FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Do you take your Vitamins and Minerals
Quiz about Do you take your Vitamins and Minerals

Do you take your Vitamins and Minerals? Quiz


Vitamins and minerals are essential nutrients to the body, but even they need to be balanced. This quiz is about these essential nutrients. Have fun and good luck!

A multiple-choice quiz by namastheg. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Nutrition

Author
namastheg
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
78,773
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1931
- -
Question 1 of 10
1. What is the chemical name of Vitamin A? Hint


Question 2 of 10
2. Niacin is the chemical name of which vitamin? Hint


Question 3 of 10
3. Deficiency of vitamin B2, also known as riboflavin, causes a disease called what? Hint


Question 4 of 10
4. The abnormal enlargement of the thyroid gland due to deficiency of Iodine is known by which name?

Answer: (One word starting with the letter 'G')
Question 5 of 10
5. Which vitamin can be produced by the body? Hint


Question 6 of 10
6. Is Vitamin K fat-soluble or water-soluble?

Answer: (One Word(_____-soluble))
Question 7 of 10
7. Deficiency of which vitamin causes beri-beri? Hint


Question 8 of 10
8. What causes fluorosis? Hint


Question 9 of 10
9. In which form is calcium present in our bones? Hint


Question 10 of 10
10. Which vitamin is present in large amounts in citrus fruits like lemons and oranges?

Answer: ((One letter))

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the chemical name of Vitamin A?

Answer: Retinol

This vitamin is necessary for maintaining healthy eye-sight, skin and hair. Deficiency of retinol leads to night-blindness, dry and scaly skin, defective teeth and retarded growth. Cod liver oil, butter, carrots, green leafy vegetables and yellow vegetables(such as papaya, mango and pumpkin) etc. are rich sources of retinol. Usually, it is taken in the form of tablets of cod liver oil.

But this is a fat-soluble vitamin - meaning it dissolves in oil and not in water. Excess of it can damage the liver.
2. Niacin is the chemical name of which vitamin?

Answer: B3

It is water soluble. It is essential for maintaining healthy skin, a good digestive system and sound mental health. Deficiency of niacin causes 'pellagra', a disease characterized by (i) Dermatitis(bad skin), (ii)Diarrhoea, (iii) Dementila(mental deterioration). Pellagra is common among people depending mainly on maize as maize interferes with the absorption of vitamin B4. Eating groundnuts, lean meat, liver, whole grain cereals, milk, beans, fish etc. prevents this disease.
3. Deficiency of vitamin B2, also known as riboflavin, causes a disease called what?

Answer: Ariboflavinosis

Deficiency of riboflavin causes fissure of skin(cracking of skin) in the corners of the mouth, soreness and inflammation of mouth and tongue. It also causes photo-phobia and may lead to cataract. Its deficiency also retards growth. Its main sources are milk, peas, beans, yeast, meat, egg and green leafy vegetables. Pernicious anaemia is caused by the deficiency of Vitamin B12.

The other two are caused by the deficiency of Ca, P and/or Vitamin D in children(rickets)and adults(osteomalacia).
4. The abnormal enlargement of the thyroid gland due to deficiency of Iodine is known by which name?

Answer: goiter

Iodine is a vital element needed by the thyroid gland (in the neck) to produce an important hormone called thyroxine. Deficiency or lack of iodine leads to swelling of the gland and hence of the neck. This condition is called goitre. Iodine deficiency can be prevented by taking sea-food or iodised salt.
5. Which vitamin can be produced by the body?

Answer: D

Its chemical name is calciferol. It is produced in the body when the skin is exposed to sunlight (hence the name 'sunshine vitamin'). Actually, sunlight acts on the fat present under the skin (called 7-dehydrocholestrol) to form calciferol.
6. Is Vitamin K fat-soluble or water-soluble?

Answer: fat

Its chemical name is phylloquinone. It's necessary for the clotting of blood and preventing haemorrhage. It's also essential for the normal functioning of the liver. Its main sources are green leafy vegetables, tomatoes and soya beans.
7. Deficiency of which vitamin causes beri-beri?

Answer: B1

In beri-beri, oedema(swelling) of the legs occurs due to water logging in tissues accompanied by pain in legs. The person suffering from beri-beri feels extreme weakness, headache, dizziness and loss of appetite. The heart becomes weak and it can even lead to heart failure.

In extreme cases of deficency, paralysis and mental disorders can occur. Its richest sources include groundnuts, whole grain cereals, beans, soyabeans, pulses, fruits, green vegetables and sea-food.
8. What causes fluorosis?

Answer: Taking excess of fluorine

The abnormal calcification on the bones and teeth due to excess of fluorine is called fluorosis. It causes discolouration of teeth(called mottling of teeth). It takes place because of the great affinity of fluorine to retain calcium.
9. In which form is calcium present in our bones?

Answer: Calcium phosphate

Calcium is needed to form strong bones and teeth. But taking Ca in the form of tablets(unless recommended by doctors) may lead to the formation of stones in the kidney!
10. Which vitamin is present in large amounts in citrus fruits like lemons and oranges?

Answer: C

The chemical name of this water-soluble vitamin is ascorbic acid. It's necessary for keeping teeth, gums and joints healthy. It also helps the body fight colds. Its deficiency causes a well-known disease called 'scurvy'. In scurvy, gums swell and bleed, teeth loosen and there is pain in the muscles and joints. Wounds do not heal easily and there is general weakness.

As told, all citrus fruits(gooseberry, lemon, orange), guava, uncooked tomatoes are sources of this vitamin. Drinking lemonade is thus not only tasty but also nutritious! We can take any amounts of this vitamin as it is soluble in water and excess is removed by body mechanisms.
Source: Author namastheg

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us