FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Tetanus
Quiz about Tetanus

Tetanus Trivia Quiz


Test your knowledge of this horrible disease.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
Morrigan716
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,837
Updated
Sep 28 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2322
- -
Question 1 of 10
1. Tetanus is also known as lockjaw.


Question 2 of 10
2. What is the pathogen that causes tetanus? Hint


Question 3 of 10
3. What is the normal incubation period for tetanus? Hint


Question 4 of 10
4. How many U.S. cases of tetanus were reported in 1998? Hint


Question 5 of 10
5. Antibiotics cannot be used to treat tetanus.


Question 6 of 10
6. In the USA, how often should DT boosters (tetanus shots) be given? Hint


Question 7 of 10
7. It is a myth that tetanus can be caused by stepping on a a rusty nail?


Question 8 of 10
8. What part of the body does tetanus affect the most? Hint


Question 9 of 10
9. Tetanus can be spread by an animal bite.


Question 10 of 10
10. Cleaning all wounds thoroughly can help to prevent tetanus.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Tetanus is also known as lockjaw.

Answer: True

Characteristics of tetanus include painful muscular contractions, mainly of the muscle that closes the jaw and neck muscles, spasms, rigid paralysis, respiratory failure, and death may result.
2. What is the pathogen that causes tetanus?

Answer: Clostridium tetani

"Clostridium tetani" is a bacillus that produces a potent neurotoxin called tetanospasmin.
3. What is the normal incubation period for tetanus?

Answer: 3 to 21 days

The average is 10 days, but it can be shorter or longer.
4. How many U.S. cases of tetanus were reported in 1998?

Answer: Between 35 and 50

Tetanus lives in soil contaminated with human, horse, or other animal feces. The spores are introduced into a puncture wound, burn, or needle stick by contamination with soil, dust, or feces.
5. Antibiotics cannot be used to treat tetanus.

Answer: False

Dirty wounds should be cleaned and left uncovered, when possible to inhibit the anaerobic growth.
6. In the USA, how often should DT boosters (tetanus shots) be given?

Answer: Every 10 years

It should be given at 10-year intervals and after a wound or accident with no booster for five years. All children should be immunized with DTP, a combined diphtheria-tetanus-pertussis vaccine.
7. It is a myth that tetanus can be caused by stepping on a a rusty nail?

Answer: False

Tetanus can be spread by any dirty object, especially one found outdoors or in contact with dust or soil. The nail need not be rusty, though - a new nail contaminated with tetanus is just as dangerous.
8. What part of the body does tetanus affect the most?

Answer: Nerves and skeletal muscles

Tetanus is a bacterial nervous system infection.
9. Tetanus can be spread by an animal bite.

Answer: True

If bitten by an animal, you should contact your doctor immediately, especially if you have not had a tetanus shot within the last ten years.
10. Cleaning all wounds thoroughly can help to prevent tetanus.

Answer: True

Although the best way to protect yourself from tetanus is booster shots, keeping a wound clean can also help considerably.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Sepsis Easier
2. A Plague on Both Your Houses Easier
3. Impetigo Average
4. Gardnerella is Not the Farmer's Daughter Average
5. Acne Average
6. Micro's Wild Ride Average
7. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
8. Food and Water Borne Diseases Average
9. The ABCs of Flesh-Eating Bacteria Average
10. Pneumonia Average
11. Anthrax Facts Average
12. Mini Man-Eaters Average

6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us