Quiz about Christianity and the Bible in Threes
Quiz about Christianity and the Bible in Threes

Christianity and the Bible in Threes Quiz


This quiz will present questions related to Christianity and the Bible, with the number three being the driving force.

A multiple-choice quiz by justin_ingels. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,661
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3836
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (10/10), Guest 72 (6/10), Guest 172 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. I'll start with a fairly straightforward question. While the Trinity is never officially laid out in the Bible, it has become a fundamental doctrine of Christianity. Which group of three entities is typically described as making up the Christian Trinity? Hint

Mother, Son, Holy Ghost
Mother, Daughter, Holy Spirit
Father, Son, Holy Spirit
Father, Follower, Holy Ghost

2. Which group of three books all belong to the Pentateuch? Hint

Genesis, Chronicles, Psalms
Genesis, Leviticus, Joshua
Exodus, Leviticus, Numbers
Numbers, Deuteronomy, Chronicles

3. Which of these books of the Bible has only three chapters? Hint

2 Thessalonians
1 John
James
Lamentations

4. By number of words, what are the three shortest books of the Bible? Hint

3 John, Malachi, Jude
3 John, 2 John, 1 John
3 John, 2 John, Philemon
3 John, Jude, Titus

5. Jesus had an inner group of disciples who experienced several important events that the other disciples did not. Who are these three? (This question could also likely be asked as: which three disciples are mentioned the most in the Gospels?) Hint

Peter, Paul, John
Philip, Peter, John
Peter, James, John
Matthew, John, Peter

6. The Catholic Church defines seven important sacraments which are important to the life of its followers. Which of these choices lists three that are included in this list? Hint

service, Eucharist, holy orders
baptism, Hail Mary, anointing of the sick
baptism, Eucharist, matrimony
Hail Mary, judgement, confirmation

7. Which grouping of three Christian denominations includes only Protestant denominations? Hint

Methodism, Presbyterianism, Lutheranism
Methodism, Presbyterianism, Messianic Judaism
Lutheranism, Catholicism, Latter Day Saints
Messianic Judaism, Lutheranism, Methodism

8. Which of the following were all either among the 12 original apostles called by Jesus, or chosen by the others as a replacement of the one who betrayed him? Hint

Peter, Judas, Mark
Paul, Andrew, Thaddeus
Bartholomew, James, Matthias
Thomas, Luke, Matthew

9. The visit of the Magi or wise men following the birth of Christ is mentioned only in Matthew with no mention as to their number. However, the Western Christian church has traditionally given three names to these nativity figures. What are the three names these mysterious figures are known by? Hint

Jeroboam, Ahaziah, Joash
Asher, Nephtali, Zebulun
Baasha, Jehoram, Menahem
Caspar, Melchior, Balthasar

10. There are three primary patron saints for the country of Italy. Which of these is not one of them? Hint

Bernardine of Siena
Francis of Assisi
Catherine of Siena
Michael the Archangel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I'll start with a fairly straightforward question. While the Trinity is never officially laid out in the Bible, it has become a fundamental doctrine of Christianity. Which group of three entities is typically described as making up the Christian Trinity?

Answer: Father, Son, Holy Spirit

Tertullian is most commonly given credit for first coining the term or using it in reference to this idea. Most Christian denominations believe in the idea of the Trinity though it is often difficult to understand how the three are separate while being the same. There are some denominations that outright reject the idea of the Trinity.
2. Which group of three books all belong to the Pentateuch?

Answer: Exodus, Leviticus, Numbers

The Pentateuch are the first five books of the Old Testament, referred to in the Jewish tradition as the Torah. Notice the Latin root word "penta," which means "five." These five books are Genesis, Exodus, Leviticus, Numbers, and Deuteronomy.
3. Which of these books of the Bible has only three chapters?

Answer: 2 Thessalonians

The other three books all have 5 chapters.
4. By number of words, what are the three shortest books of the Bible?

Answer: 3 John, 2 John, Philemon

The five shortest books are:
1. 3 John has 219 words.
2. 2 John has 245 words.
3. Philemon has 335 words.
4. Jude has 461 words.
5. Titus has 659 words.
Notice that they are all in the New Testament. The exact word counts vary from translation to translation.
5. Jesus had an inner group of disciples who experienced several important events that the other disciples did not. Who are these three? (This question could also likely be asked as: which three disciples are mentioned the most in the Gospels?)

Answer: Peter, James, John

For example, when Jesus underwent the transfiguration, "After six days Jesus took with him Peter, James, and John the brother of James, and led them up a high mountain by themselves." (Matthew 17:1, New International Version) Similarly, not long before his arrest, "[Jesus] took Peter, James and John along with him, and he began to be deeply distressed and troubled." (Mark 14:33)
6. The Catholic Church defines seven important sacraments which are important to the life of its followers. Which of these choices lists three that are included in this list?

Answer: baptism, Eucharist, matrimony

The seven sacraments were laid out by the Roman Catholic church at a council following the famous Council of Trent (1545), where the seven sacraments were defined as baptism, confirmation, the Eucharist, penance, extreme unction, orders, and matrimony.
7. Which grouping of three Christian denominations includes only Protestant denominations?

Answer: Methodism, Presbyterianism, Lutheranism

Each of the incorrect choices includes one non-Protestant denomination such as Catholicism and Messianic Judaism.
8. Which of the following were all either among the 12 original apostles called by Jesus, or chosen by the others as a replacement of the one who betrayed him?

Answer: Bartholomew, James, Matthias

The apostles are listed in Matthew 10:2-4, Mark 3:16-19, Luke 6:13-16, and Acts 1:13. The four lists do not always include the same individuals. Some scholars believe certain apostles went by different names, while others believe that the number 12 is more symbolic representing God's chosen elect as with the twelve tribes of Israel. Either way, the apostles listed are no doubt the closest of Jesus' many followers.
9. The visit of the Magi or wise men following the birth of Christ is mentioned only in Matthew with no mention as to their number. However, the Western Christian church has traditionally given three names to these nativity figures. What are the three names these mysterious figures are known by?

Answer: Caspar, Melchior, Balthasar

These names are based on two Greek manuscripts, not a part of the Bible. Jeroboam, Ahaziah, Joash, Baasha, Jehoram, and Menahem are actually all monarchs who ruled over either Israel or Judah, as relayed in the books of Kings and Chronicles in the Bible. Asher, Nephtali, and Zebulun are three of Jacob's sons as relayed in the Bible.
10. There are three primary patron saints for the country of Italy. Which of these is not one of them?

Answer: Michael the Archangel

Michael is actually a patron saint of England, along with George. Italy also counts the Virgin Mary (in her aspects as Our Lady of Loreto, Perpetual Help, and the Snows) among its patron saints.
Source: Author justin_ingels

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 72: 6/10
Jan 20 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 16 2023 : Guest 197: 6/10
Jan 12 2023 : Guest 174: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 70: 5/10
Jan 02 2023 : Guest 98: 6/10
Dec 27 2022 : Guest 24: 7/10
Dec 13 2022 : Guest 86: 8/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us