Quiz about Living Environment High School Biology
Quiz about Living Environment High School Biology

Living Environment- High School Biology Quiz


The quiz material is beginner high school biology, taken in 8th, 9th or 10th grade. This quiz is based on the Regents Living Environment class in New York State.

A multiple-choice quiz by redsoxrock88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
redsoxrock88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,276
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
9471
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: CardoQ (7/10), jazh2 (6/10), Guest 220 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the substance cells use as an immediate source of energy for themselves? Hint

amino acids
adenosine triphosphate
chlorofluorocarbons
phenylalanine

2. What disorder is caused by having three copies of chromosome 21? Hint

phenylketonuria
Down syndrome
sickle-cell anemia
hemophilia

3. Which groups of words mean the same thing? Hint

autotroph and producer
heterotroph and producer
autotroph and consumer
autotroph and carnivore

4. Respiration is the process cells use to turn food into usable energy. What is the correct formula for cellular respiration? Hint

glucose + oxygen in the presence of enzymes = water + carbon dioxide + ATP
oxygen + water in the presence of enzymes = glucose + carbon dioxide + ATP
glucose + water in the presence of enzymes = oxygen + carbon dioxide + ATP
ATP + water in the presence of enzymes = glucose + carbon dioxide + oxygen

5. What is the cause of infectious diseases? Hint

harmful lifestyles
pollutants
microorganisms
inheritance

6. RNA is made from DNA through transcription so the genetic code can be taken out of the nucleus to make proteins. Codons are the result of translation of RNA at the ribosomes. Of the four bases of DNA, which is not represented in RNA? Hint

Adenine
Thymine
Guanine
Cytosine

7. What is the cell division process that produces two new cells? Hint

golgisis
meiosis
mitosis
osmosis

8. What is a eukaryotic cell? Hint

cell with a nucleus
animal cell
cell with no nucleus
plant cell

9. What does telomerase do in cells? Hint

nothing
adds DNA to chromosome ends
helps chemical reactions
controls cell division

10. What organelle stores waste in cells? Hint

ribosome
vacuole
golgi body
mitochondria




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the substance cells use as an immediate source of energy for themselves?

Answer: adenosine triphosphate

Adenosine triphosphate (ATP) is produced by cells in the process of cellular respiration. In cellular respiration, glucose and oxygen in the presence of enzymes are transformed into carbon dioxide, water and ATP.
2. What disorder is caused by having three copies of chromosome 21?

Answer: Down syndrome

Genetic disorders like Down syndrome can be detected by a karyotype, which is like a picture of paired chromosomes and clearly shows if there are any problems.
3. Which groups of words mean the same thing?

Answer: autotroph and producer

An autotroph is an organism that makes its own food, or a producer. Heterotrophs eat either autotrophs or other heterotrophs, making them consumers. An autotroph is not a carnivore because they don't eat meat, they make their own energy.
4. Respiration is the process cells use to turn food into usable energy. What is the correct formula for cellular respiration?

Answer: glucose + oxygen in the presence of enzymes = water + carbon dioxide + ATP

Cells can't use the glucose in food because the molecules are too large. Cellular respiration is used to turn the glucose into ATP, which cells can use for energy.
5. What is the cause of infectious diseases?

Answer: microorganisms

Infectious diseases occur when microorganisms like viruses, bacteria or fungi enter the body. Examples of infectious diseases are tuberculosis, influenza and smallpox.
6. RNA is made from DNA through transcription so the genetic code can be taken out of the nucleus to make proteins. Codons are the result of translation of RNA at the ribosomes. Of the four bases of DNA, which is not represented in RNA?

Answer: Thymine

In the process of transcription, DNA is used to make RNA, a molecule that is used to make proteins, because DNA is trapped in the cell nucleus. The base uracil is substituted for thymine in RNA.
7. What is the cell division process that produces two new cells?

Answer: mitosis

Mitosis is a process where a cell divides into two new daughter cells, each with the same number of chromosomes as the original. All cells except reproductive cells, which use meiosis, go through this process.
8. What is a eukaryotic cell?

Answer: cell with a nucleus

A eukaryotic cell has a nucleus and can be either a plant or animal cell. Other organelles include ribosomes, lysosomes, mitochondria and the cell membrane.
9. What does telomerase do in cells?

Answer: adds DNA to chromosome ends

Telomeres, the end section of chromosomes, get a little shorter every time the cell divides. Telomerase reverses this process, causing the cells to be able to divide more than is usually possible, which could be a good or bad thing. In theory, it could provide cells that never age, but researchers have found that telomerase is also a possible cause of cancer.
10. What organelle stores waste in cells?

Answer: vacuole

Vacuoles are found in both plant and animal cells, but they are much bigger in plant cells. Ribosomes build proteins, golgi bodies package materials and mitochondria release energy so the cell can use it. I hope you liked my quiz!
Source: Author redsoxrock88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 07 2023 : CardoQ: 7/10
Feb 06 2023 : jazh2: 6/10
Jan 31 2023 : Guest 220: 8/10
Jan 17 2023 : Guest 24: 9/10
Jan 16 2023 : Dagny1: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 117: 7/10
Jan 08 2023 : kjshear: 10/10
Jan 03 2023 : Guest 129: 4/10
Dec 31 2022 : LauraMcC: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Biology-- Just for Fun Average
2. Mixed Biology Questions Tough
3. Biology Test Average
4. Biology Tough
5. Fun Biology Tough
6. Let's do Biology! Average
7. Freshmen Biology Tough
8. Biology Difficult
9. The Beauty of Bio Average
10. Anatomy and Physiology: Life Processes Average
11. Water in Biology Average
12. Biology Acrostic Average

2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us