Quiz about Holidays Born From Religion
Quiz about Holidays Born From Religion

Holidays Born From Religion Trivia Quiz


Hopefully I'll help you learn something new about religions and their holidays.

A multiple-choice quiz by limabone. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Religion Mixture
  8. »
  9. Religious Practices

Author
limabone
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
255,713
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1272
Last 3 plays: Guest 162 (8/10), Guest 207 (3/10), Guest 93 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Christian holiday is celebrated on February 2nd? Hint

Candlemas
Christmas
St. Patrick's Day
Ascension

2. William Shakespeare was born and died on which Christian holiday (as celebrated in England)? Hint

St. Patrick's Day
Good Friday
St. David's Day
St. George's Day

3. Although during the Hindu festival of Mahashivaratri many worshippers do not even take water, some will restrict their diet to what? Hint

Tea and Scones
Nuts and Berries
Fruits and Milk
Bread and Water

4. The Hindu festival Janmashtami celebrates the birth of Lord Krishna, the eighth incarnation of Vishnu. It was foretold that this child would be the downfall of Kans so the tyrant king killed each previous baby born. How did Krishna come to survive? Hint

A guard provided them with a basket and rope and they lowered the baby into the river
His mother hid him in the straw bedding
His father escaped, switched him with a newborn girl and returned to the prison cell
His father prayed for and received a holy sword that he killed Kans with

5. In Judaism, Tu B'Shevat is the New Year of Trees. This is the holiday used to calculate the age of trees. How old must a tree be before you are allowed to eat fruit from it? Hint

5 years
4 years
1 year
8 years

6. Hitler wasn't the first to persecute the Jewish people. Whose reign of terror spurred the revolution and saw one day's oil burning for eight nights? Hint

Julius Caesar
Cleopatra
Alexander the Great
Antiochus IV

7. The Muslim holiday called Id al Fitr celebrates the end of Ramadan. What color clothes do the men don to attend prayers at the mosque? Hint

Grey
White
Brown
Blue

8. In Buddhism, the Festival of the Floating Bowls is observed in the twelfth lunar month on the night of the full moon. What is supposed to disappear with the bowls placed in the water to float away? Hint

Negative thoughts
Enemies
Bad luck
Ill health

9. Once a year in August on the night of the full moon, a special procession is held in Kandy, Sri Lanka. What object are the Buddhists worshipping? Hint

A tooth
An alms bowl
A dagger
A lock of hair

10. In Christianity, how many days after Easter Sunday is Pentecost celebrated? Hint

5
25
15
50


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Christian holiday is celebrated on February 2nd?

Answer: Candlemas

The name comes from the fact that all the candles to be used in the church for the coming year were brought to mass to be blessed. This holiday falls on the mid-point of winter and it was said that the weather that day foretold of more winter or an early spring.
2. William Shakespeare was born and died on which Christian holiday (as celebrated in England)?

Answer: St. George's Day

St. George's Day, April 23, was widely celebrated early on but saw a decline by the 18th century. More recently, there has been some interest in making it a public holiday. One of the more popular customs is to wear a red rose in your lapel.
3. Although during the Hindu festival of Mahashivaratri many worshippers do not even take water, some will restrict their diet to what?

Answer: Fruits and Milk

This festival is celebrated on the night of the new moon in the month of Phalgun. The activities includes bathing, fasting and singing.
4. The Hindu festival Janmashtami celebrates the birth of Lord Krishna, the eighth incarnation of Vishnu. It was foretold that this child would be the downfall of Kans so the tyrant king killed each previous baby born. How did Krishna come to survive?

Answer: His father escaped, switched him with a newborn girl and returned to the prison cell

Legend says that the guards all fell asleep, allowing Vasudev to escape with his newborn son. After he returned to the cell with a baby girl, the guards awoke and informed Kans of the birth. He tried to kill her but instead she rose up and disappeared in the sky amidst thunder and lightning. She has been referred to as the embodiment of the goddess Durga.
5. In Judaism, Tu B'Shevat is the New Year of Trees. This is the holiday used to calculate the age of trees. How old must a tree be before you are allowed to eat fruit from it?

Answer: 5 years

Tu is Hebrew for 15 so this falls on the 15th day of the month of Shevat. No fruit may be eaten in the first 3 years and the 4th year's fruit belongs to God.
6. Hitler wasn't the first to persecute the Jewish people. Whose reign of terror spurred the revolution and saw one day's oil burning for eight nights?

Answer: Antiochus IV

Chanukkah, known as the festival of lights, celebrates the miracle of the oil lasting for eight days.
7. The Muslim holiday called Id al Fitr celebrates the end of Ramadan. What color clothes do the men don to attend prayers at the mosque?

Answer: White

They symbolize austerity and purity. Special prayers are said, charitable gifts are given to the needy and this is the time to forget past grievances.
8. In Buddhism, the Festival of the Floating Bowls is observed in the twelfth lunar month on the night of the full moon. What is supposed to disappear with the bowls placed in the water to float away?

Answer: Bad luck

Called Loy Krathong, this festival takes place when the canals and rivers are full. The bowls are made from leaves, flowers, candles and incense sticks.
9. Once a year in August on the night of the full moon, a special procession is held in Kandy, Sri Lanka. What object are the Buddhists worshipping?

Answer: A tooth

The procession of the Festival of the Tooth honors a tooth of the Buddha. It is encased in several caskets and is never meant to be seen. The tooth is housed in a great temple on a small hill in Kandy.
10. In Christianity, how many days after Easter Sunday is Pentecost celebrated?

Answer: 50

Also known as Whitsun or Whit Sunday, Pentecost is a feast to commemorate the descent of the Holy Spirit upon the Apostles and the followers of Jesus.
Source: Author limabone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trammgr before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 162: 8/10
Today : Guest 207: 3/10
Today : Guest 93: 4/10
Mar 19 2023 : Guest 71: 6/10
Mar 19 2023 : Guest 99: 5/10
Mar 18 2023 : Guest 172: 4/10
Mar 18 2023 : agentofchaos: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Keys to the Kingdom Easier
2. Religious Festivals Average
3. Sweetest Devotion Average
4. I Did It My Way Average
5. All Night Average
6. Religious Rituals that Celebrate the Best of Times Average
7. Marry You Average
8. Hope and Despair Average
9. Christmas Is Cancelled This Year Average
10. Circumambulation Average
11. Love, Religiously Average
12. Prayer Beads Average

3/20/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us