Quiz about The Life and Art of Vincent van Gogh
Quiz about The Life and Art of Vincent van Gogh

The Life and Art of Vincent van Gogh Quiz


Van Gogh created some of the world's most incredible works of art.

A multiple-choice quiz by kate432. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People E-G
  8. »
  9. Vincent van Gogh

Author
kate432
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
318,802
Updated
Mar 01 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1064
Last 3 plays: Guest 94 (4/10), Guest 92 (0/10), bernie73 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what country was Vincent Van Gogh born? Hint

Spain
France
The Netherlands
Germany

2. Vincent's first noted episode of depression occurred due to a relationship problem. Who was this with? Hint

His employer
A sibling
A parent
A young lady

3. Vincent Van Gogh had a few different occupations during his lifetime. Which one of these did he take up? Hint

Astronomer
Prison guard
Biologist
Missionary

4. In what city did Van Gogh attend the Academy of Fine Art? Hint

Rotterdam
Paris
Antwerp
London

5. Which is the ONLY painting in the list by Vincent Van Gogh? Hint

"Haystacks"
"Water Lilies"
"Starry Night"
"The Last Supper"

6. Which one of these paintings is NOT by Vincent Van Gogh? Hint

"Self-Portrait with Bandaged Ear"
"Field of Wheat with Cypresses"
"Bedroom at Arles"
"Umbrellas"

7. Van Gogh painted many versions of the famous "Sunflower" pictures. In the series where sunflowers were standing upright in vases, and painted in Arles what were the colour or colours of the backgrounds. Hint

only yellow
blue/green and yellow
black and yellow
purple and black

8. Many of the "Sunflower" pictures were painted to decorate the bedroom of Vincent Van Gogh's friend who was staying with him at the time. Who was this friend? Hint

Monet
Gauguin
Pisarro
Sisley

9. Vincent Van Gogh is famous for not only his art but for having cut off part of his ear. How did this come about? Hint

He slipped while cutting sunflowers
An accident while shaving
After an argument with a friend
He had a disease of the upper ear

10. How is Vincent Van Gogh generally believed to have died? Hint

Suicide
Murder
Old age
Accidental drowning


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what country was Vincent Van Gogh born?

Answer: The Netherlands

He was born in the Dutch village of Groot-Zunderton on March 30, 1853. He was the eldest of six siblings but his mother, Anna had given birth to a stillborn son, also called Vincent, on March 30, 1852. This was a coincidence that could possibly help to account for Vincent's morbidity later in life.
2. Vincent's first noted episode of depression occurred due to a relationship problem. Who was this with?

Answer: A young lady

When Vincent was twenty he was living in London, and he fell in love with Eugenie Loyer who was the daughter of his landlady. Eugenie was already engaged at the time, but her rejection profoundly affected him.
3. Vincent Van Gogh had a few different occupations during his lifetime. Which one of these did he take up?

Answer: Missionary

Vincent was a missionary in Belgium but the people he enountered considered him to be strange as he preached to them in an over zealous manner. He lived a very austere lifestyle in a dirty hut, and he stopped eating. The church authorities dismissed him, and this affected Vincent deeply.
4. In what city did Van Gogh attend the Academy of Fine Art?

Answer: Antwerp

Vincent only remained at the Academy for a few months due to disagreements with his tutors. For example, he thought that he should be in an advanced drawing class but the tutor felt he wasn't skilled enough, and wanted to move him to the preparatory class.
5. Which is the ONLY painting in the list by Vincent Van Gogh?

Answer: "Starry Night"

"Starry Night" was a picture that Vincent painted when he was in an asylum for the mentally ill. Even though it is considered one of his more famous works, Van Gogh himself wrote that he was disappointed with it, and felt that it wasn't realistic enough.
"Water Lilies " and "Haystacks" are by Monet, and "The Last Supper" is by Leonardo da Vinci.
6. Which one of these paintings is NOT by Vincent Van Gogh?

Answer: "Umbrellas"

"Umbrellas" is a famous picture by the French artist, Renoir, painted in the 1880s.

The three Van Gogh works listed were all painted in 1889. "Self-Portrait with Bandaged Ear" was painted after Van Gogh had chopped off part of his ear. This work shows Vincent in a winter coat, and his expression is one of deep suffering. "Bedroom at Arles" is a work that Vincent was very proud of. It has an unusual perspective, and his favourite colour, yellow, is very dominant. "Field of Wheat with Cypresses" strongly features the swirling forms that we now have come to associate with Van Gogh. Cypress trees traditionally signified death, and there could be a link there to Vincent's suicidal tendencies.
7. Van Gogh painted many versions of the famous "Sunflower" pictures. In the series where sunflowers were standing upright in vases, and painted in Arles what were the colour or colours of the backgrounds.

Answer: blue/green and yellow

The yellow pigment that was used in these paintings was a newly manufactured pigment that gave the paintings a fresh vibrancy. Without this invention art historians have questioned whether the paintings would have become so famous.
8. Many of the "Sunflower" pictures were painted to decorate the bedroom of Vincent Van Gogh's friend who was staying with him at the time. Who was this friend?

Answer: Gauguin

Paul Gauguin was a Post-Impressionist painter who heavily influenced Van Gogh. The sunflower was Gauguin's favourite flower.
9. Vincent Van Gogh is famous for not only his art but for having cut off part of his ear. How did this come about?

Answer: After an argument with a friend

Van Gogh and Gauguin lived together for a few months but after a fight Gauguin left, and this is thought to have contributed to Vincent having a mental breakdown and cutting off part of his ear. Later he gave the ear part to a prostitute named Rachel.
10. How is Vincent Van Gogh generally believed to have died?

Answer: Suicide

Tragically, on July 27, 1890, Vincent shot himself. He took two days to die.
Throughout the years, his younger brother Theo had been his best friend and most loyal supporter. It was Theo who was with him in his final hours.
Source: Author kate432

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Snowman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 02 2023 : Guest 94: 4/10
Feb 02 2023 : Guest 92: 0/10
Jan 31 2023 : bernie73: 9/10
Jan 31 2023 : Guest 2: 7/10
Jan 29 2023 : Guest 174: 7/10
Jan 28 2023 : Guest 45: 6/10
Jan 28 2023 : Guest 82: 4/10
Jan 27 2023 : Guest 149: 2/10
Jan 26 2023 : winston1: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us