FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Physics Concepts
Quiz about Physics Concepts

Physics Concepts Trivia Quiz


This quiz is mostly concepts and math that can be done in your head if you know the concepts. Use g = 10 meters per second squared to make it easier.

A multiple-choice quiz by GUYMITCH. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Physics

Author
GUYMITCH
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
65,594
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
6995
Last 3 plays: Guest 112 (5/10), Guest 180 (2/10), Guest 172 (3/10).
- -
Question 1 of 10
1. If you apply twice the force on an object for twice the time, there will be a change in velocity that will be a (an).... Hint


Question 2 of 10
2. The amount of kinetic energy an object has depends upon what factors? Hint


Question 3 of 10
3. If a 10kg object is pushed with a 20N force and there is a coefficient of friction of 0.4, what will the acceleration be? Hint


Question 4 of 10
4. A real image is never created by a) concave lenses b) convex lenses c) concave mirrors d) convex mirrors Hint


Question 5 of 10
5. The Space Shuttle, when orbiting the earth experiences.... Hint


Question 6 of 10
6. Speed is to velocity as ... Hint


Question 7 of 10
7. The amount of work done by a carpenter holding a 20kg sheet of drywall at 2.5 meters for 30 minutes is... Hint


Question 8 of 10
8. Which has more momentum and, or kinetic energy, a 1000kg Volkswagen at 40.0 meters per second or a 4000kg Explorer at 10 meters per second ? Hint


Question 9 of 10
9. A block is struck by a pendulum bob at the lowest point in its swing. How much faster will the block's initial speed be after being struck if the bob is swung from four times the height? Assume that the bob and the block have the same mass and the collision is perfectly elastic. Hint


Question 10 of 10
10. If a rock is thrown straight up with an initial velocity of 30 meters per second, the rock will reach a height of approximately ... Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 20 2024 : Guest 112: 5/10
Feb 18 2024 : Guest 180: 2/10
Feb 17 2024 : Guest 172: 3/10
Feb 16 2024 : Guest 72: 10/10
Feb 14 2024 : Guest 137: 3/10
Feb 10 2024 : Guest 112: 6/10
Jan 19 2024 : Guest 112: 3/10
Jan 17 2024 : Guest 112: 2/10
Jan 06 2024 : Guest 172: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If you apply twice the force on an object for twice the time, there will be a change in velocity that will be a (an)....

Answer: 4 fold increase

Force times time is equal to mass times change in velocity so there will be a 4 fold increase.
2. The amount of kinetic energy an object has depends upon what factors?

Answer: mass and speed

Kinetic energy is one- half times mass times the speed squared.
3. If a 10kg object is pushed with a 20N force and there is a coefficient of friction of 0.4, what will the acceleration be?

Answer: 0 meters per second squared

Because 0.4 times 100 N makes the friction greater than the force applied, the object doesn't move!
4. A real image is never created by a) concave lenses b) convex lenses c) concave mirrors d) convex mirrors

Answer: a) and d)

Real images can be presented on a screen, but not by convex mirrors or concave lenses.... these create virtual images.
5. The Space Shuttle, when orbiting the earth experiences....

Answer: Free fall

The space shuttle is falling at the same rate as the earth falls away below it, so it doesn't crash into the earth, and is in continual free fall !
6. Speed is to velocity as ...

Answer: distance is to displacement

Speed and distance are Scalars. Displacement and velocity are vectors.
7. The amount of work done by a carpenter holding a 20kg sheet of drywall at 2.5 meters for 30 minutes is...

Answer: 0 J

For physics work to be done a force must be moved a distance. No motion no work!
8. Which has more momentum and, or kinetic energy, a 1000kg Volkswagen at 40.0 meters per second or a 4000kg Explorer at 10 meters per second ?

Answer: Same momentum, Volkswagen has more kinetic energy

While they have the same momentum, the Volkswagen has 4 times the kinetic energy!
9. A block is struck by a pendulum bob at the lowest point in its swing. How much faster will the block's initial speed be after being struck if the bob is swung from four times the height? Assume that the bob and the block have the same mass and the collision is perfectly elastic.

Answer: 2 times as fast

Speed will depend on the square root of the energy so 2 is the square root of 4.
10. If a rock is thrown straight up with an initial velocity of 30 meters per second, the rock will reach a height of approximately ...

Answer: 45 meters

It's 3 seconds to the top and the average speed is 15 meters per second so 45 meters.
Source: Author GUYMITCH

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us