FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Anatomical Eponyms
Quiz about Anatomical Eponyms

Anatomical Eponyms Trivia Quiz


How well do you know your anatomy? This quiz is about anatomical terms which are named after people. I hope you enjoy this and learn something along the way!

A multiple-choice quiz by colliwobbles. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Human Body
  8. »
  9. Mixed Human Body Trivia

Author
colliwobbles
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
250,698
Updated
Apr 18 23
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
5016
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 136 (2/10), Walneto (10/10), Guest 64 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. In the kidney there is a microscopic structure which functions to collect the blood filtrate that will eventually form urine. What is this named? Hint


Question 2 of 10
2. Located in the duodenum, which structure is the opening for the common bile duct and pancreatic duct? Hint


Question 3 of 10
3. Which part of the gastro-intestinal tract is associated with the sphincter of Oddi? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the duct that drains the parotid salivary gland? Hint


Question 5 of 10
5. Located on the left side of the neck, what is the name for the lymph node which enlarges as a sign of abdominal cancer? Hint


Question 6 of 10
6. Which arterial structure is the major source of blood supply to the brain? Hint


Question 7 of 10
7. Formed by the alignment of collagen fibres in the dermis, what is the name for the lines found in the skin which doctors use when planning an incision? Hint


Question 8 of 10
8. Which of these are openings in the brain that allow the cerebrospinal fluid to flow into the subarachnoid space? Hint


Question 9 of 10
9. Found in the heart, what is the name for the bundle of cells that conduct electrical impulses between the atrio-ventricular node and the ventricles? Hint


Question 10 of 10
10. With one of the weirdest names in anatomy, where is the Zonule of Zinn found? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 09 2024 : Guest 136: 2/10
Apr 13 2024 : Walneto: 10/10
Apr 02 2024 : Guest 64: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the kidney there is a microscopic structure which functions to collect the blood filtrate that will eventually form urine. What is this named?

Answer: Bowman's capsule

Bowman's capsule is named after Sir William Bowman (1816-1892), a British surgeon and anatomist. Gerota's capsule is the membrane that surrounds the whole kidney. Glisson's capsule surrounds the liver. Breschet's sinus is a vein in the cranium.
2. Located in the duodenum, which structure is the opening for the common bile duct and pancreatic duct?

Answer: Ampulla of Vater

The ampulla is named after Abraham Vater, a German anatomist who described it in 1720. Broca's and Wernicke's areas are found on the cerebral cortex, controlling speech. Gartner's duct is a remnant in the female of tissue that forms the reproductive tract in the male.
3. Which part of the gastro-intestinal tract is associated with the sphincter of Oddi?

Answer: duodenum

The sphincter is named after Ruggero Oddi (1864-1913). It is a muscle that surrounds the Ampulla of Vater, thereby regulating the flow of bile and pancreatic secretions.
4. What is the name of the duct that drains the parotid salivary gland?

Answer: Stensen's duct

Stensen's duct is named after Niels Stensen (1638-1686), a Danish anatomist credited with its discovery. The parotid gland is found in front of the ear. It swells up in those who contract mumps. The Mullerian duct forms the female reproductive tract. Haversian canals are found in bone. The ductus arteriosus is a vessel connecting the pulmonary artery and aorta in foetuses.
5. Located on the left side of the neck, what is the name for the lymph node which enlarges as a sign of abdominal cancer?

Answer: Virchow's node

Virchow's node is named after Rudolf Virchow (1829 - 1902), a German pathologist. Nodes of Ranvier are found along nerve cells. Axillary nodes are also lymph nodes, but found in the armpit. The sino-atrial node is the natural pacemaker for the heart.
6. Which arterial structure is the major source of blood supply to the brain?

Answer: Circle of Willis

This is a circle of arteries that interconnect around the base of the brain. It is named after Thomas Willis (1621-1673) who contributed vastly to the field of neurology. Eisenmenger's complex and Fallot's tetralogy are both congenital heart defects. The external carotid artery supplies blood to the external parts of the head.
7. Formed by the alignment of collagen fibres in the dermis, what is the name for the lines found in the skin which doctors use when planning an incision?

Answer: Langer's lines

Langer's lines can be recognised by pinching up a fold of skin in varying directions, to see which way the creases form most naturally. Incisions made parallel to these lines heal more neatly and with less scarring than incisions across the lines. They were discovered by Karl Langer, a professor of anatomy (1819-1887). Beau's lines form in nails after severe illness. Kerley's lines are found in the lung on a chest x-ray. Spiegel's lines are found on the abdominal wall, marking the lateral border of the rectus abdominis muscle.
8. Which of these are openings in the brain that allow the cerebrospinal fluid to flow into the subarachnoid space?

Answer: Foramen of Luschka

These are 2 openings in the fourth ventricle of the brain, described by Hubert von Luschka in 1859. They can be obstructed, causing hydrocephalus (increased fluid pressure on the brain) in the congenital Dandy-Walker malformation. The Foramen of Winslow is a connection between the greater and lesser sacs of the abdominal peritoneal cavity. Bochdalek's and Morgagni's foraminae are defects in the diaphragm, which can lead to a diaphragmatic hernia between the abdominal and thoracic cavities.
9. Found in the heart, what is the name for the bundle of cells that conduct electrical impulses between the atrio-ventricular node and the ventricles?

Answer: Bundle of His

The Bundle of His is named after the Swiss cardiologist, Wilhelm His Jr., who discovered it in 1893. Pick's pyramidal bundle and Meynert's bundle are both nerve bundles in the brain. Killian's bundle is the inferior constrictor muscle of the pharynx.
10. With one of the weirdest names in anatomy, where is the Zonule of Zinn found?

Answer: eye

This is a ring of fibrous strands that connect the lens of the eye to the ciliary body. The ciliary body pulls on the lens through the zonular fibres, to change the shape of the lens. This causes a change of focus in the vision. It also holds the lens in place.

It is named after Johann Gottfried Zinn (1727-1759), a German anatomist and botanist, who wrote the first detailed book on the anatomy of the eye. The Zinnia flower was named in his honour by Carolus Linnaeus.
Source: Author colliwobbles

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us