Quiz about Occupations of the Bible
Quiz about Occupations of the Bible

Occupations of the Bible Trivia Quiz


What biblical characters did for a living.

A multiple-choice quiz by fullhouse. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common
  8. »
  9. Bible Jobs

Author
fullhouse
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
34,960
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
8054
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (3/10), Baldfroggie (8/10), finncan (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Cain was the first son of Adam and Eve and his vocation could possibly be the true 'oldest profession'. What did he do for a living? Hint

farmer
shepherd
rancher
bricklayer

2. Hagar, the mother of Ishmael, is the first woman in the Bible given a specific occupation. What was it? Hint

seamstress
cook
maidservant
shepherdess

3. While Joseph was imprisoned in Egypt, he interpreted the dreams of two men. The first was a cupbearer and the other was what? Hint

baker
valet
butler
bootboy

4. This man was a direct descendant of Cain. We are told he was the father of cattle ranchers. Who was he? Hint

Jabez
Jabal
Joseph
Joshua

5. This man was the father of musicians. Who was he? Hint

Jubal
Cain
Ahab
Solomon

6. Job was a wealthy man with land, livestock and a large family. He was certainly well-respected. What did people wait to receive from Job? Hint

Counsel
Food
Money
Blessings

7. When Joseph and Mary took Jesus to Jerusalem to present Him to the Lord, there was a man, Simeon, and a woman, Anna, who recognized Him as their savior. What was Anna? Hint

a maid
a harlot
a housewife
a prophetess

8. Peter and Andrew were the first apostles called by Jesus. They were of what occupation? Hint

carpenters
fishermen
priests
tent-makers

9. What was the vocation of Matthew, author of the first gospel? Hint

fisherman
doctor
tax collector
carpenter

10. Luke, a companion of Paul, is known to have been part of what profession? Hint

law
architecture
banking
medical


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cain was the first son of Adam and Eve and his vocation could possibly be the true 'oldest profession'. What did he do for a living?

Answer: farmer

Genesis 4:2 ... 'but Cain was a tiller of the ground.'
2. Hagar, the mother of Ishmael, is the first woman in the Bible given a specific occupation. What was it?

Answer: maidservant

Genesis 16:1
3. While Joseph was imprisoned in Egypt, he interpreted the dreams of two men. The first was a cupbearer and the other was what?

Answer: baker

Genesis, Chapter 40. (The 'cupbearer' was responsible for the household's drinks.)
4. This man was a direct descendant of Cain. We are told he was the father of cattle ranchers. Who was he?

Answer: Jabal

Genesis 4:20
5. This man was the father of musicians. Who was he?

Answer: Jubal

Genesis 4:21 Jubal was the brother of Jabal.
6. Job was a wealthy man with land, livestock and a large family. He was certainly well-respected. What did people wait to receive from Job?

Answer: Counsel

Job 29:7-25
7. When Joseph and Mary took Jesus to Jerusalem to present Him to the Lord, there was a man, Simeon, and a woman, Anna, who recognized Him as their savior. What was Anna?

Answer: a prophetess

Luke 2:36
8. Peter and Andrew were the first apostles called by Jesus. They were of what occupation?

Answer: fishermen

Matthew 4:18
9. What was the vocation of Matthew, author of the first gospel?

Answer: tax collector

What a surprise for the rest of the disciples!
10. Luke, a companion of Paul, is known to have been part of what profession?

Answer: medical

Colossians 4:14 Luke was referred to as the 'beloved physician'.
Source: Author fullhouse

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ArleneRimmer before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 14 2023 : Guest 76: 3/10
Jan 14 2023 : Baldfroggie: 8/10
Jan 14 2023 : finncan: 4/10
Jan 14 2023 : winston1: 10/10
Jan 09 2023 : bchilds1996_: 3/10
Jan 03 2023 : fluffyjo: 8/10
Dec 29 2022 : Guest 76: 8/10
Dec 26 2022 : Guest 76: 7/10
Dec 25 2022 : Luckycharm60: 6/10

Score Distribution

quiz
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us