Quiz about Biblical Employment
Quiz about Biblical Employment

Biblical Employment Trivia Quiz


What types of jobs or occupations are mentioned in the King James Version? Most of these Biblical characters are well-known, some are not. But do you know their occupations?

A multiple-choice quiz by ssabreman. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Jobs

Author
ssabreman
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
286,852
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1385
Last 3 plays: Guest 199 (10/10), Guest 47 (8/10), Guest 106 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. After the flood, what occupation did Noah pursue? Hint

farmer
shipbuilder
carpenter
wildlife conservationist

2. Which of these is correct regarding Cain and Abel, the sons of Adam and Eve? Hint

Cain was a farmer; Abel was a shepherd
both were farmers
Cain was a shepherd; Abel was a farmer
both were shepherds

3. Joseph was taken out of the dungeon to interpret Pharaoh's dreams. Because Pharaoh was so impressed with his interpretation, Joseph was assigned to what position? Hint

captain of the army
governor of the land
warden of the prison
head servant to Pharoah

4. God instructed Samuel to anoint Saul as Israel's first what? Hint

governor
prophet
high priest
king

5. Saul first had David summoned to him because he had learned that David was highly skilled as a what? Hint

musician
shepherd
armor-bearer
giant slayer

6. Peter, Andrew, James and John were all fishermen, but what was the occupation of another disciple named Levi, or Matthew? Hint

scribe
tax collector
rabbi
beggar

7. Before He became a teacher, Jesus learned what skill from his earthly father, Joseph? Hint

story telling
carpentry
sandal making
healing

8. A woman in Thyatira, named Lydia, believed and was baptized by Paul. What was her occupation? Hint

tentmaker
prostitute
potter
seller of purple

9. The apostle Paul had learned a craft before he became a hunter of Christians and then a preacher. What was Paul's craft? Hint

potter
tentmaker
carpenter
musician

10. The apostle Peter was summoned from a nearby town to come to see a woman in Joppa named Tabitha, or Dorcas, who had became sick and died. When he arrived, many widows were weeping and showed him things that were made by Dorcas. What was her occupation? Hint

potter
sandal maker
jewellery maker
dressmaker


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. After the flood, what occupation did Noah pursue?

Answer: farmer

Noah started farming, and planted a vineyard. He became drunk on his own wine. Genesis 9:20,21
2. Which of these is correct regarding Cain and Abel, the sons of Adam and Eve?

Answer: Cain was a farmer; Abel was a shepherd

Cain killed Abel because God had accepted Abel's offering from his flocks, but rejected Cain's offering from his crops. Genesis 4:2-5
3. Joseph was taken out of the dungeon to interpret Pharaoh's dreams. Because Pharaoh was so impressed with his interpretation, Joseph was assigned to what position?

Answer: governor of the land

He was appointed as the governor over all the land, second only to Pharaoh. Genesis 41:40-44, 42:6
4. God instructed Samuel to anoint Saul as Israel's first what?

Answer: king

Samuel's sons were all judges, but the people were displeased with them. They demanded a king, like the other nations had. I Samuel 8:5 - 11:15
5. Saul first had David summoned to him because he had learned that David was highly skilled as a what?

Answer: musician

It was David's skill at playing the harp that earned him a place in Saul's presence. Saul was troubled and needed his spirit soothed. But the first job he was given was as Saul's armor-bearer. I Samuel 16:14-23
6. Peter, Andrew, James and John were all fishermen, but what was the occupation of another disciple named Levi, or Matthew?

Answer: tax collector

Jesus saw him sitting at the tax office and told Levi to follow Him. Mark 2:14
7. Before He became a teacher, Jesus learned what skill from his earthly father, Joseph?

Answer: carpentry

While there is only one indirect reference to Him being a carpenter, it is generally accepted that He would have worked along with Joseph, learning the trade of a carpenter. Mark 6:3
Career-hopping was rarely seen in those days.
8. A woman in Thyatira, named Lydia, believed and was baptized by Paul. What was her occupation?

Answer: seller of purple

She was a seller of purple, an expensive cloth. Acts 16:14,15
9. The apostle Paul had learned a craft before he became a hunter of Christians and then a preacher. What was Paul's craft?

Answer: tentmaker

When he visited Aquila and Priscilla in Corinth, he stayed with them and worked for them because "he was of the same craft ... for they were tentmakers." Acts 18:3
10. The apostle Peter was summoned from a nearby town to come to see a woman in Joppa named Tabitha, or Dorcas, who had became sick and died. When he arrived, many widows were weeping and showed him things that were made by Dorcas. What was her occupation?

Answer: dressmaker

The widows showed him the coats and garments Dorcas had made for them. Peter prayed and spoke to her and raised her from the dead. Acts 9:36-41
Source: Author ssabreman

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 199: 10/10
Jan 06 2023 : Guest 47: 8/10
Dec 31 2022 : Guest 106: 0/10
Dec 24 2022 : Guest 174: 10/10
Dec 22 2022 : Guest 80: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 99: 10/10

Score Distribution

quiz
2/4/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us