FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Famous Earls and Marquesses
Quiz about Famous Earls and Marquesses

Famous Earls and Marquesses Trivia Quiz


It may not be a very democratic idea to have Marquesses and Earls. Yet some of them really have caught the eye of the crowds, and became popular heroes. See which of these you can identify. Apart from number 10 they all are genuinely true blue British.

A multiple-choice quiz by flem-ish. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People by Country
  8. »
  9. U.K. People

Author
flem-ish
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
58,065
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2649
Last 3 plays: Hayes1953 (5/10), Guest 175 (3/10), Guest 2 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. Ex-PM of Britain. Abolisher of the African slave-trade. A great name in tea. Who is this earl? Hint


Question 2 of 10
2. Commander-in-chief of the British armies during World War One.A great name in whisky. Who is this earl? Hint


Question 3 of 10
3. Also known as Robert Devereux. Lost Queen Elizabeth I 's favour when he secretly married the widow of Sir Philip Sidney. What present-day County must he be linked with? Hint


Question 4 of 10
4. 1708-1778. Father of William Pitt Jr. Also PM of GB. Known as the Great Commoner.They called him the Earl of C______ ? Hint


Question 5 of 10
5. It happened in the Crimean War. 'Into the valley of Death Rode the sixhundred '.Who was the 'someone' that 'had blundered'? Must have been the Earl of C_______ ? Hint


Question 6 of 10
6. John Montagu, 1718-1792. We might call him the inventor of the quick snack. He was the Earl of S_______ ? Hint


Question 7 of 10
7. 1420-1471. They called him the Kingmaker. He defeated the Lancastrians in 1461 and in doing so , secured the throne for Edward IV, House of York. A little later he made a U-turn and backed the Lancastrians. He was the Earl of W______ ? Hint


Question 8 of 10
8. His first name was Bertrand.Though his granddad was a (Liberal ) PM of England, he made it a stubborn practice always to oppose the establishment. Apart from being a philosopher, a pacifist, a non-conformist he also was the one who started a Tribunal that dealt with conflicts of the moment. He hardly ever used his title, yet he was Earl R______ ? Hint


Question 9 of 10
9. He was the (angry) daddy of Oscar Wilde's boy-friend. He became a rule-maker in boxing. He was not an Earl but a Marquess. The Marquess of Q__________ ? Hint


Question 10 of 10
10. He too was a Marquess, but as a fairy-tale character he had no proper nationality.Yet most British children would recognise him on the spot. We might call him a cat who knew the importance of a pair of good boots.He was the Marquess of C______ ?

Answer: (C+ 6 letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 05 2024 : Hayes1953: 5/10
May 05 2024 : Guest 175: 3/10
May 03 2024 : Guest 2: 9/10
Apr 07 2024 : Guest 171: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ex-PM of Britain. Abolisher of the African slave-trade. A great name in tea. Who is this earl?

Answer: Earl Grey

Charles Grey, 2nd Earl ,was the Leader of the Whig Party and Prime Minister from 1830-1634.Among his achievements: the modernisation of the electoral system via the so-called Reform Act of 1832. -Henry George Grey, the 3d Earl of that name, was Secretary of State for War and the Colonies(1846-52) and was the first British minister to pursue a policy of self-government for the colonies.
2. Commander-in-chief of the British armies during World War One.A great name in whisky. Who is this earl?

Answer: Earl Haig

Born Edinburgh 1861, died London 1928. His strategy ('Kill MORE Germans') automatically led to MORE British casualties as well.
3. Also known as Robert Devereux. Lost Queen Elizabeth I 's favour when he secretly married the widow of Sir Philip Sidney. What present-day County must he be linked with?

Answer: Essex

The second Earl of Essex(1567-1601) succeeded his stepfather ,Robert Dudley, the Earl of Leicester(d.1588)as the ageing Queen's favourite.
4. 1708-1778. Father of William Pitt Jr. Also PM of GB. Known as the Great Commoner.They called him the Earl of C______ ?

Answer: Chatham

Born in London. Died at Hayes, Kent,England. His grandfather had got rich in the diamond business. Among his friends he counted Henry Fielding, the author of 'Tom Jones'. He led Britain through the Seven Years' War, which he brought to a good end with the 'Treaty of Paris', 1763.
5. It happened in the Crimean War. 'Into the valley of Death Rode the sixhundred '.Who was the 'someone' that 'had blundered'? Must have been the Earl of C_______ ?

Answer: Cardigan

Born in Hambleden,Buckinghamshire, 1797. Died in Deene Park, Northamptonshire, Oct.25, 1868.The incident of the Charge of the Light Brigade took place on Oct.the 25, 1854, at the Battle of Balaclava.The Russians failed to capture B., the Black Sea supply port of the British, French and Turkish forces in the southern Crimea.They however managed to cut off the best supply road the British-French-Turkish coalition had between Balaclava and the heights above Sevastopol, the Russian naval centre that was under siege.

Note: SeBastopol is an alternative spelling for Sevastopol.
6. John Montagu, 1718-1792. We might call him the inventor of the quick snack. He was the Earl of S_______ ?

Answer: Sandwich

Born at Sandwich 1718. Died in London, 1792. First Lord of the Admiralty during the American Revolution. Took a leading part in the prosecution of his ex-friend John Wilkes, who had fallen out of grace with the political establishment because of his activities as an agitator. Excellent administrative abilities, but tended to accept bribes for the distribution of political jobs. Was a profligate gambler. Yet Captain James Cook named the Sandwich Islands after him as he was a sponsor of naval exploration.
7. 1420-1471. They called him the Kingmaker. He defeated the Lancastrians in 1461 and in doing so , secured the throne for Edward IV, House of York. A little later he made a U-turn and backed the Lancastrians. He was the Earl of W______ ?

Answer: Warwick

Born {1428;} died 1471, at Barnet, Hertfordshire.Arbiter of power during first half of the Wars of the Roses.
8. His first name was Bertrand.Though his granddad was a (Liberal ) PM of England, he made it a stubborn practice always to oppose the establishment. Apart from being a philosopher, a pacifist, a non-conformist he also was the one who started a Tribunal that dealt with conflicts of the moment. He hardly ever used his title, yet he was Earl R______ ?

Answer: Russell

Born 1872, in Monmouthshire - died 1972 in Merioneth. Grandson of Lord John Russell, the First Earl Russell.Received the Nobel Prize in 1950. Advocated nuclear disarmament.
9. He was the (angry) daddy of Oscar Wilde's boy-friend. He became a rule-maker in boxing. He was not an Earl but a Marquess. The Marquess of Q__________ ?

Answer: Queensberry

John Sholto Douglas, ninth Marquess of Queensberry, sponsored the publishing in 1867 of the so-called 'Queensberry Rules'.
10. He too was a Marquess, but as a fairy-tale character he had no proper nationality.Yet most British children would recognise him on the spot. We might call him a cat who knew the importance of a pair of good boots.He was the Marquess of C______ ?

Answer: Carabas

In 1697 Charles Perrault (Paris, 1628 - Paris, 1703) published a collection of fairy-tales for children:' Tales of Mother Goose'. Among them 'SleepingBeauty', 'Little Red Riding-Hood', 'Bluebeard' and 'Puss-in-Boots'.
Source: Author flem-ish

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us