FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Bible Jobs Quizzes, Trivia and Puzzles
Bible Jobs Quizzes, Trivia

Bible Jobs Trivia

Bible Jobs Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Bible: Something in Common

Fun Trivia
Most of the people in the Bible didn't spend all their time making prophecies or performing miracles. They worked hard for a living in ways that would be quite familiar to modern people, from farming to fishing to carpentry. Test your knowledge of how ordinary (and extraordinary) people kept busy in the Bible.
17 Bible Jobs quizzes and 170 Bible Jobs trivia questions.
1.
Hard Working Man
  Hard Working Man    
Photo Match
 10 Qns
Match the person in the Bible with the pic that represents the career that they are associated with. Use each answer once. Verses will be given to the person to help. KJV is mainly used, NIV sometimes in which case noted in question.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Nov 22 23
Average
Ilona_Ritter gold member
Nov 22 23
128 plays
2.
  Jobs in the Bible   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match these people from the Bible with the occupations they held. Note: An answer may fit for more than one question but there is only one complete solution.
Easier, 10 Qns, zorba_scank, Apr 09 16
Easier
zorba_scank gold member
612 plays
3.
  Occupations of the Bible   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
What biblical characters did for a living.
Average, 10 Qns, fullhouse, Feb 19 16
Average
fullhouse
8228 plays
4.
  Tonight   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Job hunting? These Biblical employers have immediate openings. The catch? You'll need to start TONIGHT! Good luck and thanks for using our employment agency.
Easier, 10 Qns, Coonielady, Oct 20 13
Easier
Coonielady
668 plays
5.
  Shepherds in the Old and New Testaments   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at shepherds in the Old and New Testaments. I hope you have as much fun playing this quiz as I had creating it. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Nov 23 17
Average
Cowrofl
Nov 23 17
323 plays
6.
  A Quick Look at Landowners in the Bible    
Match Quiz
 10 Qns
Inspiration for this quiz came from MFC as well as other members of 'A Joyful Noise', the FunTrivia quiz team I belong to. The NKJV was used for this quiz.
Easier, 10 Qns, Cowrofl, Jul 06 22
Easier
Cowrofl
Jul 06 22
257 plays
7.
This quiz takes a look at ten people in the New Testament and their occupations. Your challenge is to match the characters with their jobs. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Dec 16 16
Average
Cowrofl
305 plays
8.
  Biblical What Was My Line    
Multiple Choice
 10 Qns
Using your best Human Resource skills, match the clues to the correct occupation. The New King James Version of the Bible and the Holman Bible Dictionary were used for reference.
Very Easy, 10 Qns, spice2, Jun 14 09
Very Easy
spice2
2035 plays
9.
  Work in the Bible   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Though people often complain about having to work too much, the Bible emphasizes the importance of hard work. All quotes are taken from the New International Version (NIV).
Average, 10 Qns, ms_e, Feb 01 22
Average
ms_e
Feb 01 22
1310 plays
10.
  Farmers in the Old and New Testaments   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at farmers as mentioned in the Old and New Testaments. Hope you have as much fun playing this quiz as I had compiling it. Keep smiling and may God bless.
Average, 10 Qns, Cowrofl, Oct 20 21
Average
Cowrofl
Oct 20 21
208 plays
trivia question Quick Question
In I Samuel, the Philistines asked for advice from these two professionals. What were they?

From Quiz "Job Alert!"




