Quiz about Introducing Sports Psychology
Quiz about Introducing Sports Psychology

Introducing Sports Psychology Trivia Quiz


Sports Psychology is one of the most exciting disciplines in the field of psychology. Few professional athletes or Olympians do not use the services of a Certified Sports Psychologist. What do you know about this emerging field?

A multiple-choice quiz by coachpauly. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
coachpauly
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
340,677
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
392
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of the following is NOT a primary role of a sports psychologist? Hint

Teacher
Consultant
Researcher
Strength & Conditioning Coach

2. An athlete in gymnastics is diagnosed with anorexia nervosa. Which of the following specialists might be asked to help treat this emotional disorder? Hint

Educational Sports Psychologist
Clinical Sports Psychologist
Experimental Kinesiologist
Pedagogical Sports Psychologist

3. In the 1890s, Norman Triplett initiated some of the first ever formal sports psychology experiments with athletes. What sport did he select for his experiments? Hint

Swimming
Running
Cycling
Football

4. A psychologist at the University of Illinois, this professor is regarded as the 'Father of American Sport Psychology?' Hint

Norman Triplett
Coleman Griffith
Franklin Henry
Bruce Ogilvie

5. Sports psychology is accepted as what form of "science" in academic circles? Hint

Social Science
Soft Science
Hard Science
Educational Science

6. The American Psychological Association has a special division especially for sports psychology. Which division provides support and professional credibility to this field? Hint

Division 36
Division 47
Division 25
Division 14

7. As sports and exercise psychologists, there is an ethical responsibility to protect an athlete's welfare. Which of the following is NOT one of the six general ethical principles espoused by the AAASP (American Association for the Advancement of Applied Sport Psychology)? Hint

Respect for People's Rights and DIgnity
Competence
Winning
Integrity

8. Sports psychologists commonly are found in which of the following settings? Hint

National and Olympic Teams
Universities and Colleges
All are common settings
Professional Sports Teams

9. Sports psychology uses the scientific method in order to bridge science and practice and build a knowledge base that can foster improved athletic performance in athletes. Which of the following is NOT a component of the scientific method? Hint

Experimental controls and objective evidence gathering
Systematic approach and emprical observation
Guesswork and quasi-experimental designs
Critical analysis and rigorous evaluation

10. As part of their training, sports psychologists usually have to take classes in many different areas. Which of the following subjects might a student have to study in order to become a certified sports psychologist? Hint

Abnormal Psychology and Developmental Psychology
All are common classes in sports psychology curriculums
Motor Development and Exercise Physiology
Biomechanics and Counseling Psychology


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of the following is NOT a primary role of a sports psychologist?

Answer: Strength & Conditioning Coach

While many coaches use sports psychology skills and techniques to help their athletes, professional sports psychologists usually teach college classes, conduct research, or provide psychological skills training to athletes.
2. An athlete in gymnastics is diagnosed with anorexia nervosa. Which of the following specialists might be asked to help treat this emotional disorder?

Answer: Clinical Sports Psychologist

There are two primary specialties in sports psychology: clinical sports psychology and educational sports psychology. A clinical sports psychologist is usually licensed by a state board to treat athlete who have severe emotional disorders. Depression, eating disorders, and substance abuse are examples of issues a clinical sports psychologist might work with.
3. In the 1890s, Norman Triplett initiated some of the first ever formal sports psychology experiments with athletes. What sport did he select for his experiments?

Answer: Cycling

Triplett was a cycling enthusiast himself and wanted to document why athletes rode faster in the company of other athletes than when riding alone. Later experiments found that athletes in other sports and activities also performed to a higher level in the presence of others.
4. A psychologist at the University of Illinois, this professor is regarded as the 'Father of American Sport Psychology?'

Answer: Coleman Griffith

Coleman Griffith helped develop the very first laboratory in sports psychology and was the author of two ground-breaking books -- 'Psychology of Coaching' and 'Psychology of Athletics.' His first experiments involved working with the Chicago Cubs baseball team, Notre Dame football team, and Hall of Fame running back Red Grange.
5. Sports psychology is accepted as what form of "science" in academic circles?

Answer: Social Science

Sport and exercise psychology is recognized as a social science much like sociology, anthropology, developmental psychology, and social work. Researchers study how athletes interact with their environment and how sports-specific behaviors are shaped over time and contexts.
6. The American Psychological Association has a special division especially for sports psychology. Which division provides support and professional credibility to this field?

Answer: Division 47

Division 47 of the American Psychological Association offically came into being in 1986. This division provides important professional support and networking opportunities to researchers, teachers, practicing professionals and students in the field of sport and exercise psychology.
7. As sports and exercise psychologists, there is an ethical responsibility to protect an athlete's welfare. Which of the following is NOT one of the six general ethical principles espoused by the AAASP (American Association for the Advancement of Applied Sport Psychology)?

Answer: Winning

The remaining three guidelines and general principles include: professional and scientific responsibility, concern for welfare of others, and social responsibility. These guidelines are based upon the American Psychological Association's 1992 ethical standards and promotes a protection of basic human fundamental rights.
8. Sports psychologists commonly are found in which of the following settings?

Answer: All are common settings

Applied sports psychologists are experiencing a growth of career opportunities within a wide variety of different sports-exercise settings. Some sports psychologists have even moved successfully into the business sector. Lane4 Management Group is an example of a global consulting group initiated by a sports psychologist and a British Olympic swimmer.
9. Sports psychology uses the scientific method in order to bridge science and practice and build a knowledge base that can foster improved athletic performance in athletes. Which of the following is NOT a component of the scientific method?

Answer: Guesswork and quasi-experimental designs

Sport psychology is an accepted science and thus is subject to the scientific method in directing a systematic collection of evidence to build a knowledge base. Objective evidence collected must be open to external evaluation, observation, and testing.
10. As part of their training, sports psychologists usually have to take classes in many different areas. Which of the following subjects might a student have to study in order to become a certified sports psychologist?

Answer: All are common classes in sports psychology curriculums

Other classes that are common requirements in sports psychology curricula include: Motor Learning, Kinesiology, Sports Medicine, Sports Pedagogy, Clinical Psychology, Experimental Psychology, Personality Psychology, and Nutrition.
Source: Author coachpauly

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/28/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us