FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Story of Jonah
Quiz about The Story of Jonah

The Story of Jonah Trivia Quiz


This quiz explores the Biblical account of the Hebrew prophet named Jonah. Most have heard how he was swallowed by a 'whale' but what else do we know about this historical account?

A multiple-choice quiz by Scoplin. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Old Testament / Tanakh
  8. »
  9. Jonah

Author
Scoplin
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
38,977
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
2647
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 110 (7/15), Guest 121 (10/15), Guest 166 (0/15).
- -
Question 1 of 15
1. What city did Jonah's boat sail from? Hint


Question 2 of 15
2. Where was the ship bound for? Hint


Question 3 of 15
3. What was Jonah doing when the captain of the ship found him? Hint


Question 4 of 15
4. The crew of the ship discovered that Jonah was the source of the terrible storm by ____________? Hint


Question 5 of 15
5. According to the NIV (in the Book of Jonah) translation of scripture, what was the creature responsible for swallowing Jonah? Hint


Question 6 of 15
6. Which of the following is not listed in the book of Jonah as a object, or person, that obeys God? Hint


Question 7 of 15
7. God had to tell Jonah ____________ times to go to Nineveh before Jonah listened? Hint


Question 8 of 15
8. The NIV records that Jonah used a message of ___________ words to convert the Ninevites? Hint


Question 9 of 15
9. According to Jonah 2:8 (NIV), people forfeit what when they cling to worthless idols? Hint


Question 10 of 15
10. Jonah is running from God at the beginning of the story. However we know that he has a change of heart while he is in the belly of the great fish. What is his feeling at the end of the story? Happy or angry?

Answer: (You already have a 50/50 chance. :-))
Question 11 of 15
11. Why is Jonah angry at God? Hint


Question 12 of 15
12. Jonah wanted God to respond to his anger in which way? Hint


Question 13 of 15
13. Jonah's father's name was? Hint


Question 14 of 15
14. Which of the following books does not mention Jonah? Hint


Question 15 of 15
15. How many of the Ninevites obeyed the message of Jonah? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 23 2024 : Guest 110: 7/15
Jun 21 2024 : Guest 121: 10/15
Jun 19 2024 : Guest 166: 0/15
Jun 19 2024 : Guest 27: 12/15
Jun 16 2024 : Guest 174: 8/15
Jun 16 2024 : Guest 112: 8/15
Jun 15 2024 : Guest 201: 3/15
Jun 13 2024 : Guest 141: 11/15
Jun 08 2024 : Michelleimani: 13/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What city did Jonah's boat sail from?

Answer: Joppa

Joppa was a sea port along the coast of Judah, one of the areas belonging to the twelve tribes of Israel.
2. Where was the ship bound for?

Answer: Tarshish

Tarshish was located on the far side of the Mediterranean sea.
3. What was Jonah doing when the captain of the ship found him?

Answer: sleeping

Jonah was asleep even though there was a storm raging around him. The experienced seaman were afraid for their lives and Jonah was able to rest through it all.
4. The crew of the ship discovered that Jonah was the source of the terrible storm by ____________?

Answer: casting lots

It is interesting that the way the crew came to a understanding of Elohim (God) was through a disobedient prophet and the casting of lots.
5. According to the NIV (in the Book of Jonah) translation of scripture, what was the creature responsible for swallowing Jonah?

Answer: Great Fish

Jesus does refer to the 'great fish' as a whale, thus the story Jonah and the Whale. In Jonah, however, it is simply referred to as a great fish.
6. Which of the following is not listed in the book of Jonah as a object, or person, that obeys God?

Answer: snake

The only disobedience in the book of Jonah is by Jonah himself. There is no snake in the book of Jonah. The wind, sailors, sun, plant, worm, Ninevites, etc, all obey God - but not Jonah.
7. God had to tell Jonah ____________ times to go to Nineveh before Jonah listened?

Answer: 2

Jonah was stubborn in listening to God. In fact, he had to survive a storm and being fish food before he listened.
8. The NIV records that Jonah used a message of ___________ words to convert the Ninevites?

Answer: 8

Jonah wasn't any great speaker. I guess we all wish public speaking could be that easy.
9. According to Jonah 2:8 (NIV), people forfeit what when they cling to worthless idols?

Answer: God's love

According to Jonah, God is gracious. He records that grace can be forfeited because of idol worship.
10. Jonah is running from God at the beginning of the story. However we know that he has a change of heart while he is in the belly of the great fish. What is his feeling at the end of the story? Happy or angry?

Answer: Angry

Despite everything that God does, Jonah is still angry at God. He thinks Nineveh should suffer and he does not want God to spare them, as he knew He would if Jonah preached.
11. Why is Jonah angry at God?

Answer: Not judging Nineveh

Jonah said, 'I knew that you are a gracious and compassionate God, slow to anger and abounding in love, a God who relents from sending calamity...' Jonah wanted the Ninevites to be punished for their sins, not forgiven.
12. Jonah wanted God to respond to his anger in which way?

Answer: Taking Jonah's life

Jonah was in fact so mad that he wanted God to kill him. He thought it was better for him to die than to live. However, God did not oblige Jonah.
13. Jonah's father's name was?

Answer: Amittai

A native of Gath-Hepher, he is only mentioned twice in the Bible.
14. Which of the following books does not mention Jonah?

Answer: Isaiah

Jonah is mentioned in 2 Kings and by Jesus in the Gospels (except for Mark).
15. How many of the Ninevites obeyed the message of Jonah?

Answer: All of them

Even the King himself took of his royal robes and put on sackcloth. He sat in the dust and decreed that every man and beast would begin to fast in the hope that God would relent his judgement.
Source: Author Scoplin

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us