11.
This quiz takes a look at ten characters from the Old Testament of the Protestant Bible. Your challenge is to match the occupations with the characters. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Dec 20 16
Average
Cowrofl
287 plays
12.
  A Quick Look at Fishermen & Fish in the Bible    
Multiple Choice
 10 Qns
As the title states, this quiz takes a quick look at fishermen and fish in the Bible. Who knows? This challenge might have you hooked for more. And relax, there's no question about Jonah and the big fish.
Easier, 10 Qns, Cowrofl, Feb 02 22
Easier
Cowrofl
Feb 02 22
212 plays
13.
  Write On! A Quiz About Writers in the Bible   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The inspiration for this quiz came after reading the book '3,285 Bible Questions & Answers' by Emily Filipi. Hope you have as much fun doing this quiz as I had compiling it. (The NKJV and the NIV were used for this quiz.)
Average, 10 Qns, Cowrofl, Jul 06 22
Average
Cowrofl
Jul 06 22
206 plays
14.
  Jobs in the Bible #2   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Take another shot at matching these Biblical characters with the jobs they had. Note: An answer may fit for more than one question but there is only one complete solution.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Apr 13 16
Average
zorba_scank gold member
436 plays
15.
  Biblical Blue Collars   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about working people and their occupations that are found in the Bible? Take this quiz and find out.
Average, 10 Qns, debodun, Aug 12 13
Average
debodun
480 plays
16.
  Biblical Employment    
Multiple Choice
 10 Qns
What types of jobs or occupations are mentioned in the King James Version? Most of these Biblical characters are well-known, some are not. But do you know their occupations?
Average, 10 Qns, ssabreman, Sep 30 10
Average
ssabreman gold member
1455 plays
17.
  Job Alert!    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my 200th quiz. I'll give you the person you tell me what their job was in the Bible. The King James Bible and http://www.sundayschoolresources.com/jobsinthebible.htm was used in making this quiz.
Average, 10 Qns, Ilona_Ritter, Sep 15 19
Average
Ilona_Ritter gold member
Sep 15 19
511 plays
Related Topics
  Bible Alphabetics [Religion] (134 quizzes)

  Bible Body Parts [Religion] (11 quizzes)

  Bible By the Numbers [Religion] (110 quizzes)

  Bible Colors [Religion] (12 quizzes)

  Bible Definitions and Etymology [Religion] (8 quizzes)

  Bible Families [Religion] (74 quizzes)

  Bible Food and Drink [Religion] (17 quizzes)

  Bible for Kids [For Children] (117 quizzes)

  Bible Life and Death [Religion] (27 quizzes)

  Bible Names [Religion] (51 quizzes)

  Bible Oddities [Religion] (19 quizzes)

  Bible People [Religion] (256 quizzes)

  Bible Plants and Animals [Religion] (38 quizzes)

  Bible Weather [Religion] (8 quizzes)

  Bible Word Play [Religion] (129 quizzes)

  Bible: Something in Common [Religion] (596 quizzes)

  Geography of the Bible [Religion] (49 quizzes)

  Millionaire-Style Bible [Religion] (15 quizzes)

  Name the Bible Book [Religion] (12 quizzes)

  The Bible [Religion] (2028 quizzes)


Bible Jobs Trivia Questions

1. According to Genesis 4:2, who was the first farmer?

From Quiz
Farmers in the Old and New Testaments

Answer: Cain

Cain, described as a tiller of the ground in Genesis 4:2 in the NKJV, is the correct answer. (The same verse in the NIV describes him as a person "who worked the soil".) Incidentally, Genesis 4:2, indicates Cain's brother Abel was a keeper of sheep. In other words, he was the first shepherd. Chapter 4 of Genesis goes on to tell of Cain becoming severely jealous of Abel and killing him.

2. According to Genesis 4:2, who was the first shepherd?

From Quiz Shepherds in the Old and New Testaments

Answer: Abel

Genesis 4:2 states Abel was the "keeper of sheep" while his older brother Cain was a "tiller of the ground." No further details are giving about their occupations. The two men were the sons of Adam and Eve. Chapter 4 of Genesis goes on to tell of Cain killing Abel in a severe fit of jealousy.

