type of community was it?

Answer: Coal Mining

Van Gogh tried to help the poor people who lived in a coal mining community; his art often reflects the hard life of these people.
6. Van Gogh is closely associated with which of these artists?

Answer: Gauguin

It was following a fight with Gauguin (who lived with him at the time) that Van Gogh cut off his ear.
7. One of Van Gogh's early masterpieces showed various people consuming what type of food?

Answer: Potatoes

One of Vincent's early masterpieces is "The Potato Eaters".
8. It has often been said that Van Gogh sold only one painting during his lifetime. Which painting was it?

Answer: The Red Vineyards

Al of the choices mentioned are paintings by Van Gog; "Sunflowers" and "Starry Night" are particularly well -known. It was "vineyards", however, that Theo sold (via his gallery) for Vincent.
9. How did Van Gogh die?

Answer: Gunshot wound

After great trials and tribulations in a stormy life, it is believed that Van Gogh shot himself.
10. How old was Van Gogh when he died?

Answer: In his 30s

Van Gogh died at 37. It was a short life filled with talent - but also filled with great physical and emotional pain.
Source: Author robert362

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us