Quiz about Welsh Heroes
Quiz about Welsh Heroes

Welsh Heroes Trivia Quiz


Welsh people recently voted on-line for their favourite "Welsh Heroes". All the questions relate to people voted in the top 100. Some are not so well known as others!

A multiple-choice quiz by MaggieG. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. People
  8. »
  9. Wales

Author
MaggieG
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
179,031
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
949
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which famous boxer, World Flyweight champion between 1916 and 1923, and described by Gene Tunney as "the best fighter I ever saw", was known as "The Mighty Atom"? Hint

Oscar Wilde
Cornel Wilde
Jimmy Wilde
Marty Wilde

2. This fashion designer captured the mood of an era in 1970s Britain. Born in 1925 in Merthyr Tydfil, she began designing and making fabrics on her kitchen table. Hint

Elizabeth Emmanuel
Laura Ashley
Mary Quant
Vivienne Westwood

3. Professor Brian Josephson won his coveted prize in 1975. But in which field has he achieved prominence? Hint

Physics
Economics
Chemistry
Medicine

4. John Charles who died earlier this year, 2004, was an extraordinarily talented footballer who made history by transferring, in 1957, from Leeds United to an Italian club for a then world record sum of 65,000. With which Italian club did the Swansea born player achieve his greatest success? Hint

A.C.Milan
Juventus
A.S.Roma
Lazio

5. Roald Dahl, who was born into a wealthy family of Cardiff ship owners, is known the world over for his children's stories. However he began his literary career by writing stories for adults. These were later dramatised and turned into a popular television series. What was its name? Hint

Tales of Mystery and Imagination
The Weird World of Dahl
Tales from the Crypt
Tales of the Unexpected

6. Tom Jones has been a major singing star for almost forty years. In which valley town did he grow up? Hint

Pontypandy
Pontypool
Pontypridd
Pontrhydyfen

7. Sir Terry Matthews, born in Newbridge, and one of the world's leading technological entrepreneurs, diverted his attention recently to the development of a huge leisure complex on the outskirts of Newport called the "Celtic Manor Resort". What major sporting attraction will be held here in 2010? Hint

British Open Golf Championship
Ryder Cup
Davis Cup
World Squash Championship

8. Thist "hero" was a poet, born in Newport. He wrote an account of his life in the book "Autobiography of a Supertramp", describing his exploits as a penniless hobo in North America and Canada where he lost his leg attempting to jump a moving train. His famous poem "Leisure" used recently in Britain to advertise Center Parc holidays contains the much quoted lines, "What is this life, if, full of care, We have no time to stand and stare." Who is this poet? Hint

W.H.Davies
Richard Thomas
Dannie Abse
Dylan Thomas

9. Dr William Price practised as a physician in the Welsh valleys in the 19th century. He was regarded as a great eccentric by his peers for his unusual and often unorthodox views. His strong beliefs led to the legalisation of something which is now considered normal practice, but which created a furore at the time. What was it? Hint

same sex marriages
civil marriages
cremation
human organ transplants

10. Welsh Heroes: who was voted the greatest Welsh Hero of them all? Hint

Owain Glyndwr
Richard Burton
Tom Jones
Aneurin Bevan


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which famous boxer, World Flyweight champion between 1916 and 1923, and described by Gene Tunney as "the best fighter I ever saw", was known as "The Mighty Atom"?

Answer: Jimmy Wilde

Jimmy Wilde's weight never rose above 8 stones (112 lbs), but he was tough and wiry having developed his strength working underground in the pits of the Rhondda valley, and his skill as a boxer at fairground boxing booths. Cornel Wilde was an actor, Marty Wilde a singer, and Oscar Wilde an Irish writer.
2. This fashion designer captured the mood of an era in 1970s Britain. Born in 1925 in Merthyr Tydfil, she began designing and making fabrics on her kitchen table.

Answer: Laura Ashley

Laura Ashley's floral prints and feminine designs were hugely popular in the 1970s and her move to mid Wales where she established the hub of her fashion and home textile empire at Carno gave her more inspiration. Sadly, at the pinnacle of her success, she died following a fall downstairs during a visit to her daughter.
3. Professor Brian Josephson won his coveted prize in 1975. But in which field has he achieved prominence?