3. Who wrote down the ten commandments on two stone tablets? (Exodus 34:17)

From Quiz Write On! A Quiz About Writers in the Bible

Answer: The LORD

The ten commandments were inscribed into two tablets of stone by God, according to Scripture. According to Exodus 20, a first set of tablets containing the ten commandments had been created. However, Exodus 32:19 states Moses broke the two tablets when he threw them in anger after returning from his visit with the LORD and saw the Isrzelites worshiping a golden calf. When Moses returned to meet with the LORD a second set of tablets was produced. Exodus 34:1, in the NKJKV states: "And the LORD said to Moses, 'Cut two tablets of stone like the first ones, and I will write on these tablets the words that were on the first tablets which you broke'."

4. From clues in the Scriptures, which two of Jesus' disciples would be least likely to be considered common laborers?

From Quiz Biblical Blue Collars

Answer: Judas Iscariot and Matthew

Matthew was a tax collector, so his job was a governmental position. Judas kept the accounts of the group, so he was able to read, write and handle money. Most Bible scholars think he was a scribe. Of the others, Peter, James, John and Andrew were recruited from among the fishermen of the Sea of Galilee. The occupations of Philip, Bartholomew, Thomas, James, Judas and Simon are unknown. It is assumed they were tradesmen or laborers of some sort without much education.

5. Which man was condemned to "work the ground from which he had been taken"?

From Quiz Work in the Bible

Answer: Adam

After he had eaten from the tree of knowledge, God punished Adam by requiring him to work for his food. (Genesis 3:22-24)

6. After the flood, what occupation did Noah pursue?

From Quiz Biblical Employment

Answer: farmer

Noah started farming, and planted a vineyard. He became drunk on his own wine. Genesis 9:20,21

7. Cain was the first son of Adam and Eve and his vocation could possibly be the true 'oldest profession'. What did he do for a living?

From Quiz Occupations of the Bible

Answer: farmer

Genesis 4:2 ... 'but Cain was a tiller of the ground.'

8. According to Exodus 7:21, one of the ten plagues unleashed on Egypt killed all the fish in the Nile River and the water stank. What plague caused such devastation?

From Quiz A Quick Look at Fishermen & Fish in the Bible

Answer: Plague of Waters Becoming Blood

When the water of the Nile River was miraculously turned into blood, Exodus 7:21 in the NKJV states all the fish died and the river stank. As a result, the Egyptians could not drink the water of the river. Details about the water turned into blood can be found in Exodus 7:14-21. It was the first of ten plagues unleashed on Egypt to convince the Pharaoh to give permission to the Israelites to leave the country and head to Canaan, known as the Promised Land.

9. According to Judges 6:11, what judge of Israel was apparently a wheat farmer?

From Quiz Farmers in the Old and New Testaments

Answer: Gideon

Judges 6:11 tells of Gideon threshing wheat in a winepress "in order to hide it from the Midianites" when he was visited by an Angel of the LORD. At the time, the Midianites ruled over the Israelites and in a divine message, Gideon was told he would lead Israel to victory over its oppressors. Scripture goes on to tell of Gideon leading the Israelites to spectacular military victories and becoming a judge of the nation.

10. According to Genesis 29:9, what woman was serving as a shepherdess when she first met Jacob?

From Quiz Shepherds in the Old and New Testaments

Answer: Rachel

Rachel is the correct answer. According to Scripture, Jacob had travelled to Haran, the home of his mother Rebekah, when he met Rachel, who was taking care of her father's sheep. Scripture goes on to tell of Jacob rolling the stone from the mouth of a nearby well, enabling Rachel's sheep to drink. Scripture goes on to tell of Jacob working for fourteen years for Rachel's father Laban to earn the right to win her hand in marriage. Jacob and Rachel were the parents of Joseph and Benjamin.

