Quiz about Religious Paraphernalia
Quiz about Religious Paraphernalia

Religious Paraphernalia Trivia Quiz


Christian churches, particularly the more "formal" mainline denominations use objects with names that are not ordinary. Here are some about which you may have wondered.

A multiple-choice quiz by Bzurd. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christianity

Author
Bzurd
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
375,976
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
927
Last 3 plays: Andyboy2021 (10/10), Guest 107 (7/10), Guest 172 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name for the incense burner that is often swung around on a set of chains? Hint

thurible
smoker
incense swing
thuringer

2. The person who swings the incense burner is called a: Hint

thuringian
incense distributor
smoker
thurifer

3. Some people suffer severe reactions to incense.

True
False

4. What is the proper name for the goblet into which wine is poured for the sacrament of Holy Communion? Hint

wine glass
chalet
goblet
chalice

5. The reading of the "gospel" during a worship service may include a reading from any of the following books: Hint

Jude, Mark, Luke, or John
Matthew, Timothy, Philemon, or Luke
Matthew, John, Mark, or Luke
Mark, Matthew, John, or Peter

6. The piece of furniture, often raised, usually used to hold a bible and usually from where a priest or pastor preaches is called: Hint

pulpit (ambo is also acceptable)
reading desk
altar
bibliotek

7. The main part of the church sanctuary is also known as a knave.

True
False

8. What is the tall cross or crucifix (made tall by being attached to a pole) known as? Hint

crucipole
processional cross
primary cross
parade crucifix

9. What is the person called who carries the tall cross attached to a pole? Hint

crucifer
acolyte
christotokus
deacon

10. When a worship leader wears an alb, what is the rope-like thing worn around the waist called? Hint

ropier
belt
cincture
tassel


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name for the incense burner that is often swung around on a set of chains?

Answer: thurible

Some people refer to using incense as "smells". When a church also rings bells during the worship service at particular times, the same people talk about "smells and bells".
2. The person who swings the incense burner is called a:

Answer: thurifer

From this question and the previous one you have probably made the connection that the root of both "thurible" and "thurifer" is "thur". "Thur" means incense.
3. Some people suffer severe reactions to incense.

Answer: True

Whether it is the scent of incense or the smoke, there are people who can have intense reactions to the burning incense, including asthma attacks. Most churches which only use incense occasionally will be sensitive to the issue.
4. What is the proper name for the goblet into which wine is poured for the sacrament of Holy Communion?

Answer: chalice

The origin of the word "chalice" traces from English to Old French to Latin and back to Greek. The root of the word means "cup".
5. The reading of the "gospel" during a worship service may include a reading from any of the following books:

Answer: Matthew, John, Mark, or Luke

The four gospel books which are the first four books in the New Testament are: Matthew, Mark, Luke, and John. These primarily relate the life of Jesus Christ. Timothy, Philemon, Peter, and Jude are all epistles (letters) in the New Testament and are not gospels.
6. The piece of furniture, often raised, usually used to hold a bible and usually from where a priest or pastor preaches is called:

Answer: pulpit (ambo is also acceptable)

A Jack-in-the-pulpit flower is named such because it looks (with imagination) like someone standing in a canopied pulpit preaching. The pulpit is sometimes called an ambo when there is no lectern and there is but one "reading desk".
7. The main part of the church sanctuary is also known as a knave.

Answer: False

The correct word is "nave" which, while pronounced the same as "knave", has a very different meaning. In Latin, "nave" means "boat". A church nave ceiling often takes the shape of an upside-down boat.
8. What is the tall cross or crucifix (made tall by being attached to a pole) known as?

Answer: processional cross

A processional cross leads the worship participants in entering the sanctuary or in processing outdoors for specific events. When not being used in a procession, the cross is often set into a standing base or is affixed to a wall at the front of the sanctuary.
9. What is the person called who carries the tall cross attached to a pole?

Answer: crucifer

Crucifer literally means "cross carrier". Some processional crosses are quite heavy and difficult to balance and carry.
10. When a worship leader wears an alb, what is the rope-like thing worn around the waist called?

Answer: cincture

The word "cincture" means belt or girdle. While many cinctures look like fancy ropes, some are simple bands of fabric.
Source: Author Bzurd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Andyboy2021: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 107: 7/10
Jan 21 2023 : Guest 172: 10/10
Jan 20 2023 : Guest 72: 7/10
Jan 20 2023 : Guest 172: 10/10
Dec 27 2022 : cardsfan_027: 9/10
Dec 20 2022 : Guest 24: 5/10
Dec 17 2022 : golfmom08: 7/10
Dec 07 2022 : bgjd: 7/10

Score Distribution

quiz
2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us