Answer: Physics

In the research for which Professor Josephson achieved his award he discovered how an electrical current could flow between two superconductors even when an insulator was placed between them. This became known as the "Josephson effect".
4. John Charles who died earlier this year, 2004, was an extraordinarily talented footballer who made history by transferring, in 1957, from Leeds United to an Italian club for a then world record sum of 65,000. With which Italian club did the Swansea born player achieve his greatest success?

Answer: Juventus

Known as "The Gentle Giant", John Charles is regarded as one of the best foreign players ever to have played for Juventus. During his time with the club, who before his arrival had been languishing at the bottom of their division, the team won three League championships and the Italian cup. In all his playing career he was never once cautioned or sent off.
5. Roald Dahl, who was born into a wealthy family of Cardiff ship owners, is known the world over for his children's stories. However he began his literary career by writing stories for adults. These were later dramatised and turned into a popular television series. What was its name?

Answer: Tales of the Unexpected

Highly popular during the 1970s the half hour programmes featured intriguing stories, always with an unexpected twist at the end. The stories were taken from his anthologies including "Sometime Never", "Over to you" and "Kiss Kiss".
6. Tom Jones has been a major singing star for almost forty years. In which valley town did he grow up?

Answer: Pontypridd

Pontrhydyfen is the birthplace of another Welsh icon, Richard Burton, while Pontypool is another valleys town. Pontypandy is the fictional town where Fireman Sam lives.
7. Sir Terry Matthews, born in Newbridge, and one of the world's leading technological entrepreneurs, diverted his attention recently to the development of a huge leisure complex on the outskirts of Newport called the "Celtic Manor Resort". What major sporting attraction will be held here in 2010?

Answer: Ryder Cup

Getting the Ryder Cup for Newport was not without difficulties. As you know, it rains from time to time in Wales and the "trial" Welsh Open on the Celtic Manor golf course was held during a particularly rainy spell, leading to complaints from some top golfers about conditions, and fears that the Ryder Cup had been lost.

However problem areas were dealt with, and the following year when the decision was finally made. the course had been improved and the the prestigious match was won for Newport.
8. Thist "hero" was a poet, born in Newport. He wrote an account of his life in the book "Autobiography of a Supertramp", describing his exploits as a penniless hobo in North America and Canada where he lost his leg attempting to jump a moving train. His famous poem "Leisure" used recently in Britain to advertise Center Parc holidays contains the much quoted lines, "What is this life, if, full of care, We have no time to stand and stare." Who is this poet?

Answer: W.H.Davies

William Henry Davies lived from 1871 to 1940. Following the publication of his autobiography which was enormously popular, his lifestyle changed and he was welcomed into the literary set in London. However he quickly tired of London life and settled back into a rural existence.

He was never the conventional type, however, and married a former prostitute 30 years his junior. His book of their life together "Young Emma" was published in 1980.
9. Dr William Price practised as a physician in the Welsh valleys in the 19th century. He was regarded as a great eccentric by his peers for his unusual and often unorthodox views. His strong beliefs led to the legalisation of something which is now considered normal practice, but which created a furore at the time. What was it?

Answer: cremation

In his 80s William Price met and married Gwenllian Llewellyn, several decades younger than himself. They had a son whom Dr Price named Jesus in an effort to antagonise and shock local churchgoers. Unfortunately the child died in infancy, and Dr Price burned the body on a hillside in Llantrisant, believing it to be in accordance with an ancient Celtic practice.

He was prosecuted, but the court ruled in his favour and so the practice of cremation was legally established.
10. Welsh Heroes: who was voted the greatest Welsh Hero of them all?

Answer: Aneurin Bevan

As a member of the Labour Government which came to power after World War II, "Nye" Bevan (who must *never* be confused with Ernest Bevin, the then Foreign Secretary) was responsible for one of the greatest modern social reforms in Britain - the introduction of the National Health service. Once described by Churchill as a "squalid nuisance", he was a superb orator and a man of very strong convictions. Owain Glyndwr, a self declared Prince of Wales who led a popular uprising against the English in the early 15th century, was second in the poll, with Tom Jones, "The Voice", in third place and Richard Burton, a wonderful actor, fifth.
Source: Author MaggieG

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us