11. Who wrote about the acts of Uzziah "from beginning to end", as per 2 Chronicles 26:22?

From Quiz Write On! A Quiz About Writers in the Bible

Answer: Isaiah

According to 2 Chronicles 26:22, Isaiah wrote about the exploits of Uzziah, a king of Israel who was struck with leprosy as divine retribution. 2 Chronicles 26:16-21 tells of Uzziah's downfall with Verse 22, in the NKJV, stating, "The other events of Uzziah's reign, from beginning to end, are recorded by the prophet Isaiah son of Amoz." According to Scripture, Uzziah was struck with leprosy after he had an altercation with no less than eighty "courageous" priests of the LORD. Scripture states Uzziah "had leprosy until the day he died." He was replaced as king by his son Jotham. Here's how 2 Chronicles 26:16-23 explains things in the NKJV: "But after Uzziah became powerful, his pride led to his downfall. He was unfaithful to the LORD his God, and entered the temple of the LORD to burn incense on the altar of incense. Azariah the priest with eighty other courageous priests of the LORD followed him in. They confronted King Uzziah and said, 'It is not right for you, Uzziah, to burn incense to the LORD. That is for the priests, the descendants of Aaron, who have been consecrated to burn incense. Leave the sanctuary, for you have been unfaithful; and you will not be honored by the LORD God.' "Uzziah, who had a censer in his hand ready to burn incense, became angry. While he was raging at the priests in their presence before the incense altar in the LORD'S temple, leprosy broke out on his forehead. When Azariah the chief priest and all the other priests looked at him, they saw that he had leprosy on his forehead, so they hurried him out. Indeed, he himself was eager to leave, because the LORD had afflicted him." "King Uzziah had leprosy until the day he died. He lived in a separate house -- leprous, and banned from the temple of the LORD. Jotham his son had charge of the palace and governed the people of the land."

12. What is the earliest occupation described in the Bible?

From Quiz Biblical Blue Collars

Answer: farming

When Adam was in the Garden of Eden, his job was to care for it (Genesis 2:15). After Adam was driven from the Garden of Eden, he had to support his growing family by raising his own food which wasn't easy because of the curse placed on the land (Genesis 3:17-19). Adam's sons, Cain and Abel also had agriculture-related jobs. Cain was a farmer and Abel a shepherd (Genesis 4:2).

13. What job is mentioned by description in Genesis 11:3?

From Quiz Job Alert!

Answer: brickmaker

It says in Genesis 11:3, "And they said one to another, Go to, let us make brick, and burn them thoroughly. And they had brick for stone, and slime had they for mortar." Earlier in chapter 10 we see that the "they" the verse refers to is Noah's family.

14. Which man agreed to work for seven years so that he could marry the woman he loved?

From Quiz Work in the Bible

Answer: Jacob

Ultimately, Jacob had to work fourteen years for Rachel because, after the first seven years, Laban required Jacob to marry the older sister, Leah. (Genesis 29)

15. Hagar, the mother of Ishmael, is the first woman in the Bible given a specific occupation. What was it?

From Quiz Occupations of the Bible

Answer: maidservant

Genesis 16:1

16. What king, noted for his wisdom, often spoke about, animals, birds, "creeping things" and fish, as per 1 Kings 4:32-34 in the NKJV?

From Quiz A Quick Look at Fishermen & Fish in the Bible

Answer: Solomon

1 Kings 4:1-34 tells of Solomon's riches and his superior wisdom. According to Verse 34 in the NKJV, "men of all nations, from all the kings of the earth who had heard of his wisdom, came to hear the wisdom of Solomon." Verse 33 also states Solomon spoke of trees and of animals, including "birds, creeping things and fish." According to the passage, Solomon "spoke three thousand proverbs and his songs were one thousand and five."

17. According to Genesis 9:20, who was the first man to plant a vineyard?

From Quiz Farmers in the Old and New Testaments

Answer: Noah

Noah is the correct answer. After surviving a massive flood that engulfed the world, Scripture tells of Noah becoming a farmer and planting a vineyard. In the process, he became the first person in the Bible to become drunk. For details, see Genesis 9:20-21. For an account of the flood that engulfed the world, see Genesis 6, 7 and 8.

18. According to Exodus 2:16-17, what man married the shepherd girl Zipporah?

From Quiz Shepherds in the Old and New Testaments

Answer: Moses

Zipporah was the wife of Moses. According to Exodus 2, Moses first met Zipporah in Midian after he had fled from Egypt where he had murdered an Egyptian man who was beating a Hebrew. Verses 16-17 tell of Moses meeting seven sisters at a well while they were tending the flocks of their father Reuel, also known as Jethro elsewhere in the Bible. Scripture goes on to tell of Moses ending up at the home of Jethro and then taking Zipporah as his wife. Moses and Zipporah were the parents of two sons, Gershom and Eliezer, as per Exodus 18:3-4. The Website Biblegateway.com states Zipporah means "a little bird" or "a sparrow."

19. According to Scripture, who wrote a divinely inspired message on two sticks of wood?

From Quiz Write On! A Quiz About Writers in the Bible

Answer: Ezekiel

Ezekiel received divine instructions to write a message on two sticks of wood, as per Ezekiel 37:16-17. On one stick Ezekiel wrote, "For Judah and for the children of Israel, his companions", and then on the second stick he wrote, "For Joseph, the stick of Ephraim, and for all the house of Israel, his companions." According to Scripture, Ezekiel was instructed to put the two sticks together to show to the people of Israel. The exercise was intended to communicate to the Israelites they were to be part of one kingdom with one king. Ezekiel 37:15-23 explains things this way in the NKJV: "Again the word of the LORD came to me, saying, 'As for you, son of man, take a stick for yourself and write on it: 'For Judah and for the children of Israel, his companions.' Then take another stick and write on it, 'For Joseph, the stick of Ephraim, and for all the house of Israel, his companions.' Then join them one to another for yourself into one stick, and they will become one in your hand. "'And when the children of your people speak to you, saying, 'Will you not show us what you mean by these?' -- say to them, 'Thus says the LORD God: 'Surely I will take the stick of Joseph, which is in the hand of Ephraim, and the tribes of Israel, his companions; and I will join them with it, with the stick of Judah, and make them one stick, and they will be one in My hand.' And the sticks on which you write will be in your hand before their eyes. "Then say to them, 'Thus says the LORD God: 'Surely I will take the children of Israel from among the nations, wherever they have gone, and will gather them from every side and bring them into their own land; and I will make them one nation in the land, on the mountains of Israel; and one king shall be king over them all; they shall no longer be two nations, nor shall they ever be divided into two kingdoms again. They shall not defile themselves anymore with their idols, nor with their detestable things, nor with any of their transgressions; but I will deliver them from all their dwelling places in which they have sinned, and will cleanse them. Then they shall be My people, and I will be their God."

20. Immediate opening for pet sitter. Owners must travel tonight to Bethlehem to visit newborn baby boy. Outside work, please dress appropriately. What animal(s) will you be caring for if you accept this job?

From Quiz Tonight

Answer: Sheep

This beloved passage can be found in Luke, chapter 2. God could have sent the angel to the richest or most powerful men in the world. Instead, He chose a group of humble shepherds to be the first to learn of the birth of Jesus.

21. What occupation did the man who received a good dream interpretation from Joseph have?

From Quiz Job Alert!

Answer: butler

We can read about his dream in chapter 40 of Genesis as well. He dreamed he was crushing grapes into wine. Joseph told him that in three days he'd go back to being a butler.

22. Which group was called by God to work at the Tent of Meeting?

From Quiz Work in the Bible

Answer: the Levites

The Levites were set apart from the other Israelite tribes to work at the Tent of Meeting. In exchange for this work, the Levites were taken care of by the other tribes. (Numbers 8:15 and many other references in the Old Testament)

23. Joseph was taken out of the dungeon to interpret Pharaoh's dreams. Because Pharaoh was so impressed with his interpretation, Joseph was assigned to what position?

From Quiz Biblical Employment

Answer: governor of the land

He was appointed as the governor over all the land, second only to Pharaoh. Genesis 41:40-44, 42:6

24. While Joseph was imprisoned in Egypt, he interpreted the dreams of two men. The first was a cupbearer and the other was what?

From Quiz Occupations of the Bible

Answer: baker

Genesis, Chapter 40. (The 'cupbearer' was responsible for the household's drinks.)

25. According to Ruth 1:22-23, what crop did Boaz, the future husband of Ruth, grow?

From Quiz Farmers in the Old and New Testaments

Answer: barley

Boaz, the future husband of Ruth, was a barley farmer. References to barley appear in a number of occasions in the Book of Ruth -- Ruth 1:22, 2:17, 2:23, 3:2, 3:15 and 3:17. The book of Ruth is largely about a romance between Boaz, an Israelite farmer, and Ruth, a Moabite widow. Scripture tells of Boaz and Ruth marrying and becoming parents of Obed. Obed was the father of Jesse and the grandfather of David, one of the greatest kings in Israel's history.

26. David is credited with writing the popular Psalm known as 'The Lord is My Shepherd'. What number is the Psalm (NKJV & NIV)?

From Quiz Shepherds in the Old and New Testaments

Answer: Psalm 23

David is credited with writing more than seventy Psalms, but Psalm 23, known as 'The Lord is My Shepherd' is the most popular. This even though it consists of only six verses. It's impossible to come up with an exact total of the number of Psalms David wrote as many of the Psalms do not have credit lines. The numbers vary, with different Websites giving a different total for David's contributions. However, the consensus appears to be that David wrote more than seventy Psalms at the very least. According to notes in the NKJV Study Bible, some of the other Palmists include Ethan, Heman, Moses and Asaph as well as Solomon, who is credited with writing two of the Psalms -- Numbers 72 and 127.

27. Who wrote a letter orchestrating the death of Uriah? (2 Samuel 11:14-17)

From Quiz Write On! A Quiz About Writers in the Bible

Answer: David

David orchestrated the death of Uriah, the husband of Bathsheba, according to Scripture. 2 Samuel 11 states after David committed adultery with Bathsheba while Uriah, a soldier was away fighting in a war, she became pregnant. After plotting and scheming, David eventually decided Uriah had to be removed from the scene. So he ordered Uriah to be placed in the front line where the fighting was fiercest and then had all the men withdraw, as per 2 Samuel 11:15. True to plan, Uriah was killed. David's plan to have Uriah killed was actually documented in a letter he wrote and gave to Uriah to hand deliver to Joab, commander of David's army. Here's how the situation is explained in 2 Samuel 11:14-17 in the NKJV: "In the morning it happened that David wrote a letter to Joab and sent it by the hand of Uriah. And he wrote in the letter, saying, 'Set Uriah in the forefront of the hottest battle, and retreat from him, that he may be struck down and die.' So it was, while Joab besieged the city, that he assigned Uriah to a place where he knew there were valiant men. Then the men of the city came out and fought with Joab. And some of the people of the servants of David fell; and Uriah the Hittite died also." Scripture goes on to tell of David taking Bathsheba as his wife and the son who was born as a result of the adulterous affair dying shortly after birth.

28. What was the occupation of the Alexander mentioned in 2 Timothy, Chapter 4?

From Quiz Biblical Blue Collars

Answer: coppersmith

Apparently Paul did not get along with Alexander. He says that the coppersmith in Troas caused him "much trouble" and "withstood his words" (2 Timothy 4:14-15).

29. What job did Jesus have before he started his ministry?

From Quiz Job Alert!

Answer: carpenter & carpentry

It says in Mark 6:3, "Is not this the carpenter, the son of Mary, the brother of James, and Joses, and of Judah, and Simon? and are not his sisters here with us? And they were offended at him." Joseph, Jesus' step-father was also a carpenter. Jesus began his ministry when he was about 30 years old.

This is category 19353
Last Updated Jun 22 2024 5:53 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.