FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Psychology in Action
Quiz about Psychology in Action

Psychology in Action Trivia Quiz


Many research methods are available, but whatever the method used, the success of any study depends on careful and accurate measurement of the variables under study.

A multiple-choice quiz by trevor1968. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Psychology
  8. »
  9. General Psychology

Author
trevor1968
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
267,430
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1536
- -
Question 1 of 10
1. Suppose the population you are studying is 51% female and 49% male. Which of the following can be used to get a sample that is also 51% female and 49% male? Hint


Question 2 of 10
2. You decide that the best way to study the Ku Klux Klan is to become a member yourself and observe what really happens from the inside. What do you call this technique? Hint


Question 3 of 10
3. Suppose you wish to study the effects of room temperature on job productivity on an assembly line. The independent variable in this study would be: Hint


Question 4 of 10
4. Suppose you go into a laboratory and are asked to taste several different foods and indicate which you liked most and least. The experimenter is using a: Hint


Question 5 of 10
5. A group of four year olds is given an IQ test, then retested at ages eight, twelve, sixteen, twenty, thirty, and fifty. This is an example of a: Hint


Question 6 of 10
6. Suppose you wish to study the effect of eating breakfast on test performance. You find a group of subjects who never eat breakfast and ask them to eat breakfast every morning for a week. This would be an example of establishing a(n): Hint


Question 7 of 10
7. A study that divides a population into subgroups according to certain criteria (such as age) and then makes comparisons between the subgroups is a(n): Hint


Question 8 of 10
8. According to the American Psychological Association, a researcher must not: Hint


Question 9 of 10
9. Suppose I discover that as I eat more vegetables, my body weight decreases. I have demonstrated: Hint


Question 10 of 10
10. Jack's parents have always expected him to be a lawyer, and now that he is twenty-one, he is applying to law school. This may be an example of: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Suppose the population you are studying is 51% female and 49% male. Which of the following can be used to get a sample that is also 51% female and 49% male?

Answer: stratified sample

Stratified samples should reflect the characteristics of the whole population. The chosen group exactly matches the population on some characteristic(s) such as sex or age.
2. You decide that the best way to study the Ku Klux Klan is to become a member yourself and observe what really happens from the inside. What do you call this technique?

Answer: participant observation

Naturalistic observation involves watching and recording behavior as it naturally occurs. The major problem with this type of observation is that people behave differently when they believe they are being observed. To avoid this difficulty, psychologists may use participant observation in which they join the group they want to study.
3. Suppose you wish to study the effects of room temperature on job productivity on an assembly line. The independent variable in this study would be:

Answer: the temperature in the room

The independent variable is the one the experimenter changes to observe an effect in another variable.
4. Suppose you go into a laboratory and are asked to taste several different foods and indicate which you liked most and least. The experimenter is using a:

Answer: self-report

Self-reports ask for subjects' responses to the experimental situation.
5. A group of four year olds is given an IQ test, then retested at ages eight, twelve, sixteen, twenty, thirty, and fifty. This is an example of a:

Answer: longitudinal study

A longitudinal study follows a group through a period of time, observing them at set, common intervals.
6. Suppose you wish to study the effect of eating breakfast on test performance. You find a group of subjects who never eat breakfast and ask them to eat breakfast every morning for a week. This would be an example of establishing a(n):

Answer: experimental group

The experimental group receives the manipulated, or independent, variable.
7. A study that divides a population into subgroups according to certain criteria (such as age) and then makes comparisons between the subgroups is a(n):

Answer: cross-sectional study

A longitudinal study is one in which a group of people is measured again and again over a number of years. Its major advantage is consistency. A cross-sectional also measures change across time, but it does so by comparing measures take at the same time of subgroups of people of various ages.

Although it is quicker and less expensive, cross-sectional research fails to consider time-related differences between groups. Often longitudinal and cross-sectional are used in combination.
8. According to the American Psychological Association, a researcher must not:

Answer: refuse to let a human subject quit in the middle of an experiment

The American Psychological Association has issued principles to guide researchers in their ethical conduct of experiments using human subjects. These principles state that harm to a subject should be avoided. If some possibility of harm exists, a subject should be informed prior to the experiment. Subjects should be allowed to withdraw at any time during an experiment; their privacy must be protected; and if deception is used, the experimenter must later explain why it was necessary.
9. Suppose I discover that as I eat more vegetables, my body weight decreases. I have demonstrated:

Answer: a negative correlation

A negative correlation indicates a relationship in which increase in one variable means a decrease in the other.
10. Jack's parents have always expected him to be a lawyer, and now that he is twenty-one, he is applying to law school. This may be an example of:

Answer: the self-fulfilling prophecy

In a self-fulfilling prophecy, the expectations of the experimenter affect the subjects' performance. Jack's parents may have subconsciously directed Jack's interests.
Source: Author trevor1968

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us