Quiz about 9 for 10  the Human Body
Quiz about 9 for 10  the Human Body

9 for 10 - the Human Body Trivia Quiz


Correctly identify the human body parts in questions one to nine and the initial letters will spell out, in order, the answer to question ten!

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
Dizart
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
359,590
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
4227
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 66 (0/10), Guest 223 (6/10), Guest 175 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What name is given to the outermost layer of the skin? Hint

Dermis
Epidermis
Hypodermis
Outerdermis

2. What is the anatomical name for the breastbone? Hint

Humerus
Sternum
Sacrum
Coccyx

3. Which one of these organs is found in the female human body but NOT in the male human body? Hint

Ovaries
Pineal Gland
Testicles
Hypothalamus

4. Which organ of the human body produces insulin? Hint

Liver
Spleen
Kidneys
Pancreas

5. Which organ in the human body is enclosed within a sac called the pericardium? Hint

Liver
Stomach
Lungs
Heart

6. What is the name of the largest artery in the human body? Hint

Aorta
Pulmonary
Palmar
Axillary

7. Which small organ of the human body concentrates bile and helps digest fat? Hint

Uterus
Spleen
Gallbladder
Thymus

8. Also known as the elbow bone, which one of these bones is located in the forearm? Hint

Femur
Ulna
Tibia
Scapula

9. Which one of the following is a tiny bone found in the inner ear? Hint

Stapes
Fibula
Vomer
Patella

10. The initial letters of the correct answers to questions one to nine will spell out, in order, the name of which muscular tube which leads from the pharynx to the stomach?

Answer: (One word - nine letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What name is given to the outermost layer of the skin?

Answer: Epidermis

The Epidermis is the outermost layer of human skin, and provides a barrier against pathogens entering the body, as well as regulating the amount of water excreted by the body.
2. What is the anatomical name for the breastbone?

Answer: Sternum

The Sternum is a t-shaped bone in the human chest, connected by cartilage to the ribs. It is an important bone that can protect major organs such as the heart and liver from trauma in the event of an accident.
3. Which one of these organs is found in the female human body but NOT in the male human body?

Answer: Ovaries

Ovaries are the organs that produce eggs in the female body, as well as secreting hormones such as estrogen.
Only males have testicles, whilst both sexes possess a pineal gland and a hypothalamus.
4. Which organ of the human body produces insulin?

Answer: Pancreas

The pancreas is part of the digestive system and produces insulin, an important hormone which regulates blood sugar level.
5. Which organ in the human body is enclosed within a sac called the pericardium?

Answer: Heart

The heart is the organ which pumps blood around the body. The pericardium is a double-walled membrane enclosing the heart.
6. What is the name of the largest artery in the human body?

Answer: Aorta

The aorta distributes oxygenated blood throughout the body, and runs from the heart to the abdomen, where it splits into two common iliac arteries.
7. Which small organ of the human body concentrates bile and helps digest fat?

Answer: Gallbladder

The gallbladder is situated just below the liver. It collects bile from the liver and uses it to emulsify fat in partly digested food.
8. Also known as the elbow bone, which one of these bones is located in the forearm?

Answer: Ulna

There are two bones in the forearm, the radius and the ulna. The ulna is the inner, and slightly longer, of the two. It runs between the elbow and the wrist.
9. Which one of the following is a tiny bone found in the inner ear?

Answer: Stapes

The stapes is sometimes referred to as the stirrup, and is one of three tiny bones in the inner ear - the others are the incus and the malleus. Its function is to transmit sound vibrations from the incus to the membrane of the inner ear.
10. The initial letters of the correct answers to questions one to nine will spell out, in order, the name of which muscular tube which leads from the pharynx to the stomach?

Answer: Esophagus

The esophagus takes its name form the Greek for "entrance for eating". The more common name for this organ is the gullet. There is a constrictor muscle located just before the opening to the esophagus which prevents it opening except when swallowing or vomiting. Esophagus is the American English spelling, while British English uses oesophagus - either is acceptable as the correct answer.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 05 2022 : Guest 66: 0/10
Dec 04 2022 : Guest 223: 6/10
Dec 04 2022 : Guest 175: 9/10
Dec 04 2022 : Guest 174: 2/10
Nov 30 2022 : Guest 131: 8/10
Nov 29 2022 : Guest 116: 10/10
Nov 28 2022 : Guest 176: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 78: 10/10
Nov 24 2022 : Guest 68: 5/10

Score Distribution

quiz
12/6/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us