FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Mixed Bag O Science
Quiz about Mixed Bag O Science

Mixed Bag O' Science Trivia Quiz


This quiz is on assorted science stuff I have picked up over the years while getting my Anthropology degrees.

A multiple-choice quiz by darwin1963. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Miscellaneous Science

Author
darwin1963
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
43,675
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
8 / 15
Plays
5253
- -
Question 1 of 15
1. What trait do most New World monkeys (South American) possess that no Old World monkeys (Africa, Asia) have? Hint


Question 2 of 15
2. According to archaeological texts and material artifacts recovered by anthropologists, which of the following men was NOT a ruler of ancient Persia? Hint


Question 3 of 15
3. What kind of creature might you be if you are in the Phylum Cnidaria? Hint


Question 4 of 15
4. In the electromagnetic spectrum, which type of waves have the lowest frequency? Hint


Question 5 of 15
5. How many bones make up the eye orbit of an adult human? Hint


Question 6 of 15
6. Which trait did humans develop LAST? Hint


Question 7 of 15
7. Which ancient culture worshipped the War God Huitchilopochtli? Hint


Question 8 of 15
8. Which gas was missing from the Earth's atmosphere until about 3 billion years ago? Hint


Question 9 of 15
9. In 1964, which anthropologist described the fossils he found in East Africa as belonging to a new species he named Homo habilis? Hint


Question 10 of 15
10. In molecular biology, RNA is different from DNA several ways. Name one way. Hint


Question 11 of 15
11. Glass is a liquid and 'solid' glass flows over time.


Question 12 of 15
12. Which is not the name of a human bone? Hint


Question 13 of 15
13. Which dinosaur was alive at the same time as humans? Hint


Question 14 of 15
14. In linguistic anthropology, if you are 'code-switching' while speaking what are you doing? Hint


Question 15 of 15
15. All the continents on the Earth at one time were part of one super continent before plate tectonics began breaking them apart. What is the name given to this continent? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 25 2024 : Guest 112: 8/15
Apr 16 2024 : robbonz: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What trait do most New World monkeys (South American) possess that no Old World monkeys (Africa, Asia) have?

Answer: Prehensile tail

Not all New World monkeys are able to use their tail as a '5th arm' but if a monkey does have one, it's from South America. They actually have more teeth then their African cousins (extra molars), and all primates have stereoscopic vision (3D).
2. According to archaeological texts and material artifacts recovered by anthropologists, which of the following men was NOT a ruler of ancient Persia?

Answer: Cyrus Spitama

There WAS a Cyrus (Darius's father I believe, or maybe a cousin), but THIS Cyrus was a Medean ambassador to the Persian court during the 5th century BC, when Persia ruled a good part of the Mediterranean world. Xerxes, the son of Darius, was the ruler who went down to defeat against the Greeks at the battle of Salamis.
3. What kind of creature might you be if you are in the Phylum Cnidaria?

Answer: A jellyfish, anemone or a coral

The Cnidarians are exclusively marine creatures which are separated into 2 main groups--the motile Medusans (jellyfish) and the polyps (corals and sea anemones) that stay put. The spider group is the Phylum Arthropoda which includes crustaceans, and most insects...the monitor et al is part of Reptilia and the amoeba group is part of Protista.
4. In the electromagnetic spectrum, which type of waves have the lowest frequency?

Answer: Radio waves

Frequency is how fast the high points in the wave pass from one crest to the next (per second.) Higher frequencies (gamma rays, microwaves, etc.) carry more energy.
5. How many bones make up the eye orbit of an adult human?

Answer: 7

Here are the bones - ethmoid, lacrimal, palatine, maxilla, frontal, sphenoid and zygomatic.
6. Which trait did humans develop LAST?

Answer: Language

They went in roughly this order: Omnivory (started consuming meat in addition to veggies), bipedality (ALL the time), large brains, language
7. Which ancient culture worshipped the War God Huitchilopochtli?

Answer: Aztecs

The Pre-Columbians tended to steal Gods from each other, but it was the Aztecs who built an enormous shrine to this God on top of the Templo Mayor in their capital of Tenochtitlan, now mostly buried under Mexico City.
8. Which gas was missing from the Earth's atmosphere until about 3 billion years ago?

Answer: Pure oxygen (O2)

Oxygen began to accumulate when plants began to colonize land and convert carbon dioxide to oxygen as a by-product of metabolism.
9. In 1964, which anthropologist described the fossils he found in East Africa as belonging to a new species he named Homo habilis?

Answer: Louis Leakey

Donald Johansen found the fossils known affectionately as 'Lucy' (Australopithecus afarensis, nicknamed after the Beatles song popular at the time) in 1974. Charles Darwin is the father of the Theory of Evolution, published in 1859 as 'The Origin of Species.' Gregor Mendel was a monk who dabbled in science and came up with first theory of modern genetic inheritance in the 1880s. Leakey found and described at least 3 new species during his lifetime.
10. In molecular biology, RNA is different from DNA several ways. Name one way.

Answer: Single-stranded

RNA (Ribonucleic acid) lives in your cells and helps your DNA make amino acids which in turn make proteins and thus US! Unlike DNA it is SINGLE-stranded which means it can go in and out of the nuclear membrane of a cell to talk to DNA. Present even in primitive single celled organisms and has been found to reproduce in ways that suggest it may be the precursor to DNA and thus all metabolic processes.

It DOES reproduce even in the absence of amino acids, and uses URACIL instead of thymine as a nitrogenous base.
11. Glass is a liquid and 'solid' glass flows over time.

Answer: False

This is an urban legend that has actually gotten into science books, because antique glass windows tend to be thicker at the bottom, like they are settling over time. Glass is actually an 'amorphous solid.' A material is amorphous when it has no long-range order, that is, when there is no regularity in the arrangement of its molecular constituents.
12. Which is not the name of a human bone?

Answer: Fibia

People often mix up the names of the lower leg bones, the tibia and fibula, calling them the tibula and fibia! Your os coxa is one of your pelvic bones, your Patella is your kneecap, and your hyoid is a tiny floating bone over your throat that attaches muscles for speech and swallowing.
13. Which dinosaur was alive at the same time as humans?

Answer: No dinosaurs were alive

Dinosaurs and humans are separated by almost 60 million years (although their relatives the reptiles are still around....so now we all know movies like 1 million BC are totally bogus :0)
14. In linguistic anthropology, if you are 'code-switching' while speaking what are you doing?

Answer: Using more than one language in the same sentence

An example would be, 'Hola seniorita, how are you doing hija?'
15. All the continents on the Earth at one time were part of one super continent before plate tectonics began breaking them apart. What is the name given to this continent?

Answer: Pangea

Laurasia and Gondwanaland are the two continents Pangea became when it first broke up. Gigantica never existed.
Source: Author darwin1963

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Medley of Miscellanea:

Just a mishmash of quizzes on various topics thrown into a ragbag and shaken! All are from sub-categories like "Mixed Bag" or "Miscellaneous", so it's really a medley of miscellenea!

  1. Time Travel Through History Average
  2. Chemical Mishmash Easier
  3. Literature Grab Bag Easier
  4. T.V. Grab Bag-o-Fun 2! Average
  5. Deleted, Leftover, Table-Scraps and Forgotten Average
  6. Celebrity Potluck Average
  7. Sports for Non-Sports People Very Easy
  8. True Crime Stew Tough
  9. Mixed Bag O' Science Tough
  10. Around The World in 15 Questions Tough
  11. Random Movie Grab Bag 1! Average

5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us