Quiz about Nutrition
Quiz about Nutrition

Nutrition Trivia Quiz


Hello! This quiz comprises of nutrition and the way living organisms get nutrition. Have fun and enjoy! Don't forget to rate it!

A multiple-choice quiz by angikar. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Biology

Author
angikar
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
363,005
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
885
Last 3 plays: Guest 155 (7/10), Guest 117 (3/10), Guest 39 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the tubelike elongated mouthpart of a butterfly called? Hint

Pseudopodium
Mitochondria
Omassum
Proboscis

2. Amoebas engulf their food by sticking out finger-like projections called pseudopodia. What is this process called? Hint

cytoplasm
diapedesis
phagocytosis
phototropism

3. Name the five processes involved in holozoic nutrition in the correct order of execution.
Hint

ingestion, digestion, assimilation, absorption, egestion
ingestion, digestion, absorption, assimilation, egestion
ingestion, assimilation, absorption, digestion, egestion
ingestion, absorption, assimilation, digestion, egestion

4. A cow's stomach has four chambers. Name the four chambers in order from mouth to end. Hint

rumen, reticulum, omassum, abomassum
reticulum, rumen, abomassum, omassum
rumen, reticulum, abomassum, omassum
reticulum, omassum, abomassum, rumen

5. What is the phycobiont organism in lichens? Hint

alga
bacterium
fungus
protozoan

6. Sir Frederick Gowland Hopkins proved that animals can die without ____________ what? Hint

water
vitamins
minerals
proteins

7. Since herbivores only eat vegetable matter, the canines are either absent or not well-developed. So there is a big gap between the incisors and the premolars. What is this gap called? Hint

diapedesis
cilia
diastema
plasmolysis

8. What does a hydra use for ingestion? Hint

tentacles
mitochondria
cilia
cytoplasm

9. Insectivorous plants ingest insects with the help of their modified _______ what? Hint

stems
leaves
stomata
flowers

10. Which of the following organisms has the highest metabolic rate? Hint

Sheep
Dog
Human
Horse


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the tubelike elongated mouthpart of a butterfly called?

Answer: Proboscis

A butterflies uses its proboscis to suck up the nectar from flowers. This is a type of holozoic nutrition. Holozoic nutrition is a type of nutrition where one organism feeds upon another organism and draws nutrition.
2. Amoebas engulf their food by sticking out finger-like projections called pseudopodia. What is this process called?

Answer: phagocytosis

The single-celled amoeba has no particular shape. Pseudopodia also help it move. The word comes from the roots 'pseudo' meaning 'false' and 'podium' meaning 'foot'. After engulfing, the food vacuole goes to the nucleus, where it is digested with the help of enzymes.
3. Name the five processes involved in holozoic nutrition in the correct order of execution.

Answer: ingestion, digestion, absorption, assimilation, egestion

Ingestion is the process by which an organism procures or gets food.
Digestion is the process by which the organism breaks down the complex food molecules into simpler, more soluble ones.
Absorption is the process in which the digested food enters the bloodstream.
Assimilation is the process by which the digested and absorbed food is utilized by the organism.
Egestion is the process by which undigested food is expelled from the body.
4. A cow's stomach has four chambers. Name the four chambers in order from mouth to end.

Answer: rumen, reticulum, omassum, abomassum

Cows have a four-chambered stomach to digest cellulose - the substance the cell walls of plant cells are made of. In the first chamber (the rumen), bacteria and other microorganisms break down the food. Then the food is sent to a second chamber called the reticulum after which the half-digested food is sent back to the mouth.

Then the ruminants chew the cud. Then the food bypasses the first two chambers and enters a third chamber called the omassum where it is broken down into smaller pieces. Then, in the fourth chamber called the abomassum, enzymes act upon the food and digestion is completed.
5. What is the phycobiont organism in lichens?

Answer: alga

A lichen is an example of symbiotic nutrition. It consists of a fungus and an alga who cooperate and live with each other, both of them getting mutual benefit. The fungus, which is the mycobiont organism, supplies the alga with water and minerals that it draws from the soil.

The alga can photosynthesize. The alga, the phycobiont organism, prepares food out of the materials and supplies the fungus with food too.
6. Sir Frederick Gowland Hopkins proved that animals can die without ____________ what?

Answer: vitamins

Vitamins are an integral part of the human diet as well. Vitamins A, D, E and K are soluble in fat. Vitamins B (and its sub vitamins) and C are soluble in water. They perform vital functions in our bodies.
7. Since herbivores only eat vegetable matter, the canines are either absent or not well-developed. So there is a big gap between the incisors and the premolars. What is this gap called?

Answer: diastema

Moreover, most of the teeth of herbivores are in the sides of the cheeks. Only the incisors, used for cutting food, are at the front. However, carnivores have very well-developed canines for tearing flesh.
8. What does a hydra use for ingestion?

Answer: tentacles

A hydra uses its tentacles around its mouth to engulf small aquatic organisms around it. Then it kills those organisms with its stinging cells. After this, it draws nutrition from them. This is an example of predatory nutrition.
9. Insectivorous plants ingest insects with the help of their modified _______ what?

Answer: leaves

Those plants ingest insects to obtain nitrogen for making proteins. Though the air is 78% nitrogen, plants do not have the required enzymes to take it in. Insectivorous plants take in nitrogen in the form of nitrates, nitrites, etc. from insects. Some examples are pitcher plant, sundew and Venus flytrap.
10. Which of the following organisms has the highest metabolic rate?

Answer: Dog

An animal's metabolic rate is the rate at which it 'burns' its food to release energy. Considering the rate for humans as 1, the rate for dogs is 1.57, the rate for sheep is 1.05 and the rate for horses is 0.52.
Source: Author angikar

This quiz was reviewed by FunTrivia editor CellarDoor before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 01 2023 : Guest 155: 7/10
Jan 23 2023 : Guest 117: 3/10
Jan 16 2023 : Guest 39: 4/10
Jan 16 2023 : Guest 139: 1/10
Dec 11 2022 : Guest 47: 3/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us