Quiz about St Isaac the Syrian
Quiz about St Isaac the Syrian

St. Isaac the Syrian Trivia Quiz


St. Isaac was a theologian whose works remained popular through the centuries. Try this quiz about his life.

A multiple-choice quiz by neon000. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Christian People / Saints
  8. »
  9. Individual Saints

Author
neon000
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
260,903
Updated
Feb 26 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
294
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the seventh century, national borders were different from what they are today. St. Isaac was born in which of the following? Hint

Qatar
Egypt
Kuwait
Jordan

2. What did St. Isaac and his brother do at an early age? Hint

Open a business.
Join the military.
Enter a monastery.
Go to university.

3. In 676, St. Isaac was appointed the bishop of what city? Hint

Thessaloniki
Nineveh
Limassol
Jerusalem

4. What happened to St. Isaac just five months after he assumed office as bishop? Hint

His brother died.
He became ill and a substitute was appointed.
He abdicated the position.
He inherited a fortune from his uncle.

5. St. Isaac began work on a body of writing which would become widely revered throughout Christendom. What type(s) of writing did this include? Hint

Prayers and instructional essays
History textbooks
Novels and plays
A catechism for those converted from other faiths

6. By what condition was St. Isaac affected as the years went on? Hint

Rheumatism
Impaired vision
Cancer
Deafness

7. What did St. Isaac say a person should see as "a spiritual gift from God"? Hint

To live to see 100 years of age.
To perceive his sins.
To be able to read the entire Bible in under a year.
To have many grandchildren.

8. St. Isaac was the author of a prayer commonly used in Orthodox services. What phrase opens this prayer? Hint

"Lord Jesus Christ, Who didst command us to love our enemies..."
"O Lord and Master of my life, grant not unto me a spirit of idleness..."
"O Heavenly King, O Comforter, the Spirit of Truth..."
"O Lord, deprive me not of Thy heavenly blessings..."

9. In the 1980s, a monastery was built in St. Isaac's memory. Where was it built? Hint

Crete
Gibraltar
Wisconsin
Ontario

10. On what day is St. Isaac commemorated in the Orthodox Church? Hint

December 2
March 10
August 14
January 28


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the seventh century, national borders were different from what they are today. St. Isaac was born in which of the following?

Answer: Qatar

Although he came to be called "the Syrian," St. Isaac was born in what would today be the country of Qatar. It is in the southeast Arabian Peninsula.
2. What did St. Isaac and his brother do at an early age?

Answer: Enter a monastery.

In the 600s, several countries in the Middle East were predominantly Christian. This was prior to the schism between the Orthodox and Roman Catholic Churches, in the 11th century.
3. In 676, St. Isaac was appointed the bishop of what city?

Answer: Nineveh

Nineveh was once the capital of Assyria. It was known in the Bible as the place to which the prophet Jonah was reluctant to travel.
4. What happened to St. Isaac just five months after he assumed office as bishop?

Answer: He abdicated the position.

St. Isaac voluntarily stepped down from the episcopacy. He moved into the desert, to take up the life of a monk.
5. St. Isaac began work on a body of writing which would become widely revered throughout Christendom. What type(s) of writing did this include?

Answer: Prayers and instructional essays

St. Isaac addressed the subjects of humility and accepting the will of God despite suffering. He wrote prayers that are still in use in Orthodox services.
6. By what condition was St. Isaac affected as the years went on?

Answer: Impaired vision

Over the years, St. Isaac's eyesight diminished. This is one of the reasons he moved from seclusion back to a monastery, toward the end of his life.
7. What did St. Isaac say a person should see as "a spiritual gift from God"?

Answer: To perceive his sins.

St. Isaac wrote about repentance and how to not see oneself as better than others. He urged people not to seek redress, even if they thought the other person was wrong. Being modest and correcting one's own faults was better than looking for restitution.
8. St. Isaac was the author of a prayer commonly used in Orthodox services. What phrase opens this prayer?

Answer: "O Heavenly King, O Comforter, the Spirit of Truth..."

St. Isaac's prayer is used in what are today called the Trisagion Prayers. Trisagion comes from Greek words meaning "thrice holy."
9. In the 1980s, a monastery was built in St. Isaac's memory. Where was it built?

Answer: Wisconsin

St. Isaac's is in Boscobel, Wisconsin. It was founded in April 1987.
10. On what day is St. Isaac commemorated in the Orthodox Church?

Answer: January 28

There is another saint named Isaac the Syrian in the Orthodox Church. However, *that* St. Isaac was the abbot of Spoleto, in central Italy, and his feast is celebrated April 12.
Source: Author neon000

This quiz was reviewed by FunTrivia editor DakotaNorth before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us