Quiz about Biblical AddALetter III
Quiz about Biblical AddALetter III

Biblical Add-A-Letter III Trivia Quiz


Ready for round three? Just like the first two, you will have to add a letter and rearrange the spelling of the first answer to form a new word. An example will be given before the first question. The KJV was used for all references.

A multiple-choice quiz by emmer. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. The Bible
  8. »
  9. Bible Word Play

Author
emmer
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
203,422
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
755
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Example: Add a letter to "not young" to make a deposit of ore.
Answer: old and lode
Remember, these have a Bible theme, and you may have to rearrange the spelling of the first word. Give both words separated by the word "and" in your answer.

Add one letter to the name of the mountain that Moses saw the promised land from to find the answer to this verse: "And Moses took the __________ of Joseph with him..."

Answer: (four letters, "and", five letters)
2. God told Aaron to throw down his _________ when he was standing before Pharoah with Moses (it turned into a snake). Add one letter to this answer to complete this verse: "Thy _________ is true from the beginning...".

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (three letters and four letters)
3. "That thy trust may be in the LORD, I have made known to thee this day, ________ to thee." Add one letter to the answer to this verse to finish this promise from God: "I will __________ leave thee."

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (four letters and five letters)
4. Jehoiada bored a hole in the ______ of a chest in the Temple. Add one letter to this missing word to make what our words should not be, because they will be judged.

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (three letters and four letters)
5. Finish this quote: "Whom shall I send, and who will go for _____?". Add one letter to your answer to finish this quote: "And if any man will ________ thee at the law, and take away they coat, let him have thy cloak also."

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (two letters and three letters)
6. "...we ought also to lay down our _________ for the brethren." Add one letter to this missing word to get what kind of cup Joseph put in Benjamin's sack.

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (five letters and six letters)
7. "...I will not keep ________ for ever." Finish the verse, then add one letter to your answer to finish the next verse. "But he that shall blaspheme against the Holy Ghost hath never forgiveness, but is in ________ of eternal damnation."

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (five letters and six letters)
8. God said, "And I will __________ me up a faithful priest..." Add one letter to your answer to find another name for Jacob.

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (five letters and six letters)
9. "...God sent forth his Son, made of a woman, made under the _____..." Finish the verse, then add one letter to find what we must do humbly with God.

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (three letters and four letters)
10. "______ goeth forth unto his work and to his labour until the evening." Fill in the missing word, and then add a letter to make what is to be chosen over great riches (a good ________).

Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: (three letters and four letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Example: Add a letter to "not young" to make a deposit of ore. Answer: old and lode Remember, these have a Bible theme, and you may have to rearrange the spelling of the first word. Give both words separated by the word "and" in your answer. Add one letter to the name of the mountain that Moses saw the promised land from to find the answer to this verse: "And Moses took the __________ of Joseph with him..."

Answer: Nebo and bones

In Deuteronomy 32, God spoke to Moses and told him to go up Mount Nebo to view the land of Canaan (verse 49). Moses wasn't allowed to go into the land because of previous sin, but God did let him see it.

Exodus 13:17-18 talks about the children of Israel finally being allowed to leave Egypt after the ten plagues. Joseph had requested that his bones be taken out of Egypt when the Israelites left, and Moses honored that request in Exodus 13:19.
2. God told Aaron to throw down his _________ when he was standing before Pharoah with Moses (it turned into a snake). Add one letter to this answer to complete this verse: "Thy _________ is true from the beginning...". Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: rod and word

This story about the rods and the snakes is found in Exodus 7. Pharoah's men were able to copy the miracle, but Aaron's snake ate up all the others before he picked it up and it turned back into a rod.

Psalms 119:160 says, "Thy word is true from the beginning: and every one of thy righteous judgments endureth for ever." God's Word always has been, and always will be.
3. "That thy trust may be in the LORD, I have made known to thee this day, ________ to thee." Add one letter to the answer to this verse to finish this promise from God: "I will __________ leave thee." Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: even and never

The first verse is Proverbs 22:19. Solomon just finished giving a set of instructions, and he wants the reader to know that the point of those instructions is to teach us to trust God.

The phrase "I will never leave thee" is found in Hebrews 13:5, where is says, "...I will never leave thee, nor forsake thee."
4. Jehoiada bored a hole in the ______ of a chest in the Temple. Add one letter to this missing word to make what our words should not be, because they will be judged. Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: lid and idle

II Kings 12:9 says that the purpose for this chest with a hole in the lid was to collect the money that was brought into the house of God.

Matthew 12:36 says, "But I say unto you, That every idle word that men shall speak, they shall give account thereof in the day of judgement." These are the words of Jesus, when he was talking to the Pharisees.
5. Finish this quote: "Whom shall I send, and who will go for _____?". Add one letter to your answer to finish this quote: "And if any man will ________ thee at the law, and take away they coat, let him have thy cloak also." Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: us and sue

Isaiah 6:8 is a popular verse, and if often is used with a missions emphasis. Who is willing to do what God asks?

The second verse is Matthew 5:40, which is part of the Sermon on the Mount.
6. "...we ought also to lay down our _________ for the brethren." Add one letter to this missing word to get what kind of cup Joseph put in Benjamin's sack. Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: lives and silver

I John 3:16 tells us that because God was willing to lay down his life for us, we should love others enough to give our lives for them.

Genesis 44:2 says that Joseph wanted his silver cup put in the sack that his youngest brother (Benjamin) would take back to Israel with him.
7. "...I will not keep ________ for ever." Finish the verse, then add one letter to your answer to finish the next verse. "But he that shall blaspheme against the Holy Ghost hath never forgiveness, but is in ________ of eternal damnation." Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: anger and danger

In Jeremiah 3:12, Jeremiah was delivering a message to Israel, who was backsliding. In verse 12, the Lord is encouraging Israel to repent and return to Him.

In this passage in Mark 3, Jesus is answering the scribes who said that He was possessed by the prince of devils, Beelzebub. The verse quoted above is Mark 3:29.
8. God said, "And I will __________ me up a faithful priest..." Add one letter to your answer to find another name for Jacob. Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: raise and Israel

God said this in I Samuel 2:35, when he was telling Eli that he and his family would no longer be the priests, and his sons would both die two days later. Samuel was the one that God said He would raise up to be his faithful priest.

God renamed Jacob "Israel" after wrestling with him all night long. (Genesis 32:24-30)
9. "...God sent forth his Son, made of a woman, made under the _____..." Finish the verse, then add one letter to find what we must do humbly with God. Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: law walk

Galatians 4:4-5 says, "But when the fullness of the time was come, God sent forth his Son, made of a woman, made under the law, To redeem them that were under the law, that we might receive the adoption of sons."

Micah 6:8 tells us what is required of us - to do justly, to love mercy, and to walk humbly with God.
10. "______ goeth forth unto his work and to his labour until the evening." Fill in the missing word, and then add a letter to make what is to be chosen over great riches (a good ________). Give both words separated by the word "and" in your answer.

Answer: man and name

The first verse is Psalms 104:23.

The second verse is Proverbs 22:1, which says, "A good name is rather to be chosen than great riches, and loving favor rather than sliver and gold." It's better to have a good reputation than to be rich!
Source: Author emmer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us