Quiz about Get Psychoanalyzed
Quiz about Get Psychoanalyzed

Get Psychoanalyzed! Trivia Quiz


Test your skills with this quiz on some of the more famous psychoanalytic pioneers and their theories. Also, see how you do with some contemporary references. Good Luck!

A multiple-choice quiz by zeron7. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
zeron7
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,629
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
1233
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who is NOT considered an object-relations theorist? Hint

Heinz Kohut
Melania Klien
Margaret Mahler
Erik Erikson

2. Of the following, who is considered an ego psychologist? Hint

Heinz Kohut
Otto Kernberg
Erik Erikson
Carl Jung

3. Which of the following is NOT a characteristic of the MODERN views of psychoanalytic thinking? Hint

People are classified as compliant, aggressive, or detached types.
The contrasting experiences of others is highlighted.
Emphasis is on the origins, transformations, and organizational functions of the self.
Early development is seen as critical to later development.

4. Via the use of modern psychoanalysis we can deduce that the personality disorder that is characterized by instability, irritability,impulsive anger, and external mood shifts is known as? Hint

Narcissistic disorder
Borderline disorder
Ego disorder
Neurotic disorder

5. According to Erikson's psychosocial view, the struggle between industry and inferiority occurs during which stage? Hint

Middle age
School age
Adolescence
Old age

6. Erikson's pre-school age corresponds to which Freudian stage? Hint

Genital
Phallic
Latentcy
Anal

7. Which term refers to the repetitions of interpretations and the overcoming of resistance so that patients can resolve neurotic patterns? Hint

Acting Out
Working Through
Catharsis
Transference

8. Analysis of transference is central to psychoanalysis because? Hint

It keep the therapist hidden and thus feeling secure.
It allows patients to relive their pasts during therapy.
It helps patients formulate specific plans to change behavior.
It helps patients experience their emotions.

9. Resolution of sexual conflicts and sex-role identity is a crucial task during which Freudian stage? Hint

Anal stage
Latency stage
Phallic stage
Genital stage

10. The Electra and Oedipus complexes are typically associated with which Freudian stage of development? Hint

Phallic stage
Oral stage
Genital stage
Latency stage

11. Both borderline and narcissistic disorders tend to be rooted in traumatic events during which phase or phases of development? Hint

Instinct and libido
Symbiosis
Separation and Individuation
Normal Infantile Autism

12. During psychoanalytic treatment, the patient is typically asked what? Hint

To keep a journal as it may reflect any behavioral changes related to what they do throughout their daily activities.
To give up their friendships
Not to make radical lifestyle changes
To make major lifestyle changes

13. Which of the following is NOT TRUE of the psychoanalytic process? Hint

Heinz Kohut is a leading contemporary psychoanalytic therapist. Many others use his interpretations as a basic schema for their own development.
Modern practitioners believe the ego is the part of the personality that represents morality. It strives for perfection, not pleasure.
Analytic theory is oriented toward achieving insight.
Good candidates for therapy also should include those professionals who also wish to become future therapists.

14. 'Maintaining the analytic framework' refers to which statement below? Hint

The analyst's total and complete anonymity
The irregularity and sporadic session agreement
Feedback from patient's relatives or life partners
The whole range of procedural factors during treatment

15. In MODERN psychoanalytic therapy (as opposed to classical) which is THE LEAST LIKELY to be used? Hint

Interpretation of resistance
The patient lies on a couch.
Working with dreams
Working with transference feelings


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who is NOT considered an object-relations theorist?

Answer: Erik Erikson

Erikson respected Freud's theories and considered himself mostly an ego-based analyst versus the id-based (like Freud). Such psychoanalytic-oriented therapists as Melania Klein (1975) and Margaret Mahler (1968) use the labels self psychology or object-relations theory, a term used by Freud, to refer to that which satisfies a need to the significant person or thing that is the object or target of one's feelings or drives. Just as a young child, and later, the adolescent, needs to learn a healthy balance between bonding (attachment) and separation (individuation), couples also are happiest when they feel both independence and attachment. Such couples feel a basic serenity based on a sense of freedom, self -sufficiency, and self-esteem, which then paradoxically allows a truer intimate bonding with someone else.
2. Of the following, who is considered an ego psychologist?

Answer: Erik Erikson

As said Erikson is the obvious choice here due to the almost direct correlation to many of his psychosocial views which paralelled some of Freud's. Erikson respected Freud's theories and considered himself mostly an ego-based analyst. The definition I shall offer, requires the following, briefly stated context. Freud labeled his theory and treatment approach 'psychoanalysis,' which initially was an 'id psychology.' As he further evolved his psychoanalysis and began to focus on the ego (and superego), psychoanalysis became an 'ego psychology.' During a transitional period, which lasted several decades, while many analysts could not yet go along with Freud's monumental revision, (essentially, the first paradigm change in psychoanalysis), those analysts who could adopt the new ideas, referred to themselves as 'ego psychologists' to distinguish themselves from 'id psychologists.' It was only after id psychology was largely eclipsed, did most ego psychologists drop their special delineation and simply spoke of themselves as psychoanalysts, and of their work as psychoanalysis.
3. Which of the following is NOT a characteristic of the MODERN views of psychoanalytic thinking?

Answer: People are classified as compliant, aggressive, or detached types.

No modern practitioner of psychoanalysis would risk the possibility of simply 'labeling' due to countertransference issues and the fact that their means of practice remain firmly rooted in the classical methods.
4. Via the use of modern psychoanalysis we can deduce that the personality disorder that is characterized by instability, irritability,impulsive anger, and external mood shifts is known as?

Answer: Borderline disorder

Ego, Id, and Superego Theories will explain the wrong answers, but the Borderline diagnosis is rather new and affects mostly women. Most analysts will rely heavily on the DSM-IV for this as there exists numerous other disorders that can mimic Borderline Personality Disorder. Antisocial personality disorder, severe substance abuse or dependence, and somatization disorders are common ones (just to name a few).
5. According to Erikson's psychosocial view, the struggle between industry and inferiority occurs during which stage?

Answer: School age

Side by side chart comparisons of theories clearly show this. It is also quite apparent by the writings and beliefs of both men. Each had documented his own theories in stages, and since Erikson was cosidered to be a Freudian scholar and was heavily influenced by Freud, it only seems natural that this ability to relate the two would only be logical.
6. Erikson's pre-school age corresponds to which Freudian stage?

Answer: Phallic

Again, we can rely on parallel charts published by both pioneers; as stated, it was only logical and even more than likely predisposed to occur. It was considered inevitable that (although different at times) most of their theories would intersect eventually.
7. Which term refers to the repetitions of interpretations and the overcoming of resistance so that patients can resolve neurotic patterns?

Answer: Working Through

As it a slower more regimented process, the analyst can actually control many variables, especially with cooperative patients. A little change over small amounts of time is good, but this method allows both patient and analyst from rushing and suffering major setbacks during treatment.
8. Analysis of transference is central to psychoanalysis because?

Answer: It allows patients to relive their pasts during therapy.

Reliving past experiences is essential for ruling out numerous factors such as projection, sublimation,regression, and most importantly and recently, repression. For example if a 40 year-old patient was sexually abused in her teens, the analyst makes a great breakthrough when those memories (if repressed) are released.

He or she may even be able to assist with closure if her tormentor is still alive and can be brought forth to legally clear the air.
9. Resolution of sexual conflicts and sex-role identity is a crucial task during which Freudian stage?

Answer: Phallic stage

Openly stated in any of Freud's works concerning this stage of development.
10. The Electra and Oedipus complexes are typically associated with which Freudian stage of development?

Answer: Phallic stage

Daughters frequently become 'Daddy's Girls' and sons lean more toward gaining the acceptance and praise of their mothers during the phallic stage more than in any other stage.
11. Both borderline and narcissistic disorders tend to be rooted in traumatic events during which phase or phases of development?

Answer: Separation and Individuation

Because of the individuation stage, if left alone too much to 'occupy themselves' narcissistic tendencies may develop as there is a lack of stimuli other than entertaining themselves. This can turn into a primitive form of self-love very early. Separation begins the anxiety and formulation of mood swings, poor impulsivity, and some other early (but not necessarily evoked) symptoms rooted in the classic borderline development. We tend to see narcissism etiology some years before we see full-scale borderline developments.
12. During psychoanalytic treatment, the patient is typically asked what?

Answer: Not to make radical lifestyle changes

Again, the analysts wish to maintain the slow process of working through at a pace suitable to lifestyle of the patient. Any radical or sudden changes could easily upset or even destroy and progress if introduced too early.
13. Which of the following is NOT TRUE of the psychoanalytic process?

Answer: Modern practitioners believe the ego is the part of the personality that represents morality. It strives for perfection, not pleasure.

The superego controls morality and the ID seeks pleasure and instant gratification.
14. 'Maintaining the analytic framework' refers to which statement below?

Answer: The whole range of procedural factors during treatment

This includes a payment plan, regular sessions and evaluations, and strict analyst patient confidence unless a signed release is obtained from the patient.
15. In MODERN psychoanalytic therapy (as opposed to classical) which is THE LEAST LIKELY to be used?

Answer: The patient lies on a couch.

The couch is pretty much out of here, although some old-school European analysts still insist upon it.
Source: Author zeron